EUR: 352,73 Ft
CHF: 331,42 Ft
2020. július 13., hétfő
Jenő

Egyéb Székesfehérvár

Fonalkommandó és ugróiskola

Összegyűltek, hogy megmentsék a kis sikátort Fotó: K.Mátyás Bertalan

A város egyik legszebb, de romos sikátora, a Vasvári Pál utca megújításáért szerveztek villámcsődületet június utolsó napjaiban a városi civilek. A polgármester három tálca pogácsával, süteménnyel jelent meg a rendezvényen.

Június első napjaiban szinte bombaként robbant a hír, hogy valaki feljelentette a Vasvári Pál utcai antikváriust, aki hónapok óta festegette a kis sikátorban lévő utcaköveket. A feljelentő vélhetően politikai indíttatást sejtett az akció mögött, de kiderült: Gyurcsik László könyves az áldatlan állapotú utcát akarta csak szebbé, hangulatosabbá, a vevőket csalogatóbbá tenni. A könyvesbolton kívül ugyanis minden más épület gazdátlan, banki végrehajtás vagy
rendezetlen tulajdonviszonyok, illetve el nem kezdődött beruházás miatt hulló vakolatú. Az utca elhagyatottságát mutatja, hogy az egy magánszemélyi támogatásból néhány éve lerakott utcakövek vannak csak jó állapotban – ezeket festegette be az antikvárius, aki a kiérkező rendőröknek beismerő vallomást tett.


A civilek a hírre előbb fonalkommandót szerveztek, s apró kis horgolt mütyürökkel fedték el a falhibákat, majd egy villámcsődületet is szerveztek. Erre Cser-Palkovics András, a város polgármestere is bejelentkezett, és három tálca süteményt, pogácsát is vitt. Bár ő sokáig nem tudott maradni, internetes blogjában Fehérvár színei címmel
kifejtette véleményét. E szerint a város nem tett feljelentést és biztosan nem is fog feljelentést tenni.

– Jó dolognak gondolom, hogy valaki szereti és széppé szeretné tenni a környezetét. A színes kövek, különösen a mosolygó arc nagyon kedves és jó, ha sokaknak tetszik. Nekem is tetszik, nagyon barátságosnak találom Gyurcsik László alkotását. Azt is el kell azonban fogadnunk, ha valaki furcsának találja, hogy más a saját egyéni elképzeléseinek megfelelően akarja átalakítani a közterületi környezetet. Sajnálom, hogy László alkotóként – emlékeim szerint – nem keresett meg az elképzelésével, mert biztos, hogy jogszerűen is elérhettük volna ezt a
kis kedves „beruházást”. Kérem, hogy ne rögtön feljelentsük egymást rendőrnél, hatóságoknál vagy országos, az ilyen ügyeket nem fehérvári, hanem kizárólag pártpolitikai szempontból „kezelő” médiafelületeknél, hanem beszéljünk egymással itt helyben. Ha valakinek van ötlete, jöjjön el hozzánk, ha valaki félt valamit, jelezze ezt nekünk először. Hátha van helyi megoldás. Ebben az esetben lett volna … sőt, van is – fogalmazott.


A július 3-ai pikniken a civilek valósággal beragyogták a teret, illetve a kis sikátort – szó szerint. A gyermekek és a felnőttek egymással versengve rajzoltak napocskát és állatkákat, egymást követték a zenészek, a hozott sütemény mind elfogyott, a szegényeknek főző Fehérvári Heti Betevőnek pedig jó sok pénz gyűlt össze.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.