EUR: 324,96 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 24., vasárnap
Iván

Egyéb Szolnok

Így kerülhetjük el a baleseteket!

Az utóbbi időszak nem volt túlságosan rózsás megyénkben a baleseti statisztikákat illetően. Az elmúlt néhány hétben több mint tíz ember vesztette életét a térség útjain, ami szigorúbb fellépésre és tájékoztató kampányra késztette a rendőrséget.

A szabálysértések közül az ittas vezetések jelentős hányadot képviseltek. A rendőrök felhívják az emberek figyelmét, hogy alkohol fogyasztása után senki ne üljön volán mögé. Sőt olyan autóba se szálljanak be, amelyet láthatóan részeg ember szeretne „mozgásba hozni”. A rendőrök kiemelik, hogy az ittas vezetések a legtöbb esetben csak azért nem végződnek tragédiával, mert senki nem kerül az ilyen járművezetők elé. Hozzáteszik, hogy 2,5 deciliter bor egy férfi esetében kettő, egy nőében több mint három óra alatt ürül ki a szervezetből.


Emellett az időjárás is okozhat problémákat. A hőségben csökkenhet a koncentráció, tompulhatnak a reflexek. Fontos, hogy felkészülten és kipihenten induljanak hosszabb útra! Ha fáradnak, tartsanak pihenőt, mozgassák át végtagjaikat és gondoskodjanak a megfelelő folyadékpótlásról is!

A balesetek bekövetkezésének főbb okai között az elsőbbség meg nem adása, a helytelen sebesség megválasztása szerepel, de több esetben a követési távolság be nem tartása miatt ütköztek a járművek.


A rendőrség 5+1 tanácsa

1.   Az útkereszteződéseket biztonságos sebességgel kell megközelíteni! Úgy kell megválasztani a jármű sebességét, hogy a járművezető eleget tehessen elsőbbségadási kötelezettségének! Ha elsőbbségük van, akkor is győződjenek meg arról, hogy élhetnek-e vele!

2.    Egy-egy település útkereszteződésében ne rutinból, hanem mindig körültekintően és figyelmesen vezessenek! Előfordulhatnak forgalmirend-változások is, amelyek figyelmen kívül hagyása igen balesetveszélyes.

3.      A közúti jelzőtáblákra különösen figyeljenek! Azok utasításait minden esetben tartsák be!

4.   Haladásuk során tartsanak megfelelő és biztonságos követési távolságot! Olyan távolságból kövessék az elöl haladót, hogy annak hirtelen fékezése esetén is biztonsággal meg tudjanak állni! Így elkerülhetők a bosszúságot okozó, kisebb koccanásos balesetek is!

5.    Járművük sebességét gondosan válasszák meg! Mindig a forgalmi, az időjárási és látási, illetve útviszonyoknak megfelelően válasszák meg járművük sebességét!

+1. Előzés során mindig legyenek figyelmesek! Csak akkor kezdjenek bele, ha a szembejövő forgalmat nem zavarják, ha a sáv megfelelő távolságban szabad, és az előzés biztonsággal befejezhető!

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.