2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb Miskolc

Hétvégén újra dixie-fesztivál!

Július 14-én és 15-én ingyenes dixie- és jazzfesztivált rendeznek a Szinva-teraszon. Miskolcon hagyományuk van az ilyen jellegű rendezvényeknek, de ez évekkel ezelőtt megszakadt. Most talán új lendületet kap a rendezvény, és az évi rendszeres visszatérés is szóba jöhet. Balla Miklós szervező, a Miskolc Dixieland Band vezetője mesélt a Lokál Extrának a program részleteiről.

A Miskolci Dixiland Band folyamatosan koncertezik a városban – fotó: Kertész Attila

 

– Hosszú évekig volt a városnak ilyen fesztiválja, 2007 körül szakadt meg a folytonosság, a várban 2002-től szűnt meg, utána a Művészetek Házában minden évben volt egy őszi rendezvény, de az inkább már csak Benkó Dixieland Band-koncert volt, néhány vendégfellépővel. Már nagyon régóta keresem a lehetőségét, hogy miként tudnánk egy ilyen eseményt összehozni. Most az önkormányzatot is sikerült megnyernem partnernek, ami sorsdöntő volt, hiszen így – a többi szponzorunkkal – már kivitelezhető az idei rendezvény. Büszkén mondhatom, hogy nemzetközi programot sikerült összehoznom. Pénteken három együttest lehet látni, 19 órakor a DT Band nyit, ez egy miskolci csapat, kétharsonás felállásban lépnek színpadra, őket a Hot Club Hungary követi, ez egy Django Reinhardt-vonalat képviselő budapesti csapat, amely a 30-as évek akusztikus gitáros zenei vonalát viszi tovább. Aznap a harmadik egy szlovák zenekar Zólyomból, Dixie Chicks Dixieland Band néven futnak. Mi is vendégeskedtünk már náluk, most ők jönnek ide. A szombati programot a Bohém Ragtime Band kezdi, ők Kecskemétről jönnek, régi, tradicionális formáció, nagyon sokat vendégszerepeltünk már náluk is. Őket egy cseh zenekar követi Pilsenből, náluk is sokat játszottunk már a Miskolc Dixieland Banddel, így egyértelmű volt, hogy őket is meghívjuk erre a rendezvényre. Pilsner Jazz Band a nevük, és elárulom, hogy a harsonásuknak a mi Danink volt a példaképe. Mintegy 15 évvel fiatalabb, így már gyerekként nagy tisztelője volt a mi fiunknak. A szombat estét mi zárjuk a Miskolc Dixieland Banddel, 21 órakor kezdünk – tudtuk meg a részleteket Balla Miklóstól.


 

A szokásos operafesztiváli fellépés után a Kolorcity Fesztiválon játszik a zenekar, Barcikán, év végére pedig megint egy karácsonyi programot terveznek ifjú művészek vendégszereplésével.

– A színházban szeptemberben indul a havi rendszerességgel jelentkező klubunk, amely májusig tart, de addig még a Vigadóban is lesz egy klubestünk augusztusban. Egyébként én nagyon bízom a fesztivál sikerében, remélem, hogy évről évre meg tudjuk majd rendezni – tette hozzá Miklós.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.