EUR: 325,28 Ft
CHF: 295,22 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Belföld

Hiénavadászat

Überelték az Ubert. Volt egy vacsora, amelyen kiderült: taxiügyben mindenkinek helye van a terített asztalnál, aki betartja a törvényeket, rendeleteket. Aki nem, az éhen és koppon marad, mint idővel a hiénák.

A taxisrendelet módosításában kulcsszerepet játszó BKIK ipari tagozatának vezetője, Csoltó Gábor és Krisán László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke sikerrel ültette asztalhoz dr. Fónagy János államtitkárt, Tamásné Czinege Csilla helyettes államtitkárt, dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettest, Metál Zoltánt, az Országos Taxis Szövetség elnökét, na, meg a személyszállító szakma legmeghatározóbb képviselőit. Már a menü előtt kiderült: abban maximális egyetértés van, hogy hasznos és rugalmas a rendeletmódosítás, de…


… de minden szabályozás annyit ér, amennyit betartatnak belőle.

A vacsorára nem kaptak meghívót a hiénák. Meg más sem. Volt, aki hiányolta az Ubert, voltak, akik nem. Holott ez a kérdés sem túl bonyolult: senki sem akarta elüldözni őket, pusztán annyit kértek, hogy ők is tartsák be a mindenkire kötelezőt.


Nem vállalták, elsomfordáltak.

Azonban – pozitívumként – távollétükben is elismerésre lelt, hogy az utasok biztonságát szolgáló applikációk bevezetésének fontossága megkérdőjelezhetetlen. Meg a rögzített hatósági ár. Az egész folyamat centrumában lévő BKIK célja mindig is az önköltségi ár alatti szolgáltatás megakadályozása, valamint az egyenlő piaci feltételek megteremtése volt. Ebben kétségtelen az előrelépés. Mint ahogy abban az elhatározásban is, hogy a résztvevők támogatnak minden olyan innovatív megoldást, ami a szolgáltatás színvonalát emeli – például az olyan applikációkat, amelyek az utasok számára a taxik megrendelését gyorsabbá, egyszerűbbé teszik –, de csak és kizárólag az érvényben lévő taxisrendelet minden pontjának megfelelve, azt maradéktalanul betartva.

Így tüntettek tavaly májusban a taxis szervezetek a budapesti Hősök terén az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen
MTI Fotó: Balogh Zoltán

S közben azért – két korty ásványvíz között – szóba kerültek a mindennapos problémák: a hiénák visszaszivárgása a vizes vébé alatt, a buszos turisztikai vállalkozások némelyikének inkorrekt magatartása – utassal és munkavállalóval szemben egyaránt.

A témakörökben nemigen volt vita a felek között. A politika (döntéshozók) és a szakma egymásra talált és egyet is értett. Ritkán látni ilyet testközelből.

A hiénavadászat vállat vállnak vetve zajlik.

Mert rend a lelke mindennek.

Erre koccintottak.

Fotó: Csúri Ákos /blogstar.hu

Kapcsolódó Cikkek

  • Hamarosan programot hirdet Berki

    Hamarosan programot hirdet Berki

    Professzionális, szakkemberekből álló háttérgárdát és a fővárosi lakosok bevonását ígéri főpolgármesterként Berki Krisztián, aki – bár egy medencéből kilépve, csuromvízes ingben, gatyában jelentette be indulását, a TV2-nek adott interjúja szerint – nagyon is komolyan veszi, hogy nyugdíjba küldené Tarlós István kormánypárti főpolgármestert.