2020. április 02., csütörtök
Áron

Egyéb Hódmezővásárhely

Érmekkel tértek haza a világbajnokságról!

A szervátültetettek spanyolországi világbajnokságán hazánk 52 sportolóval vett részt. Közülük két hódmezővásárhelyi is éremmel tért haza. Süli Flóra (14) világbajnok lett 50 mellen, míg Korcsik Levente (19) ezüstérmet szerzett 50 háton. Mindkettőjük edzője Molnár Ernő.

Mindketten a HSÚVC-ben edzenek és a transzplantált sportolókat segítő Trappancs Egyesület színeiben versenyeznek.


Korcsik Levente, Süli Flóra és Molnár Ernő.

Molnár Ernő szerint rengeteg akarat és kitartás kell ahhoz, hogy egy szervátültetésen átesett versenyző ilyen eredményeket érjen el. Nemcsak kellő szigorral, de különös odafigyeléssel is közelít versenyzőihez, hiszen Flóra 2009-ben májátültetésen esett át, Levente pedig vesetranszplantált.

Levente is rendszeresen vesz részt versenyeken, miközben más sportágakban is kipróbálja magát, bár ez volt az első Világbajnoksága, máris ezüsttel a nyakában térhetett haza. Mintegy kiegészítésként a 100 mellen hetedik, 50 méteren hatodik, 50 gyorson ötödik lett.

– Sportban és tanulásban aktív gyerekkorom után, 2013-ban diagnosztizáltak nálam zsugorvesét. Három hónapnyi dialízis után kaptam új vesét és egyben új lehetőséget a szegedi klinikán. Azóta leérettségiztem és ma már a Szegedi Tudományegyetem jogi karára járok. A sporttal igazán két évvel a transzplantáció után vettem fel újra a kapcsolatot, és kezdtem el versenyszerűen úszni a hódmezővásárhelyi HSÚVC-ben. A transzplantáció után azt mondták, hogy 10-15 év a szerv élettartama, de ez jelentősen meghosszabbítható a sporttal. A sport természetesen mindenkinek ajánlott, de a szervátültetetteknek különösen. Nekem személy szerint rengeteget jelent a tanulásban, a koncentrálásban és az állóképességben – fogalmazott Levente.


Flóra hatévesen esett át a transzplantáción, miután mája felpuffadt és a lábai is vizesedni kezdtek. Négy éve úszik rendszeresen és kitartással. A szervátültetettek Európa-bajnokságáról már érmekkel tért haza, de világbajnokságon most volt először.

Jó eséllyel indult, hiszen három éve – mindössze 11 évesen –, a Krakkóban megrendezett Európa-bajnokságról már három arany- és egy ezüstéremmel tért haza. Két éve pedig Angliában a British Transplant Games-ről egy arany- és két ezüstérmet hozhatott el.

Malagában Flóra a világbajnoki cím mellett tagja volt a 4×50-es női gyorsváltónak, ahol bronzérmesek lettek.

– Persze vannak olyan napok, amikor nehezebben indulok edzésre, mint kellene. De Ernő bácsi mindig észreveszi, hogy mennyire vagyok terhelhető, ezzel engem is motivál – meséli mosolyogva Flóra.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.