EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Egyéb Eger

Hihetetlen felfedezés!

Nyolcvan éve eltűntnek hitt, a mai Érseki Palota eredeti mennyezetképének egy részletét ábrázoló vízfestményvázlatra bukkantak a közelmúltban az Egri Főegyházmegyei Levéltár munkatársai – jelentették be a napokban Egerben.

Az akvarell témájául szolgáló, Krisztus feltámadását ábrázoló freskó Johann Lucas Kracker első egri munkája, a festő emlékkiállítása március óta látható az Érseki Palotában – mondta az épületben tartott sajtótájékoztatón Köves-Kárai Petra művészettörténész.


Kracker kiállítás az egri Érseki Palotában

Mint felidézte, az 1764-ben készült falfestmény egy 1801-es tűzvészben nagyrészt megsemmisült. Franz Hauptmann a freskó töredékéről készült festményvázlatát pedig az 1930-as évek óta elveszettnek hitték. Ezért méltán nevezhető művészettörténeti szenzációnak, hogy előkerült ez utóbbi, 1816-ból származó mű, amelyre nemrégiben, már a Kracker-tárlat megnyitását követően bukkant rá Urbán Márta, a Főegyházmegyei Levéltár munkatársa. A vázlat a váratlan felfedezés miatt meghosszabbított kamarakiállítás részeként július 31-ig tekinthető meg az Érseki Palotában.

A “megtaláló”, Urbán Márta levéltáros

Kapcsolódó Cikkek

  • Kupa vagy liga?

    Kupa vagy liga?

    Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

  • Mehetünk már szaunázni?

    Mehetünk már szaunázni?

    Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.