EUR: 325,26 Ft
CHF: 294,79 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb Nagykanizsa

Évszázadok lelkisége

Mintegy ezer, a Dunántúl számos pontjáról érkezett zarándok előtt mutatott be engesztelő szentmisét Homokkomáromban Varga László kaposvári megyéspüspök, aki szentbeszédében az irgalmasságról is szólt.

A homokkomáromi Kisboldogasszony-templom a Dunántúl egyik legjelentősebb engesztelőközpontja. A kegyhelyet dr. Szendy József veszprémi érsek 1988. április 13-án ajánlotta fel a Szűzanyának, s ettől kezdve viseli a Magyarok Nagyasszonyának engesztelő temploma titulust. Ám a település már jóval régebben, 1702-ben zarándokhellyé vált: az akkori fakápolna alapjainak ásásakor, egy hársfa gyökerei között találták meg a ma is látható Mária-képet, amely Dürer Körtés Madonnájának másolata. A helyiek valószínűleg a török dúlása elől menekítették a föld alá az üvegre festett kegyképet 1526 körül, amely sértetlenül átvészelte a muszlim dúlást, és majd 170 évig rejtve maradt.


A ma is álló templomot 1722-ben kezdték el építeni, az akkori kegyúr, gróf Batthyány Lajos támogatásával. Az ő kérésére három évtizeddel később XIV. Benedek pápa Szent Félix vértanú ereklyéjét adományozta a homokkomáromi templomnak, amely ma is látható a főoltáron, a kegykép alatt.

A zarándokok azt mondják, a homokkomáromi Szűzanya nagyon sok kérést meghallgatott már (Fotó: Gergely Szilárd)

De nem ez az egyetlen ereklye Homokkomáromban. A kegytemplomot 1938-ban újították fel, amely akkorra életveszélyes állapotba került. A munkálatokat Rozmán Alajos plébános vezette, a költségek nagy részét pedig Batthyány-Strattmann László fedezte, aki az azóta boldoggá avatott szent életű orvos fia. Idősebb Batthyány-Strattmann Lászlót 2003. március 23-án avatták boldoggá, s néhány hónappal később a homokkomáromi templom is kapott egykori kegyurának ereklyéjéből, amelyet a Nyolc Boldogság Közösség a róla elnevezett kápolnában őriz.


Az évszázadok során Homokkomárom mindig is kiemelt búcsújáróhely volt, 1988 tavasza óta pedig, a Szűzanya száz évvel ezelőtti, első fátimai jelenésére emlékezve – a településre minden hónap 13. napján zarándokok sokasága érkezik, hogy részt vegyen az engesztelő szentmisén. Így tesz a kiskanizsai Szent Ferenc Zarándokközösség is, amely ezúttal Szász Gyula atya lelki vezetésével kelt útra. A plébánossal murakeresztúri hívek is érkeztek, hogy csatlakozzanak a 10 kilométeres gyalogos imádságosmenethez. Az engesztelőnapon a hívek keresztutat végeztek, majd a szentmisét követően részt vettek a körmeneten, este pedig a Batthyány-Strattmann László-kápolnában a betegekért imádkoztak.

Áthelyezések

A magyar katolikus egyházban a megyéspüspökök mindig augusztus 1-jével rendelnek el személyi változásokat. Varga László Kanizsát és környékét érintő döntései alapján Arányi Zoltán, a nagykanizsai Felsőtemplomban betöltött kápláni beosztásából Újudvarra kerül plébániai kormányzónak, oldallagosan ellátva a homokkomáromi plébániát is, Molnár Attila plébános pedig Újudvarról Szulokra költözik, és ott szolgál tovább.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.