2018. január 22., hétfő
Artúr, Vince

Extra

Gór Nagy Mária: Schubert Éva nagyon fáradt volt már

Színésztársait és barátait is sokkolta a hír, hogy a múlt héten, 86 éves korában elhunyt Schubert Éva. A Kossuth-díjas színésznőről közeli barátai, Gór Nagy Mária és Csonka András osztotta meg legszemélyesebb emlékeit a Lokál Extrával.

Egy egész ország és a teljes színházi szakma gyászolja Schubert Évát. A különleges orgánummal megáldott legenda évekig szenvedett csontritkulástól, emiatt élete utolsó szakaszában tolószékbe is kényszerült. Számtalan színházi alakítás mellett 90 filmszerep is színesítette hat évtizedes pályafutását. Legismertebb szerepe a Szomszédok című telenovella Lillácskája volt, akit 10 éven keresztül alakított, 93 epizódon át. A színésznő tragikus halála kapcsán lapunk felkereste Csonka Andrást, aki  gyerekkorától ismerte a Kossuth-díjas színésznőt.


Budapest, 2013. április 8.
Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Schubert Éva színművész, rendező, érdemes művész budapesti otthonában 2013. április 8-án.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

– Nagyon sokat köszönhetek neki, ugyanis két sikertelen próbálkozás után az ő segítségével jutottam be a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Segített megismerni önmagamat, sőt ő válogatta össze a személyiségemhez legjobban illő anyagokat a felvételire. Hálám jeléül róla írtam a szakdolgozatom. Először a Vidám Színpadon láttam, ott játszott együtt az édesapámmal. Én azt gondolom, hogy ő nem oda való volt, a színészi kvalitásai miatt sokkal többre volt hivatott és sokszor nem a megfelelő lehetőségeket kapta. Lelkiismeret-furdalásosom van, amiért élete utolsó egy-két évében nagyon keveset beszéltünk, utoljára januárban, a születésnapján – mesélte András, aki nem csak színészi, de popzenei karrierjét is Schubert Évának köszönheti.

– A Valaki kell nekem című dal akkoriban íródott, amikor a férje udvarolt neki. Az ő tiszteletére énekeltem el ezt egy tévéműsorban a kilencvenes években. A sors furcsa fintora, hogyha ezt nem teszem meg, akkor nem született volna meg az első nagylemezem, ugyanis emiatt a dal miatt kért fel a kiadó.


Gór Nagy Mária pályakezdő kora óta ismerte az akkor már népszerű Schubert Évát, akivel több mint 10 évig tanárként is együtt dolgozott a Gór Nagy Mária Színitanodában.

– Éva fantasztikus ember, színésznő és pedagógus volt. Több mint tíz évig dolgoztunk együtt, és utána is rendszeresen ellátogatott az eseményeinkre, legutoljára tavaly a tanoda alapításának évfordulójára jött el. Nagyon fáradt volt már, de agyilag végig nagyon friss volt, utoljára talán pár hónapja beszéltünk egymással. A betegségét fájdalommal, de méltósággal viselte. Voltak azonban dolgok, amik rettenetesen bántották: nagyon szeretett volna Prima Primissima díjat kapni, de sosem lett díjazott. Emiatt a haláláig bánat volt a szívében. A rajongók szeretete azonban átsegítette a legnehezebb perceken is, hiszen ha Latinovits volt a színészkirály, akkor Éva a színészkirálynő – mondta el a színésznő.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pécsi Ildikó alig várja, hogy újra nagymama legyen

  Pécsi Ildikó alig várja, hogy újra nagymama legyen

  Pécsi Ildikóról és családjáról hosszú hónapok óta csak elkeserítő híreket hallhattunk. A művésznő, ha épp nem fia exnejével, Pártos Csillával pereskedett, akkor a saját és a férje egészségügyi állapota miatt aggódhatott.

 • Fantasztikus produkciók A Dal 2018-ban – Videó!

  Fantasztikus produkciók A Dal 2018-ban – Videó!

  Izgalmas, nagyszerű zenék, szuperprodukciók voltak az ismét megújuló A Dal idei nyitányán. Még öt adás lesz, mire kiderül, melyik hazai produkció utazhat az Eurovíziós Dalfesztiválra – írja az Origo.

 • Ők nyerték A Dal 2018 első válogatóját

  Ők nyerték A Dal 2018 első válogatóját

  A Leander Kills és Süle Zsolt nyerte holtversenyben A Dal 2018 első válogatóműsorát szombaton. A zsűri döntésével még Király Viktor, Ceasefire X és Knoll Gabi, a tévénézők szavazataival Vastag Tamás jutott tovább az elődöntőbe a közmédia showműsorában.