EUR: 325,35 Ft
CHF: 293,58 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Belföld

Az európaiak 77 százaléka nem ért egyet Brüsszellel

Az Európai Unió rosszul kezeli a migráció problémáját a tagországokban megkérdezett polgárok 77 százaléka szerint. A Századvég Alapítvány Project 28 nevű kutatása során 28 uniós tagállamban intéztek kérdéseket az emberekhez több témakörben.

Furcsa kettősséget mutat a Project 28, a Századvég Alapítvány friss kutatása. Az EU 28 tagállamában a megkérdezettek túlnyomó része tagja akar maradni a közösségnek, ugyanakkor nagyon határozottan megjelenik az a vélemény, hogy Brüsszel igencsak félrekezeli az elmúlt néhány év legsúlyosabb válságait – derül ki a figyelo.hu írásából.


A kutatás szerint leginkább a magyar emberek bíznak a saját kormányukban az Európai Unióban, emellett Magyarország a megkérdezettek szerint jó irányba halad. Arra a kérdésre, hogy politikai vagy gazdasági erők beleavatkozhatnak-e az ön országának belügyeibe a civil szervezeteken keresztül, a megkérdezett magyarok 71 százaléka nemmel felelt. Európai átlagban 60 százalék helyteleníti, hogy rajtuk keresztül egy ilyen gazdasági vagy politikai szervezet beavatkozzon az ország politikájába.

Forrás: Századvég Alapítvány

 

Az uniós megosztottság politikai vetülete elsősorban a migrációs válsággal kapcsolatos véleménykülönbségekben mutatkozik meg. Az emberek tartanak a migránsoktól, és ezt a politikusoknak figyelembe kell venniük. A megkérdezettek 77 százaléka szerint az EU rosszul kezeli a migráció problémáját. Ugyanilyen százalékban adták azt a választ, hogy hatékonyabban kellene védeni az unió határait. Ennél kissé árnyaltabb a terrorizmus elleni intézkedések megítélése. Az európaiak fele szerint kevés, amit a közösség ezen a téren tett, de 38 százalék úgy véli, jó munkát végeztek Brüsszelben. Az viszont teljesen egyértelmű, hogy az uniós lépéseket sokan elégtelennek ítélik meg.


A gazdasági és a migrációs krízissel kapcsolatos elégedetlenség megnövelte azok táborát, akik kevesebb hatalmat adnának a tagországok felett Brüsszelnek. – Ha az EU nem tudja megoldani, majd megoldjuk mi – gondolja a megkérdezettek fele, és szélesebb teret adna a tagállami politikának az uniós rovására. A szorosabb integrációban mindössze 36 százalék látja a megoldást.

A gazdaság egyik kulcseleme, az energia- és a szolgáltatói árak kérdésében már 60 százalék a nagyobb tagállami befolyást akarók aránya. Ez erősen megkérdőjelezi az EU energiauniós terveit. Brüsszel azt szeretné, hogy a közösség országai villamosenergia-hálózatainak 10 százalékát 2020-ig kapcsolják össze. Magyarország hivatalos álláspontja szerint az energiauniót vállaljuk, de az árszabályozás kérdésében megegyezésre kell jutni.

A jövővel kapcsolatos bizonytalanságokat jelzi az is, hogy a megkérdezettek több mint 30 százaléka szerint tíz év múlva már nem is lesz EU. Az unió jövőjével és a migrációval kapcsolatos félelmek ismeretében érthető, hogy a közösség bővítését a megkérdezettek túlnyomó többsége nem szeretné, 77 százalék ellenzi Törökország felvételét.

További cikkek:

 

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Szijjártó: Fontos a határvédelem!

    Szijjártó: Fontos a határvédelem!

    A magyar kormány nem a problémát akarja Európába hozni, hanem a segítséget akarja odavinni, ahol a problémák vannak – jelentette ki a Süddeutsche Zetiung című müncheni lapnak adott interjúban Szijjártó Péter külügyminiszter.

  • A magyar kormány soha nem fogja feláldozni egyetlen nemzeti közösségét sem

    A magyar kormány soha nem fogja feláldozni egyetlen nemzeti közösségét sem

    A magyar polgári kormány sohasem fogja feláldozni a nagyhatalmi erőpolitika napi érdekeinek oltárán egyetlen nemzeti közösségét sem, és ilyet más államoktól sem várna el soha – jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn az Ungvárhoz közeli Palágykomoróc magyar kormánytámogatással felújított református templomának ünnepélyes átadásán.