EUR: 352,43 Ft
CHF: 330,83 Ft
2020. július 02., csütörtök
Ottó

Sport

Aranyvasárnap: Hosszú Katinka az úszókirálynő

Hosszú Katinka megvédte világbajnoki címét 400 méter vegyesen, a tegnapi döntőben esélyt sem adva ellenfeleinek. Verrasztó Dávid szintén ezüstérmet szerzett ugyanebben a számban.

Remek hétvégén vannak túl úszóink a budapesti vizes vb-n. Verrasztó Dávid a harmadik idővel jutott a döntőbe 400 méter vegyesen vasárnap. A 28 éves magyar versenyző rosszul kapta el a rajtot, de folyamatosan feljebb verekedte magát, így a végén másodikként érte el a csempét, a világbajnoki csúccsal győztes amerikai Chase Kalisz mögött.


– Ez volt életem úszása, reggel is jól úsztam, most is. A tavalyi olimpián nagyon csalódott voltam, hiszen rosszul teljesítettem, most viszont elképesztően boldog vagyok. Nem volt hibátlan a produkcióm, de így is 90 százalékosra értékelném – mondta az M4 Sportnak Verrasztó, aki két évvel ezelőtt a kazanyi vb-n is ezüstérmet szerzett.

A címvédő Hosszú Katinka a legjobb idővel jutott a döntőbe 400 méter vegyesen, és a fináléban is már az első pár méteren mindenki tudtára adta, hogy nincs esélyük. Végül öt és fél méterrel és három másodperccel verte a mezőnyt, amikor 4:29.33 perces világbajnoki rekorddal a célba csapott. Ezzel Katinka megszerezte saját és a magyar csapat második aranyérmét Budapesten.


– Hihetetlen érzés! Tudtam, hogy nehéz lesz, hiszen utolsó nap mindig kemény ez a szám. Nagyon kellett koncentrálnom, és elképesztően jó mindenkivel együtt örülni. Jó úton járunk, jövőre az Eb-n még gyorsabban szeretnék úszni – mondta Katinka az M4 Sport riporterének az úszás után.

Szombaton mindjárt két érmet is szereztünk. Először Hosszú Katinka 200 méter háton – az ausztrál Emily Seebohm mögött – egyéni csúccsal lett második.

– Az egyéni csúcsnak nagyon örülök. Nagyon közel volt az első hely, de az ezüst is nagyszerű teljesítmény. Nehezebb volt az első pár nap, mint gondoltuk, mentálisan sokan kivett belőlem. Nem kifogásokat keresek, de nem hittem volna, hogy ilyen nagy teher az egész országot a hátamon vinni. Összeszedtem magamat a döntőre – mondta még szombaton Katinka.

Majd jött a magyar csapat meglepetésembere, a mindössze 17 éves Milák Kristóf, aki szintén ezüstérmet szerzett. A fiatal versenyző 200 méter pillangón az amerikai Caeleb Remel Dressel mögött csapott célba. Milák az elődöntő után harmadszor is junior világcsúcsot úszott, 50,62 másodperces idejével pedig 15 századdal tovább javította országos rekordját. A döntőben érdekelt másik magyar, Cseh László az ötödik lett.

– Láttam magam mellett Dresselt, már az első ötvenen is jól tudtam tartani vele az iramot. A másodikon aztán olyan sebességgel jöttem, amit én sem tudtam elhinni. Tudtam, hogy jó idő lesz, de azt nem, hogy ennyire – mondta Milák, akire vasárnaptól edzőtábor vár az ifjúsági világbajnokság előtt.

Milák Kristóf, a csodagyerek

Milák Kristóf 2000. február 20-án született Érden. Óvodáskora óta úszik, először Egerszegi Klára (Krisztina nővére), illetve Plagányi Zsolt – Cseh László jelenlegi trénere – foglalkozott vele. Az elmúlt négy évben Selmeci Attilával edz. 2015-ben a tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon negyedik lett 100 pillangón, egy évvel később élete első ifjúsági Európa-bajnokságán, Hódmezővásárhelyen aranyat szerzett 200 méter pillangón.

/Fotó: Illyés Tibor

Az idei ifi Eb-n három aranyat és három ezüstöt nyert. Mindezt úgy hozta össze, hogy tavaly novemberben szívritmuszavar gyötörte, amiatt egy hónapig nem úszhatott, saját elmondása szerint szinte újra kellett tanuljon járni és úszni, azzal is problémái voltak, hogy kinyújtsa a lábát. Milák számára a következő megmérettetés az augusztusi indianapolisi ifjúsági világbajnokság lesz

Kilenc érmet szereztek a magyarok

A magyar versenyzők összesen kilenc érmet – két arany, öt ezüst és két bronz – szereztek a budapesti vizes vb-n. Az elsőt, egy bronzérmet, a férfi 4×100-as gyorsváltó – Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd – szerezte.

Ezután jött Hosszú Katinka, aki 200 méter vegyesen megszerezte a magyar csapat első aranyát. A címvédés után Katinka nem állt meg: 200 méter háton – szintén egyéni csúccsal – ezüstérmet szerzett, majd jött a 200 hát, ahol  hatalmas bravúrral lett bronzérmes.

Cseh Lászlóra is büszkék lehetünk, hiszen a 31 éves magyar ezüstérmet szerzett 200 méter pillangón, a dél-afrikai Chad le Clos mögött. Laci a már említett 100 méter pillangón ugyan „csak” ötödik lett, de összességében nem volt csalódott.

– Majdnem megúsztam a legjobbamat, nagyon jó úszás volt, élveztem. Csak egy egészen kicsi pluszdinamika hiányzott. Nem baj, lesz min javítani az elkövetkező időszakban. Kristófról csak annyit, hogy fantasztikusan nagyot úszott, remélem, jövőre vissza tudok vágni – gratulált Miláknak Cseh.

Kapcsolódó Cikkek

  • Négy párharcot kell nyerni a főtáblához

    Négy párharcot kell nyerni a főtáblához

    Túlzás lenne azt állítani, hogy rendszeres szereplői lennének a magyar klubok a Bajnokok Ligája vagy az Európa Liga legjobbjait tömörítő főtáblának, azaz a BL legjobb 32 és az EL legjobb 48 csapatának. Az utóbbi években a fehérvári és a ferencvárosi labdarúgók is bizonyították, ez nem elérhetetlen cél.

  • Csak ezüst jutott Hangáéknak

    Csak ezüst jutott Hangáéknak

    A Hanga Ádámmal felálló Barcelona 69-67-re kikapott a magyar kosárlabdázó korábbi csapatától, a  Baskoniától a spanyol bajnoki döntőben.