EUR: 353,19 Ft
CHF: 332,47 Ft
2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Külföld

Ezeknek a gyerekeknek a vérében van a legtöbb ólom

Az ausztrál Északi területen élő gyerekek vérének ólomszintje a legmagasabb a fejlett világ fiataljainak körében – tette közzé a régióra vonatkozó friss adatokat Ausztrália Északi területének vezetősége.

Az Északi terület járványügyi központja különböző vizsgálatokat végzett el a térség hátrányos helyzetű – feltehetőleg repülőbenzint szipuzó – fiataljainak bevonásával, és a 178 alanyból 154-nél kiemelkedően magas volt a vér ólomkoncentrációja.


A központ igazgatóhelyettese, Charles Douglas szerint az eredmények nem csupán magasabbak voltak a vártnál, hanem a fejlett országok gyermeklakosságát tekintve az eddig tapasztalt legmagasabbaknak bizonyultak.

A vizsgált gyerekek vérének ólomszintje hatszorosa volt az átlagértéknek, de előfordult, hogy az elfogadható érték 17-szeresét mérték.

Douglas szerint a régió távol eső településein kialakult “közegészségügyi vészhelyzet” oka az, hogy nemrég megváltoztatták a repülőbenzin összetételét, így az anyag immár alkalmas a szipuzásra. Mindez azonban elkerülte a helyi hatóságok figyelmét.

“Ez rendkívül fontos ügy, mivel nagyon magas értékekről beszélünk és a következmények, különösen a gyermekek esetében, hosszú távúak és néhány esetben visszafordíthatatlanok lehetnek” – húzta alá az igazgatóhelyettes.

Hozzátette, hogy a repülőbenzin szipuzása súlyos máj- és vesekárosodáshoz, viselkedésbeli problémákhoz és néhány esetben halálhoz is vezethet.

Ausztrália Északi területének távoli részein drasztikus méreteket öltött a szipuzás áprilisban: videofelvétel is készült arról, ahogy a függő fiatalok betörnek a repülőterekre és leszívják a repülőbenzint a gépek szárnyából, hogy aztán elbódítsák magukat vele.

Kapcsolódó Cikkek