2020. január 29., szerda
Adél

Belföld

Green Holidays: A KKM helyszíni munkatársai segítenek a Törökországban rekedt magyaroknak

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) teljes mértékben együtt érez a Green Holidays Törökországban ragadt utasaival, akiknek sokszor az is gondot jelent, hol aludjanak vagy hogyan jussanak haza; éppen ezért sietett azonnali hatállyal a helyszínre a tárca négy törökországi munkatársa, hogy helyismeretükkel, nyelvtudásukkal segítsék a bajba jutottakat.

A KKM hétfői közleményében tudatta az MTI-vel, hogy több esetben munkatársaik közbenjárásának volt köszönhető, hogy az érintettek enni-inni kaptak, vagy hogy nem kellett azonnal elhagyniuk a hotelt. Olyanra is volt példa, hogy a konzul jelentős kedvezményt tudott kiharcolni az érintetteknek, hogy legyen hol aludniuk, mivel az utazási iroda nem egyenlítette ki a szállás költségét.


Kiemelték: fontos, hogy a helyszínen lévő konzulok miben tudnak és – hatáskör, lehetőség hiányában – miben nem tudnak segíteni. A konzuli segítségnyújtás és védelem jogi keretein belül nincs lehetőség a hazautazás és a szállás költségeinek átvállalására, megszervezésére, mivel ez a biztosító felelőssége. Ezzel kapcsolatban az illetékes Kormányhivatal a hatósági ellenőrzést elvégezte és azt a határozatot hozta, hogy az Uniqa jogosult intézkedni a kártalanításban – magyarázták.

A tárca ezért kér minden érintettet – és a helyszínen lévő kollégáikat is arra kérték, jelezzék a károsultaknak -, hogy vegyék fel a kapcsolatot a biztosítóval a 06 80 2999 99-as zöld számon vagy e-mailben a [email protected] címen. A biztosító ezt követően az ígéretek szerint sürgős eljárás keretében elbírálja a kérelmeket és megkezdi a költségek rendezését, valamint a hazautazás megszervezését.


A KKM konzuli szolgálata a továbbiakban is mindent megtesz a károsultak helyzetének segítéséért, azonban a költségek rendezése a biztosító felelőssége és kötelessége – írták.

A Green Holidays Kft. vasárnap kora este jelentett fizetésképtelenséget. A társaság szervezésében délelőtt még elindult egy magyar csoport Budapestről charterjárattal a törökországi Antalyába, de lefoglalt szálláshelyükre már nem jutottak el.

Kapcsolódó Cikkek