2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Egyéb Szombathely

Halász Bence Európa-bajnoki címmel hangolt Londonra

Július közepén egy újabb Európa-bajnoki címet gyűjtött be a Dobó SE kiválósága, és már meg is kezdte a felkészülést élete első felnőtt világbajnokságára.

Ezúttal a lengyelországi Bydgoszczban állhatott a dobogó tetejére a Dobó SE 19 esztendős kalapácsvetője. A junior világ- és Európa-bajnok 73,30 méteres dobással szerezte meg az U23-as Európa-bajnoki címet.


Két magyar a dobogó tetején Fotó: atletika.hu

A döntő krónikájához tartozik, hogy az egész a két magyar versengéséről szólt. Az 1. sorozatban Halász Bence 68,77 méterrel indított, a selejtezőkből az első helyen finalistává vált VEDAC-os Pásztor Bence pedig 69,41-et ért el. A 2. sorozatban 70,60 méterrel Halász átvette a vezetést, aztán Pásztor visszaelőzte, a veszprémiek kalapácsvetőjénél az eredményjelző 71,47-et mutatott. A 3. sorozatban 70,87 méterre javított Halász, de Pásztor sem állt le, a legjobbját 71,51-re tornázta fel. Nagyon szoros volt a verseny, az 1. és az 5. helyezett között mindössze 1,45 méter volt ekkor a különbség. A 4. sorozatban a legjobb nyolc fordított sorrendben, a három sorozat után vezető Pásztor pedig utolsóként dobott. Halász kísérlete érvénytelen volt, Pásztor nem javított, így még szorosabbá vált a mezőny, az 1. és a 8. között kevesebb mint 3 méter volt a differencia. Az 5. sorozatban Halász kivételével senki nem javított, a junior világ- és Európa-bajnok viszont nagyon odatette magát, 73,30 méteres dobással üzente, ő a legjobb a mezőnyben! Az utolsó széria során 71,49 méterre repült a szer Halász kezéből, jöhetett Pásztor utolsó dobása, de nem sikerült javítania. Ezzel a Dobó SE junior világ- és Európa-bajnoka, Halász Bence behúzta az U23-as Európa-bajnoki címet is, Pásztor Bence ezüstérmes, Alexej Mikhailov (német) bronzérmes lett.

Bydgoszcz a kalapácsvetés szempontjából ,,magyar város” lett, hiszen annak idején itt lett ifjúsági vb-győztes és U23-as Európa-bajnok Pars Krisztián, junior világbajnoki címe mellé pedig elődjéhez hasonlóan most U23-as Eb-győztes lett Halász Bence is.


Németh Zsolt edzővel Fotó: atletika.hu

– Nagyon nehezen indult a verseny, a bemelegítés után úgy éreztem, hogy meg vagyok lőve, pedig addig nagyon jól ment. Túlságosan izgultam. Kimondatlanul is nyerni jöttem ide, és zavart, hogy rosszul versenyeztem, nem profi módon. Az 5. sorozat előtt átgondoltam, hogy Ostravában mit csináltam, amikor életem legjobbját, a 78,85 métert teljesítettem, hogyan dobtam, és azt próbáltam előhívni. Éreztem az esélyesek terhét, nagyon nyomott, hogy mindenki tőlem várja az aranyérmet, de végül sikerült, és most nagyon boldog vagyok, örülök a győzelemnek – fogalmazott a 19 éves Európa-bajnok.

Németh Zsolt, korábbi vb-ezüstérmes, a Dobó SE mesteredzője Bence aranyérmének megszerzése után lapunknak elmondta, hogy Bence – szó szerint értve – kicsikarta az aranyérmet. A tréner hozzátette, hogy a csapat masszőrének, Igaz Bálintnak a pszichés segítségével sikerült Bencének kitörni az apátiából, és felcsillantott egy keveset igazi tudásából, ami most elég volt a győzelemhez.

A következő nagy verseny, a londoni augusztusi felnőtt vb már egy teljesen más verseny lesz, egy teljesen más Halász Bencével, ebben biztosak vagyunk.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek