2020. július 13., hétfő
Jenő

Egyéb Eger

Geopark jöhet létre a Bükkben

Felsőtárkányban, a Bükki Nemzeti Park nyugati kapujában gyűltek össze Heves megyei 70 településének polgármesterei, illetve 105 településének képviselői az elmúlt héten, hogy kezdeményezzék a Bükk-vidék Geopark létrehozását.

A csodálatos környezet vonzaná a látogatókat

Az összejövetelt dr. Juhász Attila Simon felsőtárkányi, Erdős Tamás répáshutai, Kormos Krisztián borsodnádasdi és Guczi István szomolyai polgármesterek kezdeményezték. A településvezetők meghallgatták a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tájékoztatását a geopark létrehozásának lehetőségéről, annak turizmusra, térségfejlesztésre, természetvédelemre gyakorolt hatásairól. Majd a Bükk-vidék érintett 105 településének jelen lévő képviselői szándéknyilatkozat aláírásával kezdeményezték a Bükk-vidék Geopark létrehozását, egyben felkérték a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot, hogy készítse el a felterjesztés szakmai anyagát, elsőként a Magyar Geopark Bizottság, majd az UNESCO és a Geoparkok Európai Szövetsége felé, illetve a későbbiekben lássa el a program koordinálását és a kapcsolódó operatív feladatokat.


Szarvas Imre, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakembere mutatta be a lehetőségeket a településvezetőknek

A Bükk hegység és közvetlen környezete (a Bükkalja, a Bükkhát és a Tarna völgye) bővelkedik olyan földtudományi értékekben, amelyek bevonhatók mind a turizmus, mind az oktatás, bemutatás, szemléletformálás tárgykörébe, ugyanakkor  térség- és területfejlesztési programok részét képezhetik. A geopark tehát földtani-földrajzi adottságokra épülő térségfejlesztési koncepció, amely munkaszervezete révén kapcsolódik a nemzeti és nemzetközi geoparkok hálózatához.

A geopark létrehozásával mindenki jól járna

Az UNESCO Globális Geoparkok arra törekszenek, hogy bemutassák a változatos geológiai értékeket, elősegítsék azok védelmét, az oktatásba és turizmusba való bekapcsolásukat a kialakított jó példák/gyakorlatok segítségével. A világörökség és a bioszféra-rezervátumok helyszíneivel együtt az UNESCO Globális Geoparkok mind globális, mind pedig lokális szempontból fontos szerepet játszanak a 2030-ra kitűzött európai uniós fenntartható fejlődési célok megvalósításában.


A Bükkalján számos gyönyörű település terül el, amelyik mind nyerhetnek a Geopark kialakításával. A Szilvásvárad melletti Mónosbél az egyik ilyen gyöngyszem.

Kapcsolódó Cikkek