2020. július 08., szerda
Ellák

Egyéb Nyíregyháza

Erdélyi tallérokból nyílik kiállítás augusztusban

Az ország hat városába tervezett vándorkiállítás következő állomásaként Nyíregyházán lehet majd megtekinteni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében megvásárolt erdélyi tallérgyűjteményt.

Az augusztus 26-án nyíló, Fejedelmeink mesés kincsei elnevezésű tárlat anyagát nagyrészt az a 220 darabos, Tündérkert ezüstje című kiállítás adja, amelyet az MNB az Értéktár program keretében 2015 nyarán vásárolt meg Törő István tulajdonostól – tájékoztatta az MTI-t Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.


Az 1,1 milliárd forint értékű, XVI–XVII. századi erdélyi tallérokból és emlékérmekből álló gyűjteményt a jegybank átadta a Magyar Nemzeti Múzeumnak ötéves letétbe, elősegítve ezzel a tudományos feldolgozást, a kutathatóságot, továbbá a nagyközönség számára történő bemutatást – emlékeztetett a gyűjteményvezető.

A kiállítás tizenhárom erdélyi fejedelem 220 tallérját mutatja be
MTI Fotó: Marjai János

Rémiás Tibor tájékoztatása szerint a nyíregyházi kiállításon meg lehet majd tekinteni egy 48 darabos, reprezentatív válogatást az MNB 1974-ben alapított Bankjegy- és Éremgyűjteményének erdélyi aranypénzeiből, valamint a szintén a jegybank tulajdonában lévő 13 darab eredeti, XVII. századi erdélyi verőtőt, amelyek az MNB több mint hatezer darabot számláló verőszerszám-gyűjteményének legkorábbi darabjai.


Apafi Mihály erdélyi fejedelem tallérjainak verőtövei
MTI Fotó: Marjai János

 

Az arany- és ezüstpénzek, valamint a verőtövek mellett a kiállításon lesz néhány korabeli erdélyi fegyver – díszsodronying, huszárfélvért és -sisak, díszszablya, díszbuzogány –, amelyeket a Magyar Nemzeti Múzeum kölcsönöz a tárlatra – tette hozzá. A bemutatóhoz interaktív múzeumpedagógiai program kapcsolódik, amelyen János Zsigmondtól II. Rákóczi Ferencig az erdélyi fejedelmeket ismerhetik meg az érdeklődők.

A tárlat az első és második állomás – Székesfehérvár, illetve Nyíregyháza – után további négy városba, Szombathelyre, Szegedre, Pécsre és Egerbe is ellátogat.

Kapcsolódó Cikkek