EUR: 336,25 Ft
CHF: 312,80 Ft
2020. január 18., szombat
Piroska

Belföld

Eltávolították Vona közeléből Gyöngyösi Mártont

Egyelőre nem az antiszemita párt frakciójának vezetéséből, csak egy kampányfotóról tüntették el az eredetileg pártelnöke, Vona Gábor mellett sétáló Gyöngyösi Mártont. De hogy vajon azért volt-e útban a korábban a magyarországi zsidók listázását javasló jobbikos képviselő, mert zavarta az összképet, vagy mert hamarosan máshonnan is eltűnik, ezt nem sikerült megtudnunk a Jobbiktól.

Furcsa fotómódosításra bukkant az Origo Vona Gábor Facebook-oldalán. A cukiságkampányból hetente egy-egy zsidózással kibillentett szélsőjobboldali párt elnökének közösségi oldalán csütörtök reggel jelent meg egy fotó, amelyiken a Jobbik-vezér feliratként európai bérunióval édesgeti választóit, miközben a képen a lengyel parlament, a szejm épülete előtt sétál kíséretével.


A kíséretet azonban – mivel a pártelnök személyes oldaláról van szó, vélhetően Vona Gábor kampánycsapatához tartozó – gondos kezek megnyirbálták: eltávolították a fotóról Gyöngyösi Mártont, a párt frakcióvezető-helyettesét.

Gyöngyösi tagadhatatlanul a Jobbik – a pártelnöknek vélhetően mostanában sok fejfájást okozó – radikális, antiszemita irányvonalához tartozik. Az Origo felidézte, hogy Gyöngyösi volt az a jobbikos képviselő, akit néhány hónapja egy, a rendőrgyilkossággal gyanúsított Györkös István alapította Magyar Nemzeti Arcvonal aktivistájával fotózták le, és ő volt az is, aki a zsidó származású képviselők listázását javasolta a parlamentben 2013-ban. Sőt: Gyöngyösi külpolitikai megnyilvánulásait jól jellemzi, hogy 2020-ig kitiltották Ukrajna területéről, mert a donyecki választásokon orosz megfigyelőként tevékenykedett. Ami azért furcsa körülmény, mert mindeközben ő az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke is.


Mint lapunkban megírtuk, a Jobbik radikális szárnyához tartozó hangadóknál egyre gyakrabban szakad el a cérna, és miközben pártelnökük kismacskákkal fotózkodik, addig ők zsidókat fenyegetnek – a hírek szerint – családirtással, mint Zagyva György Gyula, vagy éppen számon kérik barátaikon, miért osztják meg zsidók Facebook-posztjait, mint Schmidt Roland, a párt Fejér megyei elnöke.

Ilyen helyzetben az sem lenne csoda, ha a 2018-as kormányváltást vizionáló pártelnök nem olyan fotón szeretne béruniós lázálmokat kergetni, amelyen a vitatható elfogadottságú Gyöngyösi is szerepel.

A Jobbik szerint azonban ennél sokkal prózaibb ok miatt retusálták ki Gyöngyösit.

– A fotón a bérunióról szóló üzeneten és Vona Gáboron van a hangsúly. Ez pusztán egy technikai módosítás, hogy a kampányfotó hatékonyan juttassa el üzenetünket választóinkhoz – magyarázta Jakab Péter, a Jobbik szóvivője, aki válaszában azt is hangsúlyozta: szó sincs Gyöngyösi Márton szerepének gyengüléséről, ő a párt Polgári Bizottságának elnöke, amely grémium foglalkozik – például – a bérunió kérdésével is. Ez esetben viszont végképp nem értjük, miért kellett a projektben ilyen fontos szerepet vállaló politikust „kiradírozni”.

Kapcsolódó Cikkek