EUR: 310,25 Ft
CHF: 258,69 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Miskolc

Hétvégén újra dixie-fesztivál!

Július 14-én és 15-én ingyenes dixie- és jazzfesztivált rendeznek a Szinva-teraszon. Miskolcon hagyományuk van az ilyen jellegű rendezvényeknek, de ez évekkel ezelőtt megszakadt. Most talán új lendületet kap a rendezvény, és az évi rendszeres visszatérés is szóba jöhet. Balla Miklós szervező, a Miskolc Dixieland Band vezetője mesélt a Lokál Extrának a program részleteiről.

A Miskolci Dixiland Band folyamatosan koncertezik a városban – fotó: Kertész Attila

 

– Hosszú évekig volt a városnak ilyen fesztiválja, 2007 körül szakadt meg a folytonosság, a várban 2002-től szűnt meg, utána a Művészetek Házában minden évben volt egy őszi rendezvény, de az inkább már csak Benkó Dixieland Band-koncert volt, néhány vendégfellépővel. Már nagyon régóta keresem a lehetőségét, hogy miként tudnánk egy ilyen eseményt összehozni. Most az önkormányzatot is sikerült megnyernem partnernek, ami sorsdöntő volt, hiszen így – a többi szponzorunkkal – már kivitelezhető az idei rendezvény. Büszkén mondhatom, hogy nemzetközi programot sikerült összehoznom. Pénteken három együttest lehet látni, 19 órakor a DT Band nyit, ez egy miskolci csapat, kétharsonás felállásban lépnek színpadra, őket a Hot Club Hungary követi, ez egy Django Reinhardt-vonalat képviselő budapesti csapat, amely a 30-as évek akusztikus gitáros zenei vonalát viszi tovább. Aznap a harmadik egy szlovák zenekar Zólyomból, Dixie Chicks Dixieland Band néven futnak. Mi is vendégeskedtünk már náluk, most ők jönnek ide. A szombati programot a Bohém Ragtime Band kezdi, ők Kecskemétről jönnek, régi, tradicionális formáció, nagyon sokat vendégszerepeltünk már náluk is. Őket egy cseh zenekar követi Pilsenből, náluk is sokat játszottunk már a Miskolc Dixieland Banddel, így egyértelmű volt, hogy őket is meghívjuk erre a rendezvényre. Pilsner Jazz Band a nevük, és elárulom, hogy a harsonásuknak a mi Danink volt a példaképe. Mintegy 15 évvel fiatalabb, így már gyerekként nagy tisztelője volt a mi fiunknak. A szombat estét mi zárjuk a Miskolc Dixieland Banddel, 21 órakor kezdünk – tudtuk meg a részleteket Balla Miklóstól.


 

A szokásos operafesztiváli fellépés után a Kolorcity Fesztiválon játszik a zenekar, Barcikán, év végére pedig megint egy karácsonyi programot terveznek ifjú művészek vendégszereplésével.

– A színházban szeptemberben indul a havi rendszerességgel jelentkező klubunk, amely májusig tart, de addig még a Vigadóban is lesz egy klubestünk augusztusban. Egyébként én nagyon bízom a fesztivál sikerében, remélem, hogy évről évre meg tudjuk majd rendezni – tette hozzá Miklós.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.