2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Egyéb Nagykanizsa

Évszázadok lelkisége

Mintegy ezer, a Dunántúl számos pontjáról érkezett zarándok előtt mutatott be engesztelő szentmisét Homokkomáromban Varga László kaposvári megyéspüspök, aki szentbeszédében az irgalmasságról is szólt.

A homokkomáromi Kisboldogasszony-templom a Dunántúl egyik legjelentősebb engesztelőközpontja. A kegyhelyet dr. Szendy József veszprémi érsek 1988. április 13-án ajánlotta fel a Szűzanyának, s ettől kezdve viseli a Magyarok Nagyasszonyának engesztelő temploma titulust. Ám a település már jóval régebben, 1702-ben zarándokhellyé vált: az akkori fakápolna alapjainak ásásakor, egy hársfa gyökerei között találták meg a ma is látható Mária-képet, amely Dürer Körtés Madonnájának másolata. A helyiek valószínűleg a török dúlása elől menekítették a föld alá az üvegre festett kegyképet 1526 körül, amely sértetlenül átvészelte a muszlim dúlást, és majd 170 évig rejtve maradt.


A ma is álló templomot 1722-ben kezdték el építeni, az akkori kegyúr, gróf Batthyány Lajos támogatásával. Az ő kérésére három évtizeddel később XIV. Benedek pápa Szent Félix vértanú ereklyéjét adományozta a homokkomáromi templomnak, amely ma is látható a főoltáron, a kegykép alatt.

A zarándokok azt mondják, a homokkomáromi Szűzanya nagyon sok kérést meghallgatott már (Fotó: Gergely Szilárd)

De nem ez az egyetlen ereklye Homokkomáromban. A kegytemplomot 1938-ban újították fel, amely akkorra életveszélyes állapotba került. A munkálatokat Rozmán Alajos plébános vezette, a költségek nagy részét pedig Batthyány-Strattmann László fedezte, aki az azóta boldoggá avatott szent életű orvos fia. Idősebb Batthyány-Strattmann Lászlót 2003. március 23-án avatták boldoggá, s néhány hónappal később a homokkomáromi templom is kapott egykori kegyurának ereklyéjéből, amelyet a Nyolc Boldogság Közösség a róla elnevezett kápolnában őriz.


Az évszázadok során Homokkomárom mindig is kiemelt búcsújáróhely volt, 1988 tavasza óta pedig, a Szűzanya száz évvel ezelőtti, első fátimai jelenésére emlékezve – a településre minden hónap 13. napján zarándokok sokasága érkezik, hogy részt vegyen az engesztelő szentmisén. Így tesz a kiskanizsai Szent Ferenc Zarándokközösség is, amely ezúttal Szász Gyula atya lelki vezetésével kelt útra. A plébánossal murakeresztúri hívek is érkeztek, hogy csatlakozzanak a 10 kilométeres gyalogos imádságosmenethez. Az engesztelőnapon a hívek keresztutat végeztek, majd a szentmisét követően részt vettek a körmeneten, este pedig a Batthyány-Strattmann László-kápolnában a betegekért imádkoztak.

Áthelyezések

A magyar katolikus egyházban a megyéspüspökök mindig augusztus 1-jével rendelnek el személyi változásokat. Varga László Kanizsát és környékét érintő döntései alapján Arányi Zoltán, a nagykanizsai Felsőtemplomban betöltött kápláni beosztásából Újudvarra kerül plébániai kormányzónak, oldallagosan ellátva a homokkomáromi plébániát is, Molnár Attila plébános pedig Újudvarról Szulokra költözik, és ott szolgál tovább.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.