2019. július 19., péntek
Emília

Egyéb Békéscsaba

Erzsébet híd lett a felüljáró

Az Orosházi úti felüljáró annak idején a Békés megyét is érintő vasúti beruházás részeként készült el, viszont a végleges nevét még csak a közelmúltban hirdette ki a város vezetése.

Egy online lakossági szavazás alapján az Erzsébet híd elnevezést kapta a létesítmény, amely összeköti Békéscsaba Erzsébethely vagy ahogy többen ismerik, Jamina nevű részét a belvárossal – ismertette dr. Ferenczi Attila tanácsnok, az önkormányzat Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottságának elnöke. A javaslatok között szerepelt még Munkácsy Mihály és Szent László neve is, de a 22 ezer  szavazó többsége az Erzsébet mellett döntött. A szavazást egy viszonylag hosszabb procedúra követte, mivel a település önkormányzatának közgyűlése csak javaslatot tehet a névre, amely egy állami út átvezetését biztosítja.


Egy lakossági szavazás alapján az Erzsébet híd nevet kapta az Orosházi úti felüljáró

A voksolás után a városvezetők 2016 tavaszán javaslatot tettek a Földművelésügyi Minisztérium Földrajzinév-bizottsága felé. A nevet végül a kormányzat is jóváhagyta, ezért az Orosházi úti felüljáró a napokban hivatalosan is Erzsébet híd lett – jelentette be egy tájékoztatón Opauszki Zoltán városfejlesztési tanácsadó.

A vasúti felüljáró 2015 végén épült meg, a kétszer két sávon a forgalom 2015 decemberében indulhatott el. Ez az építmény azért is különleges, mert ez Békés megye első ferde kábeles hídja. Az 5,85 milliárd forintból megvalósított felüljáróhoz a beruházás összegét 85 százalékban európai uniós, 15 százalékban kormányzati forrásból biztosították. A híd 360 méter hosszú, és 15 vasúti vágányt hidal át.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • Látványos lesz a XX. Középkori Forgatag

  Látványos lesz a XX. Középkori Forgatag

  Július utolsó hétvégéjén a Minősített Európai Fesztivál címmel kitüntetett, nemzetközivé nőtt Középkori Forgatagon ismét benépesül a vár és a szomszédságában található hatalmas aréna, a Lovagi Tornák Tere.