2020. január 21., kedd
Ágnes

Életmód

Így találd meg a tökéletes nyári munkát!

Sok diák számára a nyár nem csak a pihenésről és szórakozásról szól, hanem a munkáról is. A cégek ilyenkor szép számmal hirdetnek tanulók által végezhető munkákat is, de hogy ki kapja meg a legjobb lehetőséget, gyakran csak pár apróságon múlik.

A legtöbb jelentkezés nyáron a fesztiválmunka-, játszóházi kisegítő-, és mozis kisegítő pozíciókra érkezik a diákok részéről, de az ügyfélszolgálati és adminisztrátori állások is népszerűek a fiatalok körében. A Profession.hu felmérései szerint a vendéglátásba és a kiskereskedelembe még mindig kiemelten keresik a diákokat, általában különböző informális csatornákon keresztül. Ha sikerült megtalálni az ideális munkát, a jelentkezés folyamata éppen úgy zajlik, ahogy az később, a teljes munkaidős állások esetében is történik majd. Az alábbiakra érdemes figyelni:


 • Mérjük fel, hogy pontosan mik a lehetőségeink! Gondoljuk át, hogy belefér-e az elfoglaltságaink közé az adott pozícióval járó megterhelés. Biztosan fel tudunk-e kelni korán, fent tudunk-e maradni éjszaka, vagy bírjuk-e a fizikai terhelést, ha épp ezekre van szükség egy munkakörnél. Fontos, hogy tisztában legyünk a saját képességeinkkel, ne vállaljuk túl magunkat. Sokat hozzátesz még akár 1-2 hét munkához is, ha azzal foglalkozunk, amihez értünk, vagy amit szeretünk – kezdjük az ennek megfelelő munkák keresésével a folyamatot.
 • Ismerjük meg a kínálatot! Az állásoldalak böngészése mellett érdemes az ismeretségi körben is kérdezősködni. A környékbeli cégeknél is lehetnek lehetőségek, megéri érdeklődni, így akár hosszabb utazás nélkül is bejárhatunk dolgozni. Nézzünk utána a munkáltatónak és a munkakörnek: ha lehet, az ott dolgozókon keresztül, ha nem, akkor az interneten. Ez nem csak ahhoz jön jól, hogy a megfelelő helyet válasszuk, de az információk az állásinterjú során is segítenek.
 • Válasszunk okosan! Ha tehetjük, igyekezzünk olyan nyári munkát választani, ami kapcsolódik a tanulmányainkhoz, vagy olyat, amelynek segítségével olyan készségeket sajátíthatunk el, amiket később kamatoztatni tudunk. Hiszen pályakezdőként az is fontos lesz, hogy mit írhatunk be az első hivatalos önéletrajzunkba.
 • Készüljünk fel az interjúra! Nem ugyanaz az elvárás egy multinacionális cégnél, ahová gyakornoki pozícióra jelentkezünk, mint a helyi kiskereskedésben, ahol az árufeltöltői munkát pályázzuk meg. Igazítsuk az adott szituációhoz a bemutatkozásunkat és készüljünk fel rá, hogy az első benyomás a lehető legjobb legyen. Azokat a tulajdonságokat kell kihangsúlyoznunk, amik jól jönnek majd a munka elvégzésénél.
 • Öltözzünk alkalomhoz illően! A megjelenésünkre vonatkozó alapszabályok nemcsak az irodai munkában, de a leglazább munkakörnyezetben is érvényesülnek. A legfontosabb a tiszta és ápolt külső, viseletünkkel kerüljük a végleteket. A kötetlenebb helyeken a fiúk hosszú, könnyű anyagból készült szövetnadrágot viselhetnek, cipőjük lehet utcai lábbeli. A lányok választhatnak egy visszafogott ruhát vagy szoknyát, fontos azonban, hogy a feltűnő minták, feliratok kerülendőek. A szoknya pedig minden esetben érjen a térd alá. A ruha kivágással érdemes vigyázni, a mélyen dekoltált felső, csőtop, miniszoknya, rövidnadrág nem interjúra való.
Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Változások, nem csak munkavédelmiseknek

  Változások, nem csak munkavédelmiseknek

  Az új év rendszerint sok jogszabályi változást hoz magával. 2020. január 1-jével a munkavédelmi törvényben is több jelentős módosítás történt, különösen a nyilvántartási és adminisztratív feladatok körében.

 • Mire képes az anyai szeretet?

  Mire képes az anyai szeretet?

  Az Elveszett levelek sodró, magával ragadóan izgalmas és megható történet tiltott szerelemről, igaz barátságról és a háború női oldaláról.

 • Kiadások, amelyeket bátran kiszervezhetünk az online térbe

  Kiadások, amelyeket bátran kiszervezhetünk az online térbe

  Ma már nemcsak az irodába rendelünk ételt, hanem akár egy családi eseményre vagy a diákok a suliba is szívesen összedobják a pizzára valót. Nem csupán az étkezési szokásainkat, de számos más tevékenységet is kiszerveztünk az online térbe.