2020. január 18., szombat
Piroska

Extra

Hírességek, akiknek a bűvészet a hobbijuk

Milyen közös elfoglaltsága van Károly hercegnek, Steve Martinnak és Woody Allennek? Talán kevesen tudják, hogy a világ hírességeinek nagy része rajong a bűvészetért és a mai napig komoly szinten űzi azt szabadidejében. Hogy kiket babonázott még meg a bűvészkedés, az a következő összeállításból most kiderül.

Napjaink sztárjai közül az Így jártam anyátokkal sorozatból ismert Neil Patrick Harris az egyik legismertebb bűvész. Fellépett trükkjeivel a The Tonight Showban, a Letterman Showban, de még az  Oscar gálán is bűvészkedett, korábban pedig elnöke volt a híres hollywoodi The Magic Castle-nek. Woody Allen gyerekkorában megszállottan bűvészkedett, rengeteget gyakorolt és minden zsebpénzét trükkökre költötte. Később Füles című 2006-os filmjében tért vissza gyerekkori álmához, ahol bűvészt alakított. A Brit trónörökös Károly herceg is amatőr bűvésznek számít. 1975-ben tett vizsgaelőadást a világ egyik legnevesebb bűvészklubja a The Magic Circle bizottsága előtt, ahol a pohár-golyó játékot adta elő.


Johnny Carson, a The Tonight Show legendás házigazdája is bűvészként kezdte pályafutását. The Great Crasini néven lépett fel rendezvényeken és katonasága alatt is szórakoztatta katonatársait, ahol egy alkalommal még a haditengerészet titkárát is elkápráztathatta előadásával. Habár a trükkök helyett a műsorvezetést választotta, a bűvészet iránti rajongása továbbra sem csökkent: több mint 30 rendszeresen visszatérő bűvész vendége volt az általa vezetett The Tonight Showban.

Steve Martin a Disneylandben található bűvészboltban dolgozott fiatalkorában, majd profi komikus bűvészként The Great Flydini című műsorával még a The Tonight Showban is fellépett. A mai napig hobbiból bűvészkedik, részt szokott venni New Yorkban a Monday Night Magic összejövetelein és ott a műsor után kártyatrükközik az előadókkal.


A tavaly elhunyt ökölvívó legenda, Muhammad Ali egész életében rajongott a bűvészetért. Visszavonulását követően komolyan tervezte, hogy profi bűvész lesz. Számos felvétel fennmaradt róla, ahol bűvészkedik. Azt mondják, hogy mindig volt nála egy selyemkendő és egy csomag kártya, hogy szórakoztatni tudja vele környezetét.

A híres írók közül Charles Dickens lelkes amatőr bűvész volt. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy a világ leghíresebb bűvésze David Copperfield az ő egyik regényének karakterétől kölcsönözte művésznevét.

Hazaiak közül Karinthy Frigyes rajongott trükkökért, tagja volt a Magyar Amatőr Mágusok Egyesületének és számos olyan kép maradt fenn róla, amin bűvészkedik. A bűvész rajongóknak száma egyre inkább növekszik napjaikban. 

És persze kis hazánknak is vannak elismert bűvészei. Az ország legjobb illuzionistái összálltak, és Az illúzió mesterei címmel nagy sikerű előadássorozatot indítottak, és a TV showk, rangos fesztiválok és óceánjáró luxushajók rendszeres fellépői. Las Vegas, New York, Peking, Dubai, Párizs és Monte Carlo színpadait is meghódították, ketté vágott nők, lenyűgöző kézügyesség, meghökkentő gondolatolvasás és sok minden más humorban gazdag előadássukkal. A műsort Hajnóczy Soma a bűvészet kétszeres világbajnok, a nagyszínpadi illúziók mestere, Topas, bűvész világbajnok Németországból, Nagy Molnár Dávid, a kézügyesség nagymestere világbajnoki ezüstérmes, a megható műsorszámok mestere, Párkányi Kolos, és a tehetségkutató tv showból ismert Badár Tamás adja.

A börtönt is megjárta a kétszeres bűvész világbajnok, Hajnóczy Soma

Hogyan került egy bűvész a Balassagyarmati Fegyház és Börtönbe? Szerencsére Hajnóczy Somának a legnagyobb bűne az volt, hogy egy régi vágyát megvalósította: fogvatartottak előtt lépett fel tavaly nyáron Balassagyarmaton. Az elítéltek aktívan részt vettek a műsorban és az azt követő beszélgetésben is, ahol az is kiderült, hogy egy-egy könnyed mozdulat mögött több évnyi gyakorlás áll.

Egy előadóművész mindig keresi az új kihívásokat, feszegeti saját határait. Így van ezzel Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajnok is, akinek régi vágya volt, hogy egy ilyen nem mindennapi helyszínen léphessen fel, ezzel átlépje saját komfortzónáját. A börtönben való fellépés megszervezése nem volt egyszerű folyamat. 

-A szigorú, ingerszegény, börtönélet megváltoztatja az embert. A rabok lelkesedése és nyitottsága eltér a civil emberétől. Volt már néhány fura helyen fellépésem, de a börtönben még soha. Azon felül, hogy némi változatosságot vigyek a mindennapjaikba, érdekelt, hogy tudok a saját félelmeimmel szembenézni, hogyan tudok ilyen szituációban helytállni és milyen reakciót tudok kiváltani belőlük. Tartottam attól, hogy nehéz lesz felkelteni a fogvatartottak érdeklődését, de néhány pillanat alatt a bűvészet segítségével a több, mint 60 fős közönségem megnyílt felém és részesei lettek az előadásnak. Érdekes volt látni, hogy a különböző bűncselekményeket elkövetők izgatottan álltak ki mellém a színpadra és segédkeztek a trükkök megvalósításában. Látszott rajtuk, hogy jólesett nekik, hogy teljes emberként viszonyulok hozzájuk, előítéletek nélkül – számolt be a kicsit sem szokványos fellépéséről Hajnóczy Soma kétszeres világbajnok.

-Erre a fellépésre nem a megszokott módon készültem fel, mivel nem vihettem be olyan eszközt, ami veszélyeztethette volna valakinek az életét, mint például kötelet, ami egy hétköznapi előadásnál alap segédeszköz – tette hozzá Soma.

A börtönévek akár több évtizedig is eltarthatnak. A fogvatartottak elszigetelődnek a külvilágtól, a börtön falai között ugyan dolgoznak, tanulhatnak is, de csupán néhány program töri meg az egyhangú mindennapjaikat.

– Kevesen vállalkoznak arra, hogy fellépjenek a börtönben. Ezért is nagyon örültünk Soma megkeresésének. Az ilyen ritka, de annál különlegesebb programokat szabadidőben, munka után tartjuk, lekötik a fogvatartottakat, csökkentik a bennük felgyülemlett feszültséget, és a majdani szabadulásra való felkészülést is szolgálják azzal, hogy kapcsolatot teremtenek a bent lakók és a civilek között – mondta dr. Budai István intézetparancsnok.

A műsor után Somának volt alkalma betekinteni néhány zárkába, amelyek után azt nyilatkozta, hogy azért jó volt a néhány órás börtönlátogatás után ismét szabad lábon lenni.

A varázslat gyógyító ereje

Az illúzió és a bűvészet művészete már évezredek óta lenyűgözi az embereket. Kevesen tudják, hogy ennek a műfajnak a szórakoztatáson túl, gyógyító ereje is van. Sok helyen a bűvész trükkök gyakorlása a rehabilitációs terápia része, de a beteg gyerekeknek tartott bűvészelőadások is hozzájárulnak a kicsik gyógyulásához.

Kevins Spencer díjnyertes illuzionista, 1988-ban életveszélyes balesetet szenvedett. A rehabilitációs kezelése során döbbent rá, hogy mekkora elszántságra és kitartásra van szükség a gyógyuláshoz. Felépülése után feleségével és egy terapeutával közösen kidolgoztak egy olyan programot, ami bűvész trükkök segítségével – akár egy bűvészpálca segítségével – hozzájárul a betegeknek visszaállítani az elvesztett fizikai készségüket, miközben motiválja őket a terápia folytatására és növeli az önbecsülésüket is. A „Varázs terápia” egy gondosan megtervezett és felépített program, amelyet fizikai- és a pszichoszociális rehabilitációnál során szisztematikusan alkalmaznak. A bűvész trükkök megtanulása, gyakorlása és bemutatása során a szakemberek felmérik a beteg aktuális szintjét, miközben a terápiás célok eléréséhez szórakoztató módon nyújtanak lehetőséget. Ma már több mint 2000 kórházban és rehabilitációs központban alkalmazzák ezt a terápiát az Egyesült Államokban.

David Copperfield is kifejlesztett egy innovatív terápiás programot, amely fizikai-, pszichológiai-, vagy szociális fogyatékossággal élő betegeknél alkalmazható. A Projec Magic elnevezésű program ötvözi a szórakoztatást az egészségügyi szakemberek tudásával, hogy minőségi terápiás kezelést nyújtson a hagyományos rehabilitációs programok és technikák előtt álló betegek számára. Ez a program a bűvész trükkök megtanulásával, önbizalmat ad a fogyatékossággal élőknek, fejleszti a kommunikációs és fizikai készségüket és segíti őket az önmegvalósításban is.

Magyarországon még nem terjed el a bűvészet rehabilitációban való használata, de hazai bűvészek előszeretettel mennek kórházakba és egészségügyi intézményekbe fellépni beteg gyerekeknek. A beteg gyerekek szórakoztatása és felvidítása kizökkenti őket a mindennapi kórházi létből, és a pozitív élmény hozzájárul a gyógyulásukhoz. Több olyan kezdeményezési is van, aminek a keretében beteg gyerekekhez lehet menni bűvészkedni, kreatív foglalkozásokat tartani vagy mesét olvasni. Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajnok is több ilyen jótékonysági program kapcsán bűvészkedett beteg gyerekeknek.

-Amikor először mentem beteg gyerekekhez fellépni, nagyon féltem a fellépéstől, nem tudtam, hogy milyen állapotban lesznek a gyerkőcök, és hogyan fognak reagálni rám. Szerencsére mindegyik alkalomnál a néhány perces feloldódás követően vevők voltak rám és csillogó szemekkel figyeltek, és aktívan részt vettek a trükkökben. Úgy gondolom, hogy a meseterápiához hasonlóan a bűvészetnek is gyógyító hatása van a kis betegekre, akik a trükköket látva feltöltődnek pozitív élményekkel, és minél előbb meg szeretnének gyógyulni, hogy mielőbb ők is begyakorolhassák a látott mutatványokat – mesélte el tapasztalatait Soma, aki rendszeresen jár a Bátor Tábor gyerekeihez fellépni, de már a K&H gyógyvarázs program keretein belül is volt bűvészkedni kórházban a beteg gyerekeknek.

-A kórházi ágyban fekvő gyerekek a trükköket látva ismét hinni kezdenek a varázslatban, a csodákban és a saját maguk gyógyulásában is. A fellépések, legyen az bármilyen szórakoztató aktivitás, nem csak a beteg gyereknek okoz nagy örömöt, hanem nekünk előadóknak is. Hatalmas szeretetet kapunk a gyerekektől, ami a saját jólétünkhöz is hozzájárul, ezért a kettős élményért mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy vegyen részt ilyen jótékonysági kezdeményezéseken – tette hozzá Soma.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megható! Így vigasztalták Liptai Claudiát

    Megható! Így vigasztalták Liptai Claudiát

    Két héttel Gesztesi Károly halála után a műsorvezető egy újabb bejegyzést osztott meg közösségi oldalán, amiben elárulta, hogy barátai mennyit segítenek neki, hogy feldolgozza azt a mérhetetlen fájdalmat, amit volt férje és gyermekének édesapja elvesztése miatt érez.

  • Kim Kardashian a mellét is sminkeli

    Kim Kardashian a mellét is sminkeli

    Kim Kardashian ismét megmutatta testét Mexikóban, tengerparti fürdőzés közben. A valóságshow sztár egy teljes napot töltött a strandon egy bronzszínű, egyrészes fürdőruhában, ami kevesebbet takar testéből, mint egy bikini.