2019. május 26., vasárnap
Evelin, Fülöp

Egyéb II.kerület

Felvidékre kirándultak a Palotás diákjai

Barátkozás a Tar-patak Felső- vagy Kis-vízesésével

A Kőpataki-tó a csillagvizsgálóval

Tompa Mihály mellszobrához is elmentek a diákok

A Palotás Gábor Általános Iskola diákjai ötnapos kiránduláson vehettek részt a Felvidéken a Határtalanul pályázatnak köszönhetően.

– Az volt a célunk, hogy természeti kincsek, varázslatos tájak segítségével diákjaink valamit megsejtsenek a nagyvilág szépségéből, a kitartás és az erőfeszítés jutalmaként megszülető siker élményéből – mesélte a Lokál Extrának Varga Károly. A projektvezető osztályfőnök hozzátette, utuk során voltak hosszú kirándulások, amikor egész nap hatalmas köveken egyensúlyozva tudtak csak közelebb kerülni a vízesések szétporló zubogóihoz vagy a roppant kőfolyásokon, hófoltok között átlépdelve az Oszterva-nyeregből nézhették meg a mélyben sötétlő Poprádi-tavat.


Varga Károly azt sem titkolta, némi bátorság és fegyelem kellett Somló romfalain járkálni, viszont üdítő volt a hosszú buszút után a merészebbeknek jót úszni Dedinky kissé még hűvös tavában.

– Sok felvidéki magyarral kerültünk kapcsolatba. Felsőerdőfalvai szállásadónk, Ágnes és a buszunkat vezető sofőrünk, Béla Párkányról valók, finom vacsoráinkat Lászlónak köszönhettük, a Csorba-tónál bőröveket árusító mester szintén magyar volt. A füleki és a rimaszombati magyar iskolák meglátogatásakor bepillantottunk az ottani tanárok és diákok életébe, megsejthettünk valamit a nyelvük és nemzetiségük megőrzéséért tett erőfeszítéseikből. A Felvidék nagyjainak emlékhelyei közül Thököly Imre nyugvóhelyét kerestük fel a késmárki új evangélikus templomban. Megemlékezésünk végén a mauzóleumban elhelyeztük az iskola képével díszített és nemzeti színű szalaggal körbevett gyertyánkat.

Kapcsolódó Cikkek