EUR: 353,37 Ft
CHF: 327,51 Ft
2020. július 16., csütörtök
Valter

Sport

Ezeken a helyszíneken rendezik a vizes vb-t

A pénteken kezdődő 17. vizes világbajnokság helyszínei:

Duna Aréna


A fővárosi Dagály strandfürdő tőszomszédságában épült új fedett uszodaegyüttes alapkövét 2015. május 15-én, kevesebb mint nyolcszáz nappal a világbajnokság rajta előtt tette le Orbán Viktor miniszterelnök, Julio C. Maglione, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) elnöke és Tarlós István, Budapest főpolgármestere. A magyar tervezésű és kivitelezésű uszodakomplexum az eredeti határidő előtt készült el, ünnepélyes átadása 2017. február 21-én volt. A Duna Aréna két részből áll, egy nagyjából hatezer nézőt befogadó alapépületből és egy, kifejezetten a vb-re épített, ideiglenes lelátókat és kiszolgáló létesítményeket magában foglaló időszaki létesítményből. Ennek köszönhetően több mint 15 ezer szurkolót fogadhat a vb-n. Az úszóversenyeket július 23. és 30. között rendezik meg, 42 számban.

Balatonfüred


A vizes világbajnokság egyetlen nem fővárosi helyszíne Balatonfüred, ahol a nyíltvízi úszók versenyeit rendezi meg (július 15-16. és 17-21.). A pályát a Tagore sétány közelében, a kikötőnél alakították ki.

Margitsziget

A Margitszigeten, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában kerül sor a világbajnokság vízilabdatornájára július 16-ától 29-éig. A fedett uszodát 1930-ban építették az első magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd tervei alapján. Hét évvel később készült el az első külső medence és a műugrók számára kialakított létesítmény. Azóta többször felújították, a 2006-os úszó Európa-bajnokság előtt pedig újabb nagymedencévél bővült a létesítmény, amely Széchy Tamás mesteredzőről kapta a nevét.

Városliget

A Városligeti tavon kialakított medencében, a Vajdahunyad vára mellett rendezik meg a szinkronúszó versenyeket július 14. és 22. között. A sportág történetében még nem volt arra példa, hogy a szinkronúszók számára kialakított medencét egy teljesen nyílt helyszínen állítsák fel. Az előadás egy 20×30 méteres medencében zajlik, ezen belül van egy olyan 12×12 méteres területet, melynek mélysége legalább három méter, a zene pedig víz alatti és víz feletti hangszórókból szól.

Batthyány tér

Az óriástoronyugrás 2013 óta része a vizes világbajnokság programjának, előzőleg sziklaugrásként különböző extrém világkupa-sorozatok formájában létezett a sportág. A férfiak 27, a nők 20 méteres ugrását a Batthyány térnél ideiglenesen felépített létesítményben rendezik meg, háttérben az Országházzal és a Lánchíddal. Az óriástoronyugrás versenyeit a vb zárásaként, július 28-29-30-án rendezik meg.

Kapcsolódó Cikkek