EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 22., vasárnap
Előd

Életmód

Forró testbe hideg levest!

Az étkezés a kánikulában nehéz ügy, hiszen a hőség által megterhelt szervezet nem kívánja a nehéz táplálékot, a tartalmas ételeket és a rostokat. Ezért is lehet ilyenkor megoldás a hideg leves. És ha valakinek a kreativitása kimerül a hideg meggylevesben, annak most segítünk.

Egy tartalmas, hideg leves elkészítéséhez többnyire a legfontosabb eszköz egy jó turmixgép, hiszen az alapanyagokat hosszas főzés nélkül kell fogyaszthatóvá tenni. De hogy milyen is egy jó hideg leves? Íme két példa.

/Fotó: Profimedia, Imagefood SM

Gazpacho – paradicsomos zöldségleves (spanyol)

Hozzávalók: 70 dkg paradicsom, 1 közepes uborka, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 piros kaliforniai paprika, 10 dkg szárított fehér kenyér, 1/2 l víz, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál borecet, só, frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés: A paradicsomokat leforrázzuk, héjukat lehúzzuk, kimagozzuk, majd apró kockákra daraboljuk. A meghámozott uborkát szintén felkockázzuk, ahogy a paprikát is. Az egész egy tálba kerül a fokhagymával, fűszerekkel olívaolajjal, borecettel. A belekevert száraz kenyér sűríti a keverékünket. Az egészet összeturmixoljuk, majd kóstolás után jeges vízzel hígítjuk. Fokhagymás croutonnal tálaljuk, de Spanyolországban a grillezett rák is belekerül betétként.

/Fotó: Profimedia, Panthermedia

Paprikakrémleves

Hozzávalók: 3 kápia paprika, 3 paradicsom, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors, őrölt koriander, 1,5 dl víz, 50 ml tejszín, 1 mokkáskanál cukor, 1 kiskanál citromlé.

Elkészítés: Magozzuk ki a paprikát és kockázzuk fel. A paradicsomot, vöröshagymát szeleteljük, adjuk hozzá a fokhagymát, a zöldfűszereket és a zöldségeket. Egy kisebb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, locsoljuk meg a zöldségeket 1 evőkanál olívaolajjal, és 15 percre mehet a forró sütőbe. Amikor megpirult, turmixoljuk össze, öntsük fel fel vízzel, tejszínnel, citromlével, fűszerezzük sóval, borssal, cukorral és korianderrel. Lehűtve tálaljuk.

Kapcsolódó Cikkek

  • Batátát az asztalra!

    Batátát az asztalra!

    Az édesburgonya, vagyis a batáta az idei ősz vitathatatlan sztárja a konyhában. Sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény, lepény is készülhet belőle.

  • Veszélyes a gyerekkori elhízás

    Veszélyes a gyerekkori elhízás

    Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

  • Népszerűek a hazai borvidékek

    Népszerűek a hazai borvidékek

    Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás.

  • Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

    Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

    Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen – ismertették egy friss kutatás eredményeit az M1 aktuális csatornán vasárnap.