2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb Sopron

Harc a forrósággal

A nagy nyári forróság gyakran több munkát ad a tűzoltóknak. Molnár Sándorral, a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjével arról beszélgettünk, hogy milyen a tűzoltók élete nyáron.

– Milyen szempontok alapján dolgoznak ebben az évszakban? Kiemelt a mostani időszak?
– Kirendeltségünk a nyári időszakra vonatkozóan a munka és feladatterve alapján tevékenykedik. A településvezetőknek, az együttműködő szervezeteknek, a közbiztonsági referenseknek, önkéntes tűzoltó-egyesületeknek, lakosságnak adunk információkat a várható helyzetekről és az azokra való reagálási feladatokról. Ez már több éve bevett gyakorlat. A nyári melegben végzett tűzoltási és kárelhárítási tevékenységeknek vannak különös szabályai, de természetesen a készenléti szolgálat ellátását és a vonulásokat a meleg nem befolyásolhatja.
– Mennyivel több munka adódik ilyenkor?
– A nyári időben a szabadtéri tűzesetek és a viharkárok jellemzők, amelyek főleg az időjárási tényezőktől függenek, és több esetben tömegesen jelentkezhetnek. Az eddigi vonulási adatok hasonlóak a korábbi években tapasztaltakhoz.


Nyáron figyelni kell a mezőgazdasági területeken
Fotó: Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség

– Mire kell figyelni a mezőgazdaságban?
– A nyári betakarítási munkálatok tűzvédelme fontos feladata a gazdálkodó szervezeteknek. Az aratás megkezdése előtt a gépeknek gépszemlén kell részt venniük. A gazdálkodók részére mezőgazdasági értekezletet szerveztünk, amelynek során a vonatkozó tűzvédelmi szabályokat ismertettük. A cél a megelőzés.
– Érvényben van már a tűzgyújtási tilolom?
– A földművelésügyi miniszter az erdőkben és fásításokban, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon átmeneti időszakra általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el. Tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken található kijelölt tűzrakó helyeken is. A tilalom elrendelését az tette szükségessé, hogy Magyarország erdeiben számos helyen fokozott tűzveszély alakult ki az erősödő felmelegedés, valamint a szeles és csapadékmentes napok számának növekedése miatt. A miniszter felhívja az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy az erdőtüzek megelőzése érdekében legyenek körültekintők, égő cigarettát ne dobjanak el. A tűzvédelmi rendelkezések megszegése pénzbírságot von maga után. A kirendeltség hatósági munkatársai ebben az időszakban ellenőrzéseket végeznek az erdőterületeken és egyéb szabad tereken. A tűzgyújtási tilalom idején a külterületeken irányított égetést nem engedélyezünk, a belterületi égetéseket ezen időszakokban a szabályzó önkormányzati rendeletek általában nem engedélyezik.

Fotó: Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.