EUR: 352,44 Ft
CHF: 330,78 Ft
2020. július 02., csütörtök
Ottó

Külföld

Gépfegyveres katonák és művészeti csodák – ez mind Párizs

Nem egy pénztárcabarát hely, főleg a magyarok számára, ám cserébe olyan felejthetetlen élményekkel, hangulattal ajándékozza meg az utazót, amiből még hosszú ideig lehet itthon is töltekezni. Ha valaki nemcsak a nevezetességeket akarja csak “kipipálni”, feltétlenül látogasson el a francia fővárosba. Párizs mindenképpen többet ér két-három napnál.

Elegancia, csodás fények, különleges hangulat. No és ne feledkezzünk meg azokról a páratlan művészeti remekművekről sem, melyeket egyszer az életben látni kell élőben is.


Párizs felfedezéséhez nem elég egy hétvége. Aki ebben gondolkozik nem ismerheti meg igazán ennek a gyönyörű helynek az igazi arcát. A francia fővárosba érkezve azonnal szemet szúr a turistáknak a hatalmas forgalom. Az autók mellett rengetegen járnak itt robogóval is. Akinek csak mostanában száradt meg a hivatali pecsét a jogosítványán, vagy nem vezet rendszeresen, eszébe ne jusson autóval megcélozni ezt a lüktető metropolist.

Ami azonnal feltűnik az a sofőrök előzékenysége. Indexelés után már húzódnak is a másik sávba és csodák-csodája, hogy mindenkit be is engednek. Ha valaki keménykedni akar, mondván úgyis elsőbbsége van, azonnal ráfizet.


Az utóbbi évek Európát is elért terrorhulláma sajnos nyomokat hagyott Párizsban is. A nevezetességeket, mint például az Eiffel-tornyot, vagy a Louvre gyönyörű festményeit és szobrait csak hosszas várakozás után nézhetjük meg. Ennek oka pedig a mindent felülíró biztonsági intézkedés.

A nevezetes helyek környékén katonai járművek parkolnak, mellettük gépfegyveres egyenruhások. Mi az Eiffel-toronyba közel egy órás várakozás után jutottunk be. Fém detektoros kapun kell mindenkinek áthaladnia, míg a csomagokat röntgennel világítják át. Mindez a látogatók biztonságát szolgálja, ám jelentősen lassítja a bejutást.

Párizs talán legnevezetesebb helye az Eiffel-torony, melyből csodás panoráma tárul elénk. Aki ellátogat ide, bizonyára körbe néz a Louvre műalkotásai között, felmegy a Montmarte-ra és megcsodálja a Sacré-Coeur-t és Párizs főutcáját, a Champs-Élysées-n is végig sétál, hogy a Diadalív se maradjon ki a sorból. Az Élysée-palota  1848 óta a francia köztársasági elnök hivatalos rezidenciája. Érdemes megnézni. Természetesen még folytathatnánk a sort, ám most mégis inkább az egyéni benyomásokról, a hangulatról ejtenénk szót.

Talán az előbbieknél kevesebb figyelmet kap, ám bátran ajánlom mindenkinek a Musée d’Orsay múzeum megtekintését is. Már az épület is igazi kuriózum, ugyanis egy korábban lebontásra ítélt vasúti pályaudvarból alakították ki. Olyan gyönyörű művek csodálhatóak itt meg, mint például Van Gogh: Önarckép című alkotása, vagy a Csillagos éj című festménye.

Ha egy kis pihenésre, szusszanásra vágyunk, mindenképpen érdemes betérni egy hangulatos párizsi kávézóba. A város lüktetése, a hangulat, a színek egy más világba repítenek minket.

Sajnos a francia fővárosban is egyre gyakoribbak a Magyarországon már megismert hőhullámok nyaranta, így az egész napos barangoláshoz érdemes vizet magunkkal vinni, ám ha erről elfelejtkeznénk, a nevezetességek környékén 1 euróért már jeges palackos vizet is árulnak a kissé erőszakos illegális árusok.

Párizs közbiztonsága alapvetően jó, ám egyes kerületekbe, – ezek zömében a város északi és keleti részén találhatóak – nem érdemes bemerészkednie a turistáknak. Bár elsőre a buszos közlekedés tűnhet szimpatikusabbnak, a nagy melegben ezeken a járműveken nemcsak a tömeg elviselhetetlen, hanem a levegőtlenség is. Így sokkal inkább ajánlható a várost teljes egészében behálózó metró használata.

Természetesen Párizs mellett szót kell ejtenünk a Versailles-i kastélyról is. A pazar épület 1682-től egészen a forradalomig, azaz 1789-ig a francia királyok lakhelye volt, így XIV. Lajos, vagyis a Napkirály rezidenciája is.

A már említett biztonsági intézkedések miatt nekünk több mint egy órát kellett sorba állni a tűző napon, mire bejutottunk a kastélyba. Ha a pompázatos termek látogatása túlságosan kifárasztja az utazót, a parkban akár egy kisvasútra is felszállhat, ami körbe viszi a külföldieket.

Azok akik úgy döntenek, hogy Párizsba nem fapados géppel, hanem kocsival indulnak, azoknak érdemes ellátogatniuk az Atlanti-óceán partjára is. Nagyjából 2,5 órás kocsikázás után például már a festői szépségű Étretat-ban lehetünk. A bátrabbak nyáron akár meg is mártózhatnak a kissé hűvös vízben. Mi megtettük és nem bántuk meg. A hely szelleme annyira magával ragadó, hogy a teljes napot is érdemes itt eltölteni. A parttól nem messze áll egy hangulatos pizzéria, ahol 10-15 euróért már igen finom étkeket költhetünk el.

És ha már a francia gasztronómiánál tartunk. Akik kedvelik a tenger gyümölcseit mindenképpen nézzenek meg egy párizsi piacot, a finomabbnál finomabb sajtokat és a zamatos vörösborokat pedig szinte bárhol beszerezhetjük.

Kapcsolódó Cikkek