EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 23., szombat
Zoltán

Életmód

Forró testbe hideg levest!

Az étkezés a kánikulában nehéz ügy, hiszen a hőség által megterhelt szervezet nem kívánja a nehéz táplálékot, a tartalmas ételeket és a rostokat. Ezért is lehet ilyenkor megoldás a hideg leves. És ha valakinek a kreativitása kimerül a hideg meggylevesben, annak most segítünk.

Egy tartalmas, hideg leves elkészítéséhez többnyire a legfontosabb eszköz egy jó turmixgép, hiszen az alapanyagokat hosszas főzés nélkül kell fogyaszthatóvá tenni. De hogy milyen is egy jó hideg leves? Íme két példa.


/Fotó: Profimedia, Imagefood SM

Gazpacho – paradicsomos zöldségleves (spanyol)

Hozzávalók: 70 dkg paradicsom, 1 közepes uborka, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 piros kaliforniai paprika, 10 dkg szárított fehér kenyér, 1/2 l víz, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál borecet, só, frissen őrölt fekete bors.


Elkészítés: A paradicsomokat leforrázzuk, héjukat lehúzzuk, kimagozzuk, majd apró kockákra daraboljuk. A meghámozott uborkát szintén felkockázzuk, ahogy a paprikát is. Az egész egy tálba kerül a fokhagymával, fűszerekkel olívaolajjal, borecettel. A belekevert száraz kenyér sűríti a keverékünket. Az egészet összeturmixoljuk, majd kóstolás után jeges vízzel hígítjuk. Fokhagymás croutonnal tálaljuk, de Spanyolországban a grillezett rák is belekerül betétként.

/Fotó: Profimedia, Panthermedia

Paprikakrémleves

Hozzávalók: 3 kápia paprika, 3 paradicsom, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors, őrölt koriander, 1,5 dl víz, 50 ml tejszín, 1 mokkáskanál cukor, 1 kiskanál citromlé.

Elkészítés: Magozzuk ki a paprikát és kockázzuk fel. A paradicsomot, vöröshagymát szeleteljük, adjuk hozzá a fokhagymát, a zöldfűszereket és a zöldségeket. Egy kisebb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, locsoljuk meg a zöldségeket 1 evőkanál olívaolajjal, és 15 percre mehet a forró sütőbe. Amikor megpirult, turmixoljuk össze, öntsük fel fel vízzel, tejszínnel, citromlével, fűszerezzük sóval, borssal, cukorral és korianderrel. Lehűtve tálaljuk.

Kapcsolódó Cikkek

  • Létezik egészséges elhízás?

    Létezik egészséges elhízás?

    A metabolikus szindróma más elemeit nélkülöző elhízás akár még az egészséges kategóriába is sorolható néhány kuztatás szerint, ez az elképzelés azonban megdőlni látszik.

  • Bormustra a minőségi borfogyasztásért

    Bormustra a minőségi borfogyasztásért

    A hazai borkultúra fejlesztése, a minőségi borfogyasztás ösztönzése, közben egy izgalmas versenysorozat a borászok között. Egyebek mellett ezt kínálja ” A Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya” című rendezvénysorozat, melynek záróeseményére októberben kerül sor a tállyai Mailloth-kastélyban.

  • A közösségi médiát használjuk hírforrásként

    A közösségi médiát használjuk hírforrásként

    Magyarországon a közösségi média lett az első számú hírforrás – áll a Reuters Institute nemrég közzétett, digitális hírfogyasztásról szóló 2018-as elemzésében, amely a YouGov 37 ország 74 ezer online hírolvasójának bevonásával készített felmérésén alapul.