2020. július 04., szombat
Ulrik

Egyéb Sopron

Harc a forrósággal

A nagy nyári forróság gyakran több munkát ad a tűzoltóknak. Molnár Sándorral, a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjével arról beszélgettünk, hogy milyen a tűzoltók élete nyáron.

– Milyen szempontok alapján dolgoznak ebben az évszakban? Kiemelt a mostani időszak?
– Kirendeltségünk a nyári időszakra vonatkozóan a munka és feladatterve alapján tevékenykedik. A településvezetőknek, az együttműködő szervezeteknek, a közbiztonsági referenseknek, önkéntes tűzoltó-egyesületeknek, lakosságnak adunk információkat a várható helyzetekről és az azokra való reagálási feladatokról. Ez már több éve bevett gyakorlat. A nyári melegben végzett tűzoltási és kárelhárítási tevékenységeknek vannak különös szabályai, de természetesen a készenléti szolgálat ellátását és a vonulásokat a meleg nem befolyásolhatja.
– Mennyivel több munka adódik ilyenkor?
– A nyári időben a szabadtéri tűzesetek és a viharkárok jellemzők, amelyek főleg az időjárási tényezőktől függenek, és több esetben tömegesen jelentkezhetnek. Az eddigi vonulási adatok hasonlóak a korábbi években tapasztaltakhoz.


Nyáron figyelni kell a mezőgazdasági területeken
Fotó: Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség

– Mire kell figyelni a mezőgazdaságban?
– A nyári betakarítási munkálatok tűzvédelme fontos feladata a gazdálkodó szervezeteknek. Az aratás megkezdése előtt a gépeknek gépszemlén kell részt venniük. A gazdálkodók részére mezőgazdasági értekezletet szerveztünk, amelynek során a vonatkozó tűzvédelmi szabályokat ismertettük. A cél a megelőzés.
– Érvényben van már a tűzgyújtási tilolom?
– A földművelésügyi miniszter az erdőkben és fásításokban, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon átmeneti időszakra általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el. Tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken található kijelölt tűzrakó helyeken is. A tilalom elrendelését az tette szükségessé, hogy Magyarország erdeiben számos helyen fokozott tűzveszély alakult ki az erősödő felmelegedés, valamint a szeles és csapadékmentes napok számának növekedése miatt. A miniszter felhívja az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy az erdőtüzek megelőzése érdekében legyenek körültekintők, égő cigarettát ne dobjanak el. A tűzvédelmi rendelkezések megszegése pénzbírságot von maga után. A kirendeltség hatósági munkatársai ebben az időszakban ellenőrzéseket végeznek az erdőterületeken és egyéb szabad tereken. A tűzgyújtási tilalom idején a külterületeken irányított égetést nem engedélyezünk, a belterületi égetéseket ezen időszakokban a szabályzó önkormányzati rendeletek általában nem engedélyezik.

Fotó: Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Kapcsolódó Cikkek