2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Külföld

Észak-Korea egyre nagyobb fenyegetést jelent a világ számára

Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki, amely Japán partjaitól keletre csapódott a tengerbe, feltehetően a kizárólagos gazdasági övezetben – közölte pénteken Abe Sindzó japán kormányfő.

Abe bejelentette, hogy összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését.


Japán minden szükséges lépést megtesz az állampolgárai biztonságának szavatolására – tette hozzá.

A kormányfő szerint elkerülhetetlen, hogy növeljék a nyomást Phenjanra. Hozzátette, hogy a rakétateszt világosan megmutatta, milyen veszélyt jelent Észak-Korea.


A japán kabinet főtitkára, Szuga Josihide közölte, hogy a rakéta mintegy 45 percen át repült, mielőtt becsapódott a tengerbe.

Egy japán védelmi illetékes szerint a rakéta által elért magasság vélhetően meghaladta a 3000 kilométert – jelentette az NHK japán televízió. Japán vezetők és a média arra következtetett, hogy feltehetően interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea.

Egyelőre nem érkeztek jelentések károkról vagy sebesültekről – közölte Szuga Josihide, aki elítélte a rakétakilövést. Hozzátette, hogy Tokió összeköttetésben áll Washingtonnal és Szöullal a rakétaindítás miatt, amelyet a szokásostól eltérően, az éjjeli órákban hajtottak végre.

A Pentagon az észak-koreai ballisztikus rakéta indítását észlelte, és további információkat gyűjt – közölte Jeff Davis, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

Magas rangú amerikai és dél-koreai katonai tisztségviselők katonai válaszlépésekről egyeztettek a rakétaindítást követően – mondta Greg Hicks százados, Joseph Dunford tábornok szóvivője.

Közlése szerint Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke Harry Harris tengernagy, az amerikai csendes-óceáni parancsnokság vezetőjének társaságában egyeztetett telefonon Li Szun-csinnel, a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével. A szóvivő hozzátette: a beszélgetés során Dunford és Harris megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Dél-Korea mellett.

A dél-koreai hadsereg egyesített vezérkarának tájékoztatása szerint a rakétát az észak-koreai Csagang tartományból lőtték ki a Japán-tengerbe helyi idő szerint pénteken, röviddel éjfél előtt.

Az észak-koreai rakétaindításról azonnal tájékoztatták Mun Dzse In dél-koreai államfőt, aki összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését, mivel úgy ítélte meg, hogy nem világos a helyzet az észak-koreai rakétaprovokáció körül – mondta a Yonhap dél-koreai hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő illetékes.

Mun Dzse In – az elnöki hivatal közlése szerint – a nemzetbiztonsági tanács ülését követően tárgyalásokat jelentett be az Egyesült Államokkal további amerikai THAAD rakétavédelmi rendszerek telepítéséről. Emellett az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását is sürgette Észak-Korea elleni szigorúbb szankciók megtárgyalására.

Az amerikai hadsereg eddig két THAAD rakétavédelmi komplexumot telepített a Koreai-félsziget déli csücskében. További négy telepítését környezetvédelmi megfontolásokból eddig elhalasztották.

Az orosz védelmi tárca közölte, hogy a rakétatámadásokra figyelmeztető rendszerükkel nyomon követték az észak-koreai ballisztikusrakéta-indítást, de a fegyver nem jelentett veszélyt Oroszországra.

Brüsszelben a történteket komoly fenyegetésként értékelték a nemzetközi stabilitás és biztonság számára. Az Európai Bizottság emellett reményét fejezte ki, hogy a kommunista rezsim tartózkodni fog a további provokációktól, amelyek növelnék a regionális és a globális feszültséget.

António Guterres ENSZ-főtitkár a rakétaindítás után felszólított minden felet, hogy tegyenek meg a koreai-félszigeti feszültség csökkentéséhez vezető minden lépést, és térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz – közölte Guterres szóvivője.

Észak-Korea július 4-én hajtotta végre az első sikeres tesztet interkontinentális ballisztikus rakétával, amely az Egyesült Államok egyes területeit, így Alaszkát is képes lett volna elérni. Előzőleg több külföldi média jelentette, hogy Észak-Korea valószínűleg újabb közepes hatótávolságú vagy interkontinentális rakétakísérletre készül.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát is megsértő rakétakísérlet után Kim Dzsong Un észak-koreai vezető júliusban további kísérleteket helyezett kilátásba, az Egyesült Államok pedig új eszkalációnak nevezte a július 4-i tesztet. Az amerikai szenátus csütörtökön Phenjan elleni újabb szankciókról fogadott el törvényjavaslatot.

A 2016 eleje óta megnőtt a feszültség a Koreai-félszigeten a Phenjan által végrehajtott két atomkísérlet és a számos rakétakísérlet miatt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megindult a török szárazföldi hadművelet is

  Megindult a török szárazföldi hadművelet is

  A török haderő vasárnap a szárazföldi hadműveletet is megindította a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében – jelentette a Habertürk török hírportál.

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.