EUR: 319,32 Ft
CHF: 274,83 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Külföld

Fico: Szlovákiának komoly problémái vannak a menekültkvótával

Szlovákiának komoly problémái vannak a menekültek kötelező kvóták alapján történő elosztásának uniós rendszerével, de a visegrádi országokkal együtt kifejezi szolidaritását Olaszországgal – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, miután megbeszélést folyatott Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

Fico elmondta, a visegrádi országok közös levelet küldtek Olaszországnak, amelyben kifejezték szolidaritásukat, segítségüket ajánlották fel és közölték, készen állnak arra, hogy tárgyalásokat folytassanak a kérdésben.


Hozzátette, még nem tudja megmondani, mit fog tenni a szlovák kormány, amikor az Európai Unió Bírósága döntést hoz a kvóták ellen beadott keresetről.

A szlovák miniszterelnök, aki többször hangsúlyozta, hogy nem kizárólag Szlovákia, hanem valamennyi visegrádi ország nevében tárgyalt csütörtökön az Európai Bizottsággal, azt is kijelentette: elfogadhatatlan az élelmiszerek kettős minősége.


Hnagsúlyozta, hogy komoly politikai problémáról van szó, amelyet már az uniós bizottság is elismer. Kijelentette, véget kell vetni az eltérő címkézés elterjedt szokásának, az azonos termékek és azok azonos minősége, valamint az élelmiszerbiztonság érdekében uniós szabályozásra van szükség. A közös fellépés elengedhetetlen, ugyanis nyomást helyez a gyártókra, amelyek részéről már voltak pozitív visszajelzések – mondta.

A kiküldött munkavállalók kérdésével kapcsolatban elmondta, Szlovákia jó és tisztességes kompromisszumot szeretne a kérdésben, ugyanis az hatással lesz a jövőben az országban jelentkező egyre súlyosbodó munkaerőhiányra is.

Jean-Claude Juncker kijelentette, támogatja, hogy Szlovákia, Magyarország, Lengyelország és Csehország tárgyalásokat folytasson Olaszországgal a szolidaritás kifejezése és a mediterrán országra nehezedő migrációs nyomás csökkentése érdekében.

A bizottság elnöke hangsúlyozta, nem ért egyet azzal, hogy bizonyos okok miatt másodrangú állampolgárok legyenek az Európai Unióban. Teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte, ha élelmiszergyártók ugyanolyan márkanév alatt különböző minőségű termékeket hoznak forgalomba.

Az Európai Bizottság elkötelezett amellett, hogy véget vessen annak, hogy Európában ilyen előfordulhasson – jelentette ki.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Nap képe: Apró szőrmók

  Nap képe: Apró szőrmók

  Igazán ritkaságszámba megy, hogy egy panda a szokásos fekete-fehér „ruházattól” eltérően más színekben látja meg a napvilágot.

 • Késsel akart bemenni a pilótafülkébe

  Késsel akart bemenni a pilótafülkébe

  A Flydubai légitársaság Dubajból Kabulba tartó szerdai járatán egy utas egyelőre tisztázatlan körülmények között úgy gondolta, hogy benéz a pilótafülkébe.

 • Elfogták a nizzai terrortámadás elkövetőjét

  Elfogták a nizzai terrortámadás elkövetőjét

  Az amerikai támogatású kurd-arab ernyőszervezetnek, a Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) a tagjai a szíriai Rakkában elfogták a francia Adrien Guihalt, aki a 2016-os nizzai terrortámadás elkövetését vállalta az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet nevében – közölte az SDF csütörtökön.