2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Külföld

Feljelentik Sorost a civilek miatt

Feljelenti Soros Györgyöt a Forza Nuova radikális olasz párt, mivel szerintük a milliárdoshoz köthető civil szervezetek maffiózókkal karöltve szállítják a migránsokat Olaszországba. Mindeközben Soros véleménycikkben ostorozza a magyar kormányt.

A radikális olasz Forza Nuova párt kész a tettek mezejére lépni, feljelentik Soros György milliárdost – írta meg a hirado.hu. Az olasz hatóságok szerint ugyanis legtöbbször nem az olasz parti őrség menti ki a migránsokat az embercsempészek lélekvesztőiből, hanem a gyanú szerint a civil szervezetek az embercsempészekkel együttműködve líbiai felségvizeken veszik fel hajóikra a migránsokat.


 (MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin)

– A spekuláns Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa több millió euróval támogatja azokat a nem kormányzati szervezeteket, amelyek gyakran a nemzetközi maffiával karöltve szedik fel az illegális migránsokat, és viszik őket Szicília kikötőibe – olvasható a párt Facebook-oldalán megjelent közleményben.

A közlemény kitér arra is, hogy a Forza Nuova szicíliai jogászokkal együttműködve vizsgálja a peres eljárás következő lépéseit. Az olasz ügyészséget egyébként már hónapok óta foglalkoztatja, hogy milyen kapcsolatban állnak a nem kormányzati szervezetek, az úgynevezett NGO-k a nemzetközi szervezett bűnözéssel.


(MTI/EPA/Olasz Vöröskereszt/Yara Nardi)

Az olasz sajtó kedden ismertette, hogy a kormány minden eddiginél szigorúbb előírásokat szabna ki az NGO-kra. Többek között megtiltanák, hogy líbiai felségvizeken hajózva vegyék fel a migránsokat, és azt is, hogy kikapcsolják hajóik helymeghatározó eszközeit. Az olasz kormány ki akarja deríteni, kik pénzelik a civil szervezeteket, ugyanis vannak olyan NGO-k, amelyek több milliárd forintnak megfelelő költségvetéssel működnek, és senki nem tudja, honnan a rengeteg pénz.

Közben Soros György véleménycikkírásra adta a fejét, amelyben az Európát érintő veszélyekről értekezik, illetve az Orbán Viktor elleni ellenállásról ír. Míg a magyar kormány szerint Soros keze benne van a menekültek beáramlásában, az üzletember azt ecseteli, hogy a migráció létében fenyegeti a kontinenst, és szerinte ennek egyik oka az, hogy Európának nincs egységes bevándorláspolitikája. Soros szerint Európának évi egymillió migránst kellene befogadnia.

A Project Syndicate-re írt, de a hvg.hu által is közölt cikkben Soros azt állítja, hogy vannak alulról jövő kezdeményezések, amelyek reményt adnak az unió jövőjére nézve, ilyen például a szembehelyezkedés Orbán Viktorral, ami szerinte nemcsak őt, de Orbánt is meglepi.

Kapcsolódó Cikkek