2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Belföld

Eltűnt milliárdokról faggatják az MSZP-t és a DK-t

Czeglédy Csaba, a baloldal ügyvédje állította: nincs külföldre mentett vagyona, az osztrák hatóságok viszont mégis találtak egy hozzá köthető bécsi széfben 10 milliónyi befektetési aranyat, ezért a Fidesz felszólította az MSZP-t és a DK-t: válaszoljanak, hol a többi pénz, hiszen Czeglédy a gyanú szerint hárommilliárdot tüntetett el, vagyis a megtalált 10 millió csupán csepp a tengerben.

Már Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes csalási ügyében is került elő olyan rejtett bankszámla, amelyen a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított szocialisták komoly összegeket tároltak. Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján kifejtette: eddig Czeglédy Csaba szocialista politikus és ügyvédje is azt állította: nem tart vagyont külföldön, és széfje sincs.


Az ellene folyamatban lévő büntetőeljárás nyomozása során ugyanakkor lefoglaltak 10 millió forint értékű befektetési aranyat, amelyről most már bírósági határozat igazolja, hogy Czeglédyé. Hollik szerint úgy tudják, a trezor kulcsát is megtalálták Czeglédy Csabánál, aki fizetett a titkos széf bérléséért.

– Nem ez az első olyan ügy a szocialistáknál, amikor külföldi, titkos rejtekhelyeket alkalmaznak, hiszen Simon Gábor, az MSZP korábbi elnökhelyettese is több száz milliót rejtegetett külföldi bankszámlán.
Hollik valószínűsítette, hogy Czeglédynek sem a megtalált osztrák széf az egyetlen titkos rejtekhelye, hiszen bűnszervezetével több mint hárommilliárdot csalt el, és a pénz jelentős része még hiányzik.


Ezért a kormánypártok továbbra is választ várnak, hogy mit tud az MSZP és a DK a többi pénz lelőhelyéről. Azt is kérdezik a szocialistáktól, hány titkos rejtekhely, széf van, ahol még lopott pénzeket tárolnak, és hogy a most kibukott hárommilliárdból jutott-e, és ha igen, mennyi a mindkét pártnak ügyvédi tevékenységet folytató Czeglédytől.
Hollik István nem hasraütésszerűen gyanúsítgatott: felidézte Zuschlag János egykori MSZP-s képviselő szavait, aki – miután 2011-ben hat évre ítélték csalásért –, azt állította, hogy az MSZP-ben működik egy „fekete kassza”, amely „fű alatti támogatásokra, zűrös ügyek elintézésre, a pártelnök költségeire, kampányokra” kellett.

Éppen ezért felmerül a kérdés, hogy ebbe a titkos széfbe vándoroltak-e Czeglédy Csaba-féle titkos pénzek, ha már a szocialisták ennyire egy emberként zártak össze a köztörvényes bűncselekménnyel gyanúsított szombathelyi vezetőjük mellett.

Kapcsolódó Cikkek