2018. január 17., szerda
Antal, Antónia

Belföld

Elköszön a régi két- és ötezres bankó

Július 31-től a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bevonja a forgalomból a régi típusú két- és ötezres bankjegyeket, s ezzel fordulópontjához érkezett a 2019-ig tervezett bankjegycsereprogram, amelynek végére eltűnnek az 1997-ben kibocsátott és a műszaki követelményekhez már nehezen alkalmazkodó bankók.

Harmadik évéhez, egyben célegyeneséhez és a nagyközönség számára leglátványosabb részéhez ért az MNB 2014-ben megindított bankjegycsereprogramja. A vásárlók már március óta találkozhatnak az új típusú, a korábbinál korszerűbb technikai kihívásoknak megfelelő 2000 és 5000 forintos bankjegyekkel.


/Fotó: MTI – Máthé Zoltán

A bankjegyek korszerűsítésére azért volt szükség, hogy megelőzzék az 1997-ben forgalomba helyezett bankjegytípusok műszaki-technikai elavulását. A XXI. század technológiai fejlődése nyomán a bankjegyeknek nemcsak biztonsági, hanem technikai kezelhetőségi szempontból is korszerűeknek kell lenniük, hogy a bankjegyekkel „dolgozó” gépek megfelelően azonosíthassák, kezelhessék, válogathassák a különböző bankótípusokat. Márpedig csak akkor lehet zavartalan a készpénzforgalom, ha a jelenlegi gépek – a kávé- és jegyautomatáktól egészen a bankautomatákig – egyaránt fennakadásmentesen képesek a bankókat azonosítani, kezelni.

Az 1997–2001 között kibocsátott bankjegyek korszerűsítését a bankjegyhamisításból fakadó biztonsági kihívások is aktuálissá teszik. A sokszorosító eszközök modernizálódása nyomán a jegybanknak az „örökzöld” hamisítás elleni védelemre is ügyelnie kell a forgalomban lévő pénzek esetében. Ennek megfelelően az új bankók a hamisítás ellen is több és korszerűbb biztonsági jegyet viselnek.


Elsőként a tízezer forintos bankjegy újult meg, még 2014-ben, amelyet az új húszezres követett, ezzel 2015 decemberétől ismerkedhetett meg a lakosság. Mára már a forgalomban lévő tízezreseknek 80, a húszezreseknek pedig több mint 90 százalékát teszik ki az új típusú bankjegyek.

A tíz- és húszezreseknél sokkal többet használt két- és ötezer forintos névértékű bankjegyek ennél gyorsabban „pörögnek” majd ki. Az MNB már július utolsó napjával bevonja a régi típusú két- és ötezres bankókat, ami azt jelenti, hogy azokkal kereskedelmi forgalomban július 31 után már nem lehet fizetni. Ugyanakkor a bevonás után a bankokban, postákon még három éven, a jegybankban pedig még 20 évig át lehet váltani a régi két- és ötezreseket.

A jegybank tervei szerint a csere az ezresekkel folytatódik, előreláthatólag a nyár végén mutatkozhat be a nagyközönség előtt az új ezerforintos, amellyel azonban a forgalomban várhatóan csak jövőre találkozhatunk. Év végével viszont egy további régi bankjegytől, a most még megújult változatával egyszerre „szolgálatban lévő” régi típusú húszezrestől is elköszönhetünk, mivel december 31. után már azt is kivonja a forgalomból az MNB.

Kapcsolódó Cikkek

 • 2,5 milliárdot kap az idegtudományi intézet

  2,5 milliárdot kap az idegtudományi intézet

  Két és fél milliárd forint állami támogatásból újul meg az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet az Egészséges Budapest Program keretében – jelentette be László Tamás országgyűlési képviselő az intézményben tartott sajtótájékoztatóján.

 • Budapesten lesz a Michelin-díjátadó

  Budapesten lesz a Michelin-díjátadó

  Hatalmas siker! Magyarország fővárosában, Budapesten tartják márciusban a gasztronómiai világ egyik legnagyobb eseményét, a Michelin-díjátadót.

 • 11 évet is kaphat a zuglói gázoló

  11 évet is kaphat a zuglói gázoló

  Ma kezdődik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a zuglói gázoló néven elhíresült T. Klára büntetőpere. A 25 éves nő 2016 novemberében gázolt halálra egy 86 éves bácsit, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott.

 • Kitilthatják Magyarországról Sorost

  Kitilthatják Magyarországról Sorost

  Olyan javaslatot tárgyal a kormány ma, amely akár Soros György kitiltását is lehetővé teszi Magyarországról – értesült az Origo. Információjukat az támasztja alá, hogy tegnap Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója bejelentette: a párt országos választmánya politikai határozatban ítéli el a Soros-tervet, és felszólították a kormányt, hogy minden eszközzel lépjen fel annak végrehajtása ellen.