EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,75 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Belföld

Helyeselné az osztrák-olasz határ lezárását az osztrákok többsége

Az osztrákok többsége helyeselné az osztrák-olasz határon lévő Brenner-hágó ellenőrzését és a földközi-tengeri menekültútvonal lezárás – közölte az OGM közvéleménykutató felmérését a Kurier című osztrák lap hétfői száma.

A kutatást még a múlt héten, több mint ötszáz ember megkérdezésével végezték.


Az Afrikából érkező menekültáradat megállítására vonatkozó javaslatok közül a megkérdezettek 57 százaléka szerint a néppárti külügyminiszter, Sebastian Kurz terve a megfelelő, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, Heinz-Christian Strache elképzeléseit a válaszadók 53 százaléka helyesli, Christian Kern osztrák kancellár, a nagyobbik koalíciós párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetőjének migrációs ügyi tervei a megkérdezettek 36 százaléka szerint használható.

A felmérés szerint a kisebbik koalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) szavazóinak fele egyetért a pártelnök, Sebastian Kurz javaslatával, az FPÖ táborának 61 százaléka támogatja Strache terveit, az SPÖ törzsszavazóinak pedig mindössze 14 százaléka ért egyet a pártvezető, Kern menekültügyi elképzeléseivel.


A felmérést végző intézet vezetője szerint Kurz határozottan irányítja a menekültügyi témát, az FPÖ már húsz éve ugyancsak meghatározóan foglal állást a kérdésben. “Kern azonban eddig nem adott egyértelmű, világos irányvonalat az ügyben” – mondta Wolfgang Bachmayer, a kutatóintézet vezetője. Úgy vélte, hogy a kancellár minél határozottabban nyilatkozik, annál láthatóbbá válik a szociáldemokrata párton belüli véleménykülönbség. Bachmayer szerint Kernnek már csak néhány hete maradt arra, hogy a potenciális választókat meggyőzze “ebben az elsőrangú kérdésben”. A kutatások szerint a szavazásra jogosultak 45 százaléka tudja már, hogy kire voksol.

Sebastian Kurz néppárti külügyminiszter a földközi-tengeri menekültútvonal teljes lezárását, és szükség esetén a tiroli Brenner-hágónál lévő határszakasz ellenőrzését szorgalmazza. Az osztrák külügyminiszter szerint miután megmentették az embereket a tengeren, rögtön vissza kellene szállítani hazájukba, esetleg az unió külső határánál megállítani őket, ellátni és visszavinni oda, ahonnan érkeztek.

Strache azonnali ausztriai határzárat támogatja, több menekültet nem engedne be sem az országba, sem a kontinensre és kiáll amellett, hogy a menekültek a származási helyükön maradjanak.

Az osztrák kancellár a hétvégén arról beszélt, hogy jelenleg a balkáni útvonalon is több menedékkérő érkezik, mint a Brenner-hágón. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy fel kell készülni minden eshetőségre. “Ezt viszont teljes nyugalommal és lehetőleg diszkréten kell tennünk” – mondta.

A korábbi sajtóértesülések szerint az Olaszországba érkező menekültek nagyobb száma miatt Ausztria már előkészületeket tett az osztrák-olasz határszakasz védelmére, páncélozott járműveket küldött a térségbe. A védelmi miniszter pedig arról beszélt, hogy az osztrák hadsereg támogató műveleti tevékenységére számít az olasz határon. Az ausztriai Tirolt és az olaszországi Dél-Tirolt összekötő Brenner-hágóhoz tartozó határirányítási rendszer tavaly nyáron elkészült, de “menekültáradat hiányában” a határ ellenőrzését egyelőre nem kezdték meg.

Kapcsolódó Cikkek