EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 21., szombat
Orsolya

Életmód

Házi harapnivalók fesztiválra és kempingezéshez

Az alábbiakban a Food Network tévécsatorna ad néhány ötletet, hogy milyen egészséges ropogtatnivalóval készüljünk a fesztiválokra vagy a kempingezésre.

Házi „diákcsemege” – Vegyünk háromféle aszalt gyümölcsöt, pörkölt mandulát, sózatlan pörkölt mogyorót és pattogatott kukoricát, öntsük össze, majd a mixet osszuk szét 6-8 kis, légmentesen záródó tasakba.
Gyümölcsmix – Keverjünk össze szárított almaszirmot, aszalt sárgabarack-darabkákat és szárított kókuszdarabkákat. A fentihez hasonló módon kis tasakokban remek és egészséges ropogtatnivaló.
Felturbózott vegyes magok – A kedvenc dióféléinket ha egy kevés sóval, borssal és fűszerekkel (pl. oregánó, bazsalikom, római kömény stb.) megpörköljük, már vihetjük is magunkkal.
Gyökérzöldség-ropogós – Egy zöldséghámozóval szeleteljünk vékonyra néhány gyökérzöldséget (pl. céklát, édes burgonyát, répát és zellert), majd néhány csepp olajjal, sóval és borssal a sütőben süssük ropogósra. Bedobozolva jól eláll.


Tökmagos muffin

Hozzávalók: 185 g sima liszt, 60 g teljes kiőrlésű liszt, 2 és fél teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 1 teáskanál fekete bors, 275 ml tej, 70 g joghurt, 75 g olvasztott vaj, 50 g érett cheddar sajt lereszelve, 3 evőkanál friss bazsalikom felvagdosva, 8 db szárított paradicsom félbevágva, 25 g tökmag

Elkészítés: a sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Egy muffinsütő formába elhelyezzük a papírkapszlikat. A száraz összetevőket egy előkészítő edényben összekeverjük. A szárított paradicsom és a tökmag kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és addig kevergetjük, amíg a tészta összeáll. A keveréket a muffinkapszlikba kanalazzuk. A tészta tetejére 2-2 fél szárított paradicsomot helyezünk, és belenyomjuk, hogy a tészta nagyjából befedje, majd mindegyik muffin tetejére reszelt sajtot és tökmagot szórunk. A muffinokat 25-30 percig sütjük, vagy addig, amíg teljesen átsül, ezt egy acéltűvel ellenőrizhetjük, ha tisztán kihúzhatjuk a tésztából, a muffin elkészült.

Cseresznyés-csokis-mandulás szelet

Hozzávalók: 115 g hagyományos zabpehely, 40 g hámozott és szeletelt mandula, 2 evőkanál szezámmag, 35 g nem édesített puffasztott gabonaféle, 160 g szárított cseresznye, 80 g szárított sárgabarack, 50 g jó minőségű étcsokoládé, 100 g mogyoróvaj, 80 g nádcukor, 125 g méz, ½ teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés: a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük és egy 20×20 cm-es, négyzet alakú tepsit kiolajozunk. Összekeverjük a zabpelyhet, a mandulát és a szezámmagot. A keveréket egy tepsibe helyezzük, és 5–8 percig sütjük, míg enyhén megpörkölődik. A tepsit félidőben megrázogatjuk, hogy egyenletesen piruljon. Hagyjuk a zabkeveréket kicsit hűlni. Közben egy nagy előkészítő edényben összekeverjük a puffasztott gabonát, a szárított cseresznyét, a szárított sárgabarackot és az étcsokoládét. Beleszórjuk a zabpehelykeveréket és az egészet alaposan összekeverjük. Egy kis lábosban összeöntjük a mogyoróvajat, a cukrot, a mézet, a vaníliakivonatot és a sót. Közepes hőmérsékleten főzzük, míg a keverék bugyogni kezd és a nádcukor elolvad. Erre körülbelül 3-4 perc múlva kerül sor. A folyadékot hagyjuk 5 percig hűlni, azután a száraz összetevőkre öntjük és egy spatulával összekeverjük. A keveréket átrakjuk az előkészített tepsibe. Kezünkre kevés olajat öntünk és a keveréket határozott mozdulatokkal a tepsibe nyomkodjuk, hogy egyenletes réteget alkosson. Addig hűtjük, míg megszilárdul, ehhez körülbelül 30 percre lesz szükség.
Amikor szilárd, 8 részre vágjuk.

Kapcsolódó Cikkek

  • Batátát az asztalra!

    Batátát az asztalra!

    Az édesburgonya, vagyis a batáta az idei ősz vitathatatlan sztárja a konyhában. Sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény, lepény is készülhet belőle.

  • Veszélyes a gyerekkori elhízás

    Veszélyes a gyerekkori elhízás

    Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

  • Népszerűek a hazai borvidékek

    Népszerűek a hazai borvidékek

    Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás.

  • Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

    Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

    Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen – ismertették egy friss kutatás eredményeit az M1 aktuális csatornán vasárnap.