2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Egyéb Szekszárd

Emberpróbáló verseny a nagy hőségben

A Tolna megyei tűzoltó szakmai verseny helyszíne volt a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság udvara és a szekszárdi Tesco áruház parkolója. A két helyszínen zajló rendezvényen a megyében található hivatásos, létesítményi és önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok legjobb öt csapata mérte össze tudását, végső céljuk az országos döntőbe jutás volt.

A megyei fordulóra a dombóvári, a paksi és a szekszárdi hivatásos tűzoltóságok, valamint a Paksi Atomerőmű Létesítményi Tűzoltóság és a Bátaszéki Önkormányzati Tűzoltóság csapata nevezett. A csapatok elsőként elméleti tudásukról adtak számot és különböző tesztsorokat töltöttek ki. Ezután következhetett a gyakorlat. A szekszárdi Tesco áruház parkolójában kialakított pályán elsőként a gépkocsivezetők rátermettségét és ügyességét nézték. A terelőbóják közötti szlalomvezetést követően több más ügyességi feladatot kellett teljesíteniük.


A szekszárdi tűzoltólaktanya udvarán kialakított akadálypályán az egyéni versenyzők többek között mentési feladatot teljesítettek, egy magatehetetlen embert szimuláló bábut kellett egy emeletes házból kihozni. A csapatok számára kialakított pályán kisgép-kezelői feladatokat hajtottak végre. Elsőként korongos roncsvágóval egy izzó felett vezetett vékony drótszálat kellett elvágniuk úgy, hogy az izzók ne törjenek el, majd a feszítővágó kombi ollójával kellett pingponglabdákat mozgatni. Favágás is volt, motoros fűrésszel meghatározott méretű szeleteket vágtak a farönkből. A feladatok sorát egy tűzoltási és műszaki mentési szituációs feladat zárta.

A szakmai verseny megyei fordulóját a Dombóvári HTP csapata nyerte, így ők képviselik Tolna megyét az országos megmérettetésen augusztus 28–30. között Csopakon.


Egyéni és csapateredmények:

Beosztott A kategória összetett

1. Ginzer Gábor, Dombóvári HTP

2. Gulyás István, Dombóvári HTP

3. Vajda József, Szekszárdi HTP

Gépjárművezető A–B kategória összetett

1. Tormási Tamás, Dombóvári HTP

2. Cseh János, MVM Paksi Atomerőmű LTP

3. Kovács István, Paksi HTP

Irányító A–B kategória összetett

1. Lukács Balázs, Szekszárd HTP

2. Pesti Zoltán, Bátaszéki ÖTP

3. Király Zsolt, Paksi HTP

Beosztott A–B kategória elmélet

1. Barina Balázs, MVM Paksi Atomerőmű LTP

2. Vajda József, Szekszárdi HTP

3. Gulyás István, Dombóvári HTP

Összetett csapat A kategória

1. Dombóvári HTP

2. Paksi HTP

3. Szekszárdi HTP

Összetett csapat B kategória

1. MVM Paksi Atomerőmű LTP

2. Bátaszéki ÖTP

Ezt is tudnia kell egy tűzoltónak

Embermentés az emeletes házból

Egy izzó felett vezetett vékony drótszálat kellett elvágni a nagy géppel

Teljes védőfelszerelésben és légzésvédelem mellett hajtották végre a szituációs feladatot a nagy hőségben a tűzoltók
Képek: tolna.katasztrofavedelem.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.