EUR: 353,19 Ft
CHF: 332,47 Ft
2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Egyéb Szolnok

Fergetegesre sikerült az első sörfesztivál!

Első alkalommal rendezték meg Szolnokon a Beer Up Sörfesztivált. A kétnapos rendezvény az 1950-es évek Amerikáját idézte meg a zenerajongók számára a szolnoki Kossuth téren július 21–22-én.

Fotó: Svarsing Judit

A vendégeket „Beer ‘n Roll Center”, a Sörárium Steampunk negyed és a Kölyök Beeroldalom, valamint szakmai téren a Sörtények tere várta. Esténként pedig fantasztikus koncerteken mulathattak a maláta- és komlófanatikusok – vagy éppen a renitens fröccskedvelők…


Két teljes napon át mindenki beléphetett a 40-es, 50-es évek stílusába, felpróbálhatja a pin-up- kellékeket és fotókat készíthet magáról és barátairól a sörfesztivál sajtófala előtt. Fodrász, sminkes és stylist gondoskodott arról, hogy minden hölgy utánozhatatlan pin-up girl legyen.

A stílushoz jól illő Rockabilly zenei kínálat sem maradhatott el. A színpadi és a színpadon kívüli programsorozat ennek megfelelően állt össze, egy-egy különleges produkcióval megfűszerezve. A fesztiválon fellépő zenekarok változatos műfajai között megtalálhattuk a bluest, a jazzt, természetesen a rockabillyt, a rock’n’rollt, de a country-rockabillyt is.


Felcsendültek Elvis Presley és a Hungária együttes vérpezsdítő dallamai a Black Frogstól, de fellépett többek között Tom White and the Mad Circus, akik a hamisítatlan rockabilly zenéket hozták magukkal. Hallhattuk a Nyughatatlant és a Strokes-t. A nagybőgő, szájharmonika és szólógitár triót, a Dynamit Dudest, akik a country-rockabilly zenét, a korai bluest ötvözik modern dalokkal.

De olyan különleges muzsikát is hallhattak a fesztiválra látogatók, mint a Jazzation, akik hangszeres kíséret nélkül magyar sanzonokat, jazzstandardokat és vokális világzenét játszanak. Szomjoltónak a hazai sörfőzdék és sörgyárak legjavából válogattak a szervezők – aztán persze a közönség.

Itt volt a Szent András Sörfőzde, a Budapesten nemrég nyílt, de máris óriási népszerűségnek örvendő Mad Scientist, a tőlünk mintegy 18 kilométerre lévő törökszentmiklósi Ugar Brewery és többek közt a Brew Dog brit sörök forgalmazója. Cseh, bajor és lengyel kézműves söröket is kóstolhattunk, illetve a Csíki Sör is a kiállítók között volt.

A szervezők a válogatott ínyenc sörök és változatos zenészek mellett arról is gondoskodtak, hogy a gyerekek se unatkozzanak. Nekik a következő programokkal készültek a fesztiválszervezők: arcfestés, lufihajtogató bohóc, vicces biciklik, hűtőmágnes-készítés, söralátét-készítés, sörcímkekészítés, illetve a kreatív bababirodalom, ahol a legkisebbeknek kínáltak kreatív, gondolkodtató feladatokat animátorok segítségével.

FILE – In this Tuesday, June 29, 2004 file photo, a bartender serves two mugs of beer at a tavern in Montpelier, Vt. College-age drinkers average nine drinks when they get drunk, government health officials said Tuesday, Jan. 10, 2012. That surprising statistic is part of a new report highlighting the dangers of binge drinking, which usually means four to five drinks at a time. Overall, about 1 in 6 U.S. adults surveyed said they had binged on alcohol at least once in the previous month, though it was more than 1 in 4 for those ages 18 to 34. And that’s likely an underestimate. (AP Photo/Toby Talbot)

A szakmai sátorban sörtörténelemről, házi sörkészítésről, de még a különleges sörkoktélok elkészítéséről is hallhattak előadást az érdeklődők. Az előadók között volt Csanád Márton a Harapunktól, Bukovinszky Béla a Szent András Sörfőzdéből, Molnár Róbert sörbíráló és Németh Gábor sörkoktélkészítő.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kupa vagy liga?

    Kupa vagy liga?

    Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

  • Mehetünk már szaunázni?

    Mehetünk már szaunázni?

    Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.