2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Külföld

Helmuth Kohl temetésén Juncker letiltotta Orbán beszédét

Rendkívüli európai gyászszertartás keretében búcsúztak Helmut Kohl egykori német kancellártól szombaton Strasbourgban jelenlegi és egykori magas rangú állami és uniós vezetők. A Németország újraegyesítésében kulcsszerepet játszó konzervatív politikus koporsóját az Európai Parlament (EP) székházában tartott gyászünnepség után szülővárosába, Ludwigshafenbe, majd Speyerbe szállították, ahol a katolikus székesegyházban szentmisét mutattak be lelki üdvéért, és este szűk családi és baráti körben végső nyugalomra helyezték.

Kohl halála és július elsejei temetése között kereken két hét telt el. Ezalatt napvilágot látott a hír, hogy a kancellár özvegye, Maike asszony azt szeretné: Orbán Viktor magyar miniszterelnök is beszédet mondjon a búcsúztatón. Nem így történt, ugyanis Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ezt személyesen akadályozta meg – írja a Magyar Idők.


Hogy az özvegyet mivel vették rá, hogy Orbán Viktor ne szólaljon fel a hivatalos politikai ceremónián, az egyelőre rejtély. Egyébként nem véletlen, hogy Maike asszony felkérte a magyar miniszterelnököt beszéde megtartására, hiszen ők személyesen is ismerték, tisztelték, szerették egymást.

Maike Kohl-Richter, Helmut Kohl egykori német kancellár özvegye és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Kohl gyászmiséjén a Rajna-vidék-Pfalz német tartománybeli Speyer székesegyházában /Fotó: MTI/EPA/Getty pool/Sean Gallup

Amikor Magyarország mindössze két „kvótát” kapott Kohl hivatalos búcsúztatására, egyértelmű döntésnek tűnt, hogy a kormányfő mellett a másik résztvevő Antall József özvegye legyen. Az idős asszony azonban egészségügyi okokra hivatkozva nem tudta vállalni az egész napos megerőltető programot, így Orbánt az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán kísérte el a szertartásra.


A speyeri dóm első sorában az egyik oldalon az özvegy társaságában Jean-Claude­ Juncker és Bill Clinton kapott helyet, a másik oldalon – más, egyebek között ázsiai politikusok mellett – Orbán Viktor. A második helyszín, a templom elhagyása után a „kemény mag” azzal búcsúzott, hogy akkor viszontlátásra este, Kohl kedvenc éttermében. Csakhogy volt egy közbeeső színhely is, mind közül kétségkívül a legfontosabb: maga a temetés. Ennek konspirációs, biztonsági okokból még a pontos helye sem volt ismert – írja a lap. Úgy tudni, maga Kohl választotta ki a sírhelyet Ludwigshafenben, a családi sírban, első felesége, a gyógyíthatatlan fényallergiája miatt öngyilkosságba menekülő Hannelore mellett kíván nyugodni.

Orbán Viktor kormányfő (j3) Helmut Kohl egykori német kancellár gyászmiséjén a speyeri dómban /Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A család kifejezetten kérte, hogy szűk családi és baráti körben zajló temetési szertartáson közéleti szereplők ne vegyenek részt – kivéve Orbán Viktort. Az özvegy egy elsötétített üvegű autót küldött a miniszterelnökért, így mindössze huszadmagával kísérhette figyelemmel, amint Helmut Kohl koporsóját sírba eresztik.

Ezt követően az özvegy megkérte Orbán Viktort, hogy mondja el azt a beszédét, amelyet Strasbourgban Juncker letiltott. A mikrofonhoz lépő magyar miniszterelnök a magyarok és németek között meglévő sajátos, racionálisan meghatározhatatlan szimpátiáról, illetve a kereszténység manapság is Európa-mentő erejéről beszélt. Kár, hogy mindezt az Európai Bizottság elnöke már nem hallhatta.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek