EUR: 319,32 Ft
CHF: 274,83 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Belföld

Elköszön a régi két- és ötezres bankó

Július 31-től a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bevonja a forgalomból a régi típusú két- és ötezres bankjegyeket, s ezzel fordulópontjához érkezett a 2019-ig tervezett bankjegycsereprogram, amelynek végére eltűnnek az 1997-ben kibocsátott és a műszaki követelményekhez már nehezen alkalmazkodó bankók.

Harmadik évéhez, egyben célegyeneséhez és a nagyközönség számára leglátványosabb részéhez ért az MNB 2014-ben megindított bankjegycsereprogramja. A vásárlók már március óta találkozhatnak az új típusú, a korábbinál korszerűbb technikai kihívásoknak megfelelő 2000 és 5000 forintos bankjegyekkel.


/Fotó: MTI – Máthé Zoltán

A bankjegyek korszerűsítésére azért volt szükség, hogy megelőzzék az 1997-ben forgalomba helyezett bankjegytípusok műszaki-technikai elavulását. A XXI. század technológiai fejlődése nyomán a bankjegyeknek nemcsak biztonsági, hanem technikai kezelhetőségi szempontból is korszerűeknek kell lenniük, hogy a bankjegyekkel „dolgozó” gépek megfelelően azonosíthassák, kezelhessék, válogathassák a különböző bankótípusokat. Márpedig csak akkor lehet zavartalan a készpénzforgalom, ha a jelenlegi gépek – a kávé- és jegyautomatáktól egészen a bankautomatákig – egyaránt fennakadásmentesen képesek a bankókat azonosítani, kezelni.

Az 1997–2001 között kibocsátott bankjegyek korszerűsítését a bankjegyhamisításból fakadó biztonsági kihívások is aktuálissá teszik. A sokszorosító eszközök modernizálódása nyomán a jegybanknak az „örökzöld” hamisítás elleni védelemre is ügyelnie kell a forgalomban lévő pénzek esetében. Ennek megfelelően az új bankók a hamisítás ellen is több és korszerűbb biztonsági jegyet viselnek.


Elsőként a tízezer forintos bankjegy újult meg, még 2014-ben, amelyet az új húszezres követett, ezzel 2015 decemberétől ismerkedhetett meg a lakosság. Mára már a forgalomban lévő tízezreseknek 80, a húszezreseknek pedig több mint 90 százalékát teszik ki az új típusú bankjegyek.

A tíz- és húszezreseknél sokkal többet használt két- és ötezer forintos névértékű bankjegyek ennél gyorsabban „pörögnek” majd ki. Az MNB már július utolsó napjával bevonja a régi típusú két- és ötezres bankókat, ami azt jelenti, hogy azokkal kereskedelmi forgalomban július 31 után már nem lehet fizetni. Ugyanakkor a bevonás után a bankokban, postákon még három éven, a jegybankban pedig még 20 évig át lehet váltani a régi két- és ötezreseket.

A jegybank tervei szerint a csere az ezresekkel folytatódik, előreláthatólag a nyár végén mutatkozhat be a nagyközönség előtt az új ezerforintos, amellyel azonban a forgalomban várhatóan csak jövőre találkozhatunk. Év végével viszont egy további régi bankjegytől, a most még megújult változatával egyszerre „szolgálatban lévő” régi típusú húszezrestől is elköszönhetünk, mivel december 31. után már azt is kivonja a forgalomból az MNB.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rejtély! Kilenc éve várják haza az eltűnt Dávidot

  Rejtély! Kilenc éve várják haza az eltűnt Dávidot

  Nincs annál szörnyűbb, amikor egy szülő elveszíti gyermekét. Bár egy hazai rendőrségi statisztika szerint az eltűnt kiskorúak mintegy 30 százaléka egy napon belül, másik 30 százaléka egy héten belül, és 35 százaléka egy hónapon belül meglesz, 5 százalékuk talán egyszer vagy soha nem kerül már elő.

 • Ilyen lesz az új ötvenes

  Ilyen lesz az új ötvenes

  A Magyar Nemzeti Bank mától új 50 forintos forgalmi érme-emlékváltozatot bocsát ki a Családok éve tiszteletére. Az új 50 forintosok között lesz 10 ezer forint névértékű ezüst, valamint 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérme is.

 • Steve Bannon: Orbán hasonlít Trumpra

  Steve Bannon: Orbán hasonlít Trumpra

  Több párhuzamot vont Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök között Steve Bannon, utóbbi korábbi kampánystratégája, aki a Várkert Bazárban tartott előadást a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Századvég Alapítvány szervezte Európa Jövője konferencia első napján, szerdán.

 • Feje tetejére fordították a pizzát

  Feje tetejére fordították a pizzát

  Elsőként Magyarországon a Pizza i55 kínálja Chicago specialitását, a “deep dish” vagyis mélytányéros pizzát. A bár testvérpár-tulajdonosai számítanak rá, hogy a hagyományos pizza kedvelői majd kígyót-békát kiabálnak rájuk, de hisznek benne, hogy a fordítva rétegzett “pizzapite” beveszi majd a gasztronómiai szempontból befogadó Budapestet.