EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 17., szombat
Gertrúd, Patrik

Egyéb Eger

Franco Nero: Egert mindenkinek látnia kell!

Franco Nero világhírű színész és rendező, a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa-pályázat kapcsán vallott a borhoz, a szőlőhöz, a művészethez és Egerhez fűződő kapcsolatáról.

A nyilvános interjú során Csisztu Zsuzsa moderátor, televíziós riporter elsőként Franco Nerót kérdezte arról, milyen kapcsolat fűzi a borhoz, a gasztronómiához és hazánk kultúrájához. A világsztár egyebek mellett elmondta, örül, hogy Egerben lehet, hiszen az egri bikavér hungarikummá vált, és megtiszteltetés számára, hogy a programsorozat díszvendége lehet. Franco Nero beszélt arról is, hogy római otthonában van egy képe, amelyen Pablo Neruda chilei költő szavai olvashatók: „Ne higgy olyan embernek, aki nem iszik bort…!” Van-e jobb bizonyíték a bor és a művészet különleges viszonyára? – tette fel a kérdést.


A világsztártól megtudtuk, hogy a berlini fal leomlása után többször is forgatott hazánkban.

– A látogatások során alakult ki bennem az az elkötelezettség, amelyet ma is érzek a magyar borral és az itt élő emberekkel kapcsolatban, és azóta is szeretem ezt az országot és persze Egert is! – jelentette ki Franco Nero.


Koltai Lajos, több Oscar-díjas alkotás operatőre, rendező, az Európa Kulturális Fővárosa-pályázat művészeti igazgatója elmondta, borivó embernek tartja magát, szinte minden este „elbeszélget” a borral, így helyre kerülnek a jó és a rossz dolgok is. Nemcsak emiatt, hanem Illés György hagyatéka és a tanítása kapcsán is, most pedig a pályázat miatt szinte már hazajár Egerbe.

Habis László polgármester azt hangsúlyozta, hogy immár 150 éve gyártják szigorú szabályok betartatásával az egri bikavért, a rendszerváltás után pedig az alakuló családi pincészetek a világhír felé röpítették termékeiket.

Népes közönség előtt lőtt a filmsztár az Egri Vitézlő Oskola szakállas puskájával, melyet Csillag Tamás mutatott meg neki

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője kijelentette: mostantól nem csupán Koltai Lajosnak van saját hordója a városban, Franco Nerónak mostantól saját szőlője is van már Egerben. Az történt ugyanis, hogy a világsztár örökbe fogadott egy sor szőlőt, úgyhogy hamarosan nálunk is lesz Franco Nero-bor!

Hangsúlyozta azt is, hogy Egert ma is sokan ismerik itthon is és külföldön is, ám ha elnyerjük a 2023-as pályázatot, akkor még több lehetőségünk lesz arra, hogy a világon sokfelé megismerkedjenek a város történelmével és művészetével és az egymásba fonódó kulturális értékekkel, hagyományokkal, vagy éppen megkóstolják borainkat.

Nyitrai Zsolt szólt arról is, hogy a nyilvános beszélgetés előtt megtekintették az érseki gyűjteményt és a bazilikát, ahol Franco Nero egyszer csak azt mondta: „Sok helyen járt már a világban, de ezt mindenkinek látni kell!”

Franco Nero 15 óra 52 perckor a Dobó téren díszlövést adott le a várvédő egri hősök tiszteletére.

Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.