EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,95 Ft
2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Egyéb I.kerület II.kerület III.kerület IV.kerület V.kerület VI.kerület VII.kerület VIII.kerület IX.kerület X.kerület XI.kerület XII.kerület XIII.kerület XIV.kerület XV.kerület XVI.kerület XVII.kerület XVIII.kerület XIX.kerület XX.kerület XXI.kerület XXII.kerület

Hogy kerül a Balaton Budapestre?

Talán nem meglepő, ha legutóbbi óbudai műintézeti túránk során a júliusi kánikulában egy Balatont ábrázoló olajfestményt választottunk, hogy Ószeres Frici elmondja a történetét.

– A pályám elején jártam, úgy 15 évvel ezelőtt történt, hogy egy hölgy egy lakáskiürítés kapcsán megkeresett. Egy Dózsa György úti címet kaptam. A megbeszélt időpontban a ház előtt volt randevúm a tulajdonossal. Sétáltunk fel a legfelső emeletre a gyönyörű és sokat sejtető lépcsőházban, de  ami a legfelső szinten fogadott, azt sosem fogom elfelejteni, és talán a legmeghatározóbb élmény volt egész régiségkereskedői pályámra nézve – kezdte a sztorit Frici, akit egy háromszintes műteremlakásba vezettek fel, ahol csak ámult a rengeteg műtárgy és festmény látványán.


A hátlapon rajta van, honnan származik a festmény (Fotó: Máté Krisztián)

– A hölgytől megtudtam, hogy édesapja Idrányi Tibor festőművész volt. Minden volt ott, ami egy ószeres számára maga a mennyország. És volt még valami megmagyarázhatatlan kultúra- és művészetszag a levegőben. Hetente kamarakoncertek a kor legnevesebb művészeivel, itt uzsonnázott nap mint nap a főiskolát frissen és koldusszegényen elvégző Aba-Novák Vilmos, akinek pályája elejét nagymértékben segítette Idrányi. Az ecsetek, a festőállványok, a rengeteg önarckép, a közel nyolc méter magas műterem a Városligettel szemben elképesztően hatott rám! – mesélte Ószeres Frici. Aztán kiderült, hogy Idrányi Tibor gazdag családba született, két sarokházuk is volt a háború előtt, nem szorult rá, hogy képeket adjon el.

A Balaton most Fricinél van (Fotó: Máté Krisztián)

– Rengeteg önarcképet festett, kedvtelésből, nem üzleti alapon. El tudják képzelni, mennyire bántam, hogy mindent megvehettem az ingatlanból, a teljes hagyatékot, de egyetlen Idrányi Tibor-festményt sem vihettem magammal?! A sors ajándéka, hogy néhány évvel később, egy Margit körúti lakás előszobájában, miután ott is megvásároltam az eladásra szánt dolgokat, kifelé menet lehajoltam egy, a fal mellé támasztott keretért. Azt csak vigye el, mert kidobnám – mondta a lakás tulajdonosa. Képzeljék csak el, mikor megpillantottam a kép hátulján lévő kiállítási címkét: Idrányi Tibor – Balaton.


Idrányi Tibor Balaton című festménye (Fotó: Máté Krisztián)

Kapcsolódó Cikkek

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.