2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Külföld

Ellopott Bacon-festményeket találtak meg

Megtalált a spanyol rendőrség három nagy értékű, Francis Bacon festményt abból az ötből, amelyet még 2015 nyarán loptak el egy madridi lakásból – értesült az El País című spanyol napilap.

A nyomozás részletei egyelőre nem kerültek nyilvánosságra, csak annyit lehet tudni, hogy az elmúlt két évben 10 embert vettek őrizetbe a hatóságok az utóbbi évtizedek legnagyobb spanyolországi műkincslopásával kapcsolatban.


A világhírű brit festőművész, Francis Bacon öt képének értékét mintegy 30 millió euróra (mintegy 9,3 milliárd forintra) becsülik. Tulajdonosa egy José Capelo nevű férfi, aki 1992-ben örökölte a festményeket közvetlenül a művésztől, akinek közeli barátja volt.

A műalkotásokat belvárosi lakásában tartotta, amely a spanyol főváros egyik legbiztonságosabb és legjobban őrzött kerületében található.

A betöréskor a tulajdonos Londonban tartózkodott. A tolvajok kikapcsolták a riasztót, teljesen észrevétlenül vitték el a festményeket, és semmilyen nyomot nem hagytak maguk után.

Francis Bacon gyakran és szívesen látogatott Spanyolországba, ahol sok barátja és csodálója volt. Egy madridi kórházban hunyt el 82 éves korában.

Kapcsolódó Cikkek