EUR: 323,75 Ft
CHF: 290,50 Ft
2019. június 20., csütörtök
Rafael

Külföld

Illegális bevándorlás: Kevesen jönnek a nyugat-balkáni útvonalon

Már nagyon kevesen jönnek a nyugat-balkáni útvonalon, és akik erre érkeznek, azok is ellenőrzötten jöhetnek csak – mondta Ördögh Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa, Balkán-szakértő vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Közölte: az országok már csak kritériumoknak megfelelően engedik át az embereket ezen az útvonalon.


Ördögh Tibor úgy vélte, a jelenleg Szerbiában tartózkodó migránsok a rokoni kapcsolataikat kihasználva igyekeznek Nyugat-Európába jutni. Szerbia nagyjából hatezer migránst tud ellátni, és ennyien valóban tartózkodnak is az országban – mondta.

Kifejtette: Horvátország kulcsszerepet játszhat a nyugat-balkáni régió európai uniós integrációjában, mert közvetíthet az egykori Jugoszlávia tagállamai és az Európai Unió között, hiszen Horvátországnak van olyan tapasztalata, amellyel hozzájárulhat akár Szerbia uniós csatlakozásához. Az EU úgy tekint Horvátországra, mint olyan országra, amely patronálhatja Szerbiát ebben a folyamatban, és ez előnyös szerepe lehet Horvátországnak is, ugyanis segítő félként léphet fel, nem csak “szigorú ellenőrként”, mint az elmúlt években – vélekedett a szakértő.

Kapcsolódó Cikkek

  • Webert nem támogatják az EU tagállamai

    Webert nem támogatják az EU tagállamai

    Úgy tűnik, hogy minden esélye elszállt Manfred Webernek arra, hogy az Európai Bizottság elönke legyen. A legfrissebb hírek szerint a liberálisok sem kérnek a politikusból, pedig korábban elég keményen hízelgett nekik a német politikus.

  • Maláj utasszállító: Bűnbakot csináltak Oroszországból

    Maláj utasszállító: Bűnbakot csináltak Oroszországból

    Bűnbakot csináltak Oroszországból a maláj utasszállító öt évvel ezelőtti lelövése miatt – mondta csütörtökön Mahathir Mohamed malajziai miniszterelnök, aki kétségbe vonta az eset körülményeit vizsgáló holland vezetésű nemzetközi nyomozócsoport hitelességét.