EUR: 352,27 Ft
CHF: 330,94 Ft
2020. július 06., hétfő
Csaba

Külföld

Észak-Korea egyre nagyobb fenyegetést jelent a világ számára

Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki, amely Japán partjaitól keletre csapódott a tengerbe, feltehetően a kizárólagos gazdasági övezetben – közölte pénteken Abe Sindzó japán kormányfő.

Abe bejelentette, hogy összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését.


Japán minden szükséges lépést megtesz az állampolgárai biztonságának szavatolására – tette hozzá.

A kormányfő szerint elkerülhetetlen, hogy növeljék a nyomást Phenjanra. Hozzátette, hogy a rakétateszt világosan megmutatta, milyen veszélyt jelent Észak-Korea.


A japán kabinet főtitkára, Szuga Josihide közölte, hogy a rakéta mintegy 45 percen át repült, mielőtt becsapódott a tengerbe.

Egy japán védelmi illetékes szerint a rakéta által elért magasság vélhetően meghaladta a 3000 kilométert – jelentette az NHK japán televízió. Japán vezetők és a média arra következtetett, hogy feltehetően interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea.

Egyelőre nem érkeztek jelentések károkról vagy sebesültekről – közölte Szuga Josihide, aki elítélte a rakétakilövést. Hozzátette, hogy Tokió összeköttetésben áll Washingtonnal és Szöullal a rakétaindítás miatt, amelyet a szokásostól eltérően, az éjjeli órákban hajtottak végre.

A Pentagon az észak-koreai ballisztikus rakéta indítását észlelte, és további információkat gyűjt – közölte Jeff Davis, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

Magas rangú amerikai és dél-koreai katonai tisztségviselők katonai válaszlépésekről egyeztettek a rakétaindítást követően – mondta Greg Hicks százados, Joseph Dunford tábornok szóvivője.

Közlése szerint Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke Harry Harris tengernagy, az amerikai csendes-óceáni parancsnokság vezetőjének társaságában egyeztetett telefonon Li Szun-csinnel, a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével. A szóvivő hozzátette: a beszélgetés során Dunford és Harris megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Dél-Korea mellett.

A dél-koreai hadsereg egyesített vezérkarának tájékoztatása szerint a rakétát az észak-koreai Csagang tartományból lőtték ki a Japán-tengerbe helyi idő szerint pénteken, röviddel éjfél előtt.

Az észak-koreai rakétaindításról azonnal tájékoztatták Mun Dzse In dél-koreai államfőt, aki összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését, mivel úgy ítélte meg, hogy nem világos a helyzet az észak-koreai rakétaprovokáció körül – mondta a Yonhap dél-koreai hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő illetékes.

Mun Dzse In – az elnöki hivatal közlése szerint – a nemzetbiztonsági tanács ülését követően tárgyalásokat jelentett be az Egyesült Államokkal további amerikai THAAD rakétavédelmi rendszerek telepítéséről. Emellett az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását is sürgette Észak-Korea elleni szigorúbb szankciók megtárgyalására.

Az amerikai hadsereg eddig két THAAD rakétavédelmi komplexumot telepített a Koreai-félsziget déli csücskében. További négy telepítését környezetvédelmi megfontolásokból eddig elhalasztották.

Az orosz védelmi tárca közölte, hogy a rakétatámadásokra figyelmeztető rendszerükkel nyomon követték az észak-koreai ballisztikusrakéta-indítást, de a fegyver nem jelentett veszélyt Oroszországra.

Brüsszelben a történteket komoly fenyegetésként értékelték a nemzetközi stabilitás és biztonság számára. Az Európai Bizottság emellett reményét fejezte ki, hogy a kommunista rezsim tartózkodni fog a további provokációktól, amelyek növelnék a regionális és a globális feszültséget.

António Guterres ENSZ-főtitkár a rakétaindítás után felszólított minden felet, hogy tegyenek meg a koreai-félszigeti feszültség csökkentéséhez vezető minden lépést, és térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz – közölte Guterres szóvivője.

Észak-Korea július 4-én hajtotta végre az első sikeres tesztet interkontinentális ballisztikus rakétával, amely az Egyesült Államok egyes területeit, így Alaszkát is képes lett volna elérni. Előzőleg több külföldi média jelentette, hogy Észak-Korea valószínűleg újabb közepes hatótávolságú vagy interkontinentális rakétakísérletre készül.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát is megsértő rakétakísérlet után Kim Dzsong Un észak-koreai vezető júliusban további kísérleteket helyezett kilátásba, az Egyesült Államok pedig új eszkalációnak nevezte a július 4-i tesztet. Az amerikai szenátus csütörtökön Phenjan elleni újabb szankciókról fogadott el törvényjavaslatot.

A 2016 eleje óta megnőtt a feszültség a Koreai-félszigeten a Phenjan által végrehajtott két atomkísérlet és a számos rakétakísérlet miatt.

Kapcsolódó Cikkek