2020. január 18., szombat
Piroska

Külföld

Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki Japán felé

Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki kedden az ország nyugati részéből a Japán-tenger irányába; a rakéta Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó területen csapódhatott a tengerbe.

Az újabb észak-koreai rakétakísérletről szinte egy időben adott hírt a dél-koreai hadsereg és a japán védelmi minisztérium.


A ballisztikus rakétát – amelynek típusa egyelőre nem ismert – helyi idő szerint fél tíz körül lőtték ki a fővárostól, Phenjantól mintegy száz kilométerre északnyugatra, a kínai határ közelében fekvő Pangjon gyakorlótérről.

Szuga Joszihide japán kormányszóvivő közölte, hogy a rakéta negyven perccel később, több száz – a dél-koreai hadsereg szerint 930 – kilométert megtéve csapódott a Japán-tengerbe, feltehetően Japán kizárólagos gazdasági övezetében. Szuga szerint a japán kormány ezt újabb, elfogadhatatlan provokációnak tartja, és tiltakozását fejezte ki emiatt Phenjannál.


A japán védelmi minisztérium adatai szerint a rakéta “jócskán meghaladta” a 2500 kilométeres magasságot.

Mun Dzse In dél-koreai államfő sürgősséggel összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, miután tudomást szerzett az újabb rakétaindításról. Az ülésen a politikus arra szólította fel a dél-koreai biztonsági és külpolitikai tisztségviselőket, hogy a történtekre válaszul foganatosítsanak intézkedéseket Észak-Korea ellen az ENSZ Biztonsági Tancsában, szorosan együttműködve az ország szövetségeseivel, köztük az Egyesült Államokkal.

Észak-Korea az elmúlt hetekben több rakétakísérletet hajtott végre. Hírügynökségek a keddi kísérlettel összefüggésben emlékeztetnek arra, hogy három nap múlva kezdődik a G20 országcsoport vezetőinek kétnapos hamburgi csúcstalálkozója, amelyen az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea vezetői egymás között azt is megvitatják, hogyan lehetne megfékezni az észak-koreai atom- és rakétaprogramot.

Kapcsolatba hozzák az észak-koreai rakétatesztet azzal is, hogy július 4-én ünneplik az Egyesült Államokban a függetlenség napját. Az előző években is előfordult, hogy Észak-Korea ekkortájt hajtott végre rakétakísérleteket.

Észak-Korea a rakétaindítást követően nem sokkal közölte, hogy kedd délután “fontos bejelentést” tesz. A várható közlemény tartalmáról a hírt ismertető állami rádió nem bocsátkozott részletekbe.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek