EUR: 336,31 Ft
CHF: 314,10 Ft
2020. január 25., szombat
Pál

Egyéb Szolnok

Így kerülhetjük el a baleseteket!

Az utóbbi időszak nem volt túlságosan rózsás megyénkben a baleseti statisztikákat illetően. Az elmúlt néhány hétben több mint tíz ember vesztette életét a térség útjain, ami szigorúbb fellépésre és tájékoztató kampányra késztette a rendőrséget.

A szabálysértések közül az ittas vezetések jelentős hányadot képviseltek. A rendőrök felhívják az emberek figyelmét, hogy alkohol fogyasztása után senki ne üljön volán mögé. Sőt olyan autóba se szálljanak be, amelyet láthatóan részeg ember szeretne „mozgásba hozni”. A rendőrök kiemelik, hogy az ittas vezetések a legtöbb esetben csak azért nem végződnek tragédiával, mert senki nem kerül az ilyen járművezetők elé. Hozzáteszik, hogy 2,5 deciliter bor egy férfi esetében kettő, egy nőében több mint három óra alatt ürül ki a szervezetből.


Emellett az időjárás is okozhat problémákat. A hőségben csökkenhet a koncentráció, tompulhatnak a reflexek. Fontos, hogy felkészülten és kipihenten induljanak hosszabb útra! Ha fáradnak, tartsanak pihenőt, mozgassák át végtagjaikat és gondoskodjanak a megfelelő folyadékpótlásról is!

A balesetek bekövetkezésének főbb okai között az elsőbbség meg nem adása, a helytelen sebesség megválasztása szerepel, de több esetben a követési távolság be nem tartása miatt ütköztek a járművek.


A rendőrség 5+1 tanácsa

1.   Az útkereszteződéseket biztonságos sebességgel kell megközelíteni! Úgy kell megválasztani a jármű sebességét, hogy a járművezető eleget tehessen elsőbbségadási kötelezettségének! Ha elsőbbségük van, akkor is győződjenek meg arról, hogy élhetnek-e vele!

2.    Egy-egy település útkereszteződésében ne rutinból, hanem mindig körültekintően és figyelmesen vezessenek! Előfordulhatnak forgalmirend-változások is, amelyek figyelmen kívül hagyása igen balesetveszélyes.

3.      A közúti jelzőtáblákra különösen figyeljenek! Azok utasításait minden esetben tartsák be!

4.   Haladásuk során tartsanak megfelelő és biztonságos követési távolságot! Olyan távolságból kövessék az elöl haladót, hogy annak hirtelen fékezése esetén is biztonsággal meg tudjanak állni! Így elkerülhetők a bosszúságot okozó, kisebb koccanásos balesetek is!

5.    Járművük sebességét gondosan válasszák meg! Mindig a forgalmi, az időjárási és látási, illetve útviszonyoknak megfelelően válasszák meg járművük sebességét!

+1. Előzés során mindig legyenek figyelmesek! Csak akkor kezdjenek bele, ha a szembejövő forgalmat nem zavarják, ha a sáv megfelelő távolságban szabad, és az előzés biztonsággal befejezhető!

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.