EUR: 352,65 Ft
CHF: 331,14 Ft
2020. július 13., hétfő
Jenő

Külföld

India került a harmadik helyre a terrortámadások, illetve az áldozatok számát tekintve

India került a harmadik helyre a világban 2016-ban elkövetett terrorcselekmények és az áldozataik listáján, amelyen csak Irak és Afganisztán előzi meg- írta vasárnap a Times of India.

India kiszorította a harmadik helyről Pakisztánt, és még a halálos áldozatok és sebesültek számát tekintve is megelőzte a szomszédját – írta az angol nyelvű indiai napilap a START indiai terrorkutató központ által az amerikai külügyminisztérium megrendelésére készült felmérésre hivatkozva.


A 2016-ban a világban elkövetett 11 072 terrorcselekmény közül India volt 927-nek a helyszíne, ami 16 százalékkal több, mint 2015-ben (798). A halálos áldozatok aránya 17 százalékkal nőtt az 2015. évi 289-ről 337-re, a sebesülteké pedig 500-ról 636-ra. Pakisztánban ugyanebben az időszakban 27 százalékra csökkent a merényletek aránya a világon elkövetett terrortámadásokon belül, a számuk 1010-ről 734-re esett vissza.

A jelentés szerint a merényletek közel kétharmadát a maoista lázadók, az úgynevezett naxaliták követték el. A START becslése szerint a szélsőséges baloldali mozgalom áldozatainak száma a harmadik helyre emelkedett tavaly az Iszlám Állam terrorszervezet és a tálibok által meggyilkoltak mögött, és meghaladta még a nigériai Boko Haram áldozataiét is.


A naxalisták az úgynevezett “vörös övezet” – Bihár, Cshattiszgarh, Dzsarkhand, Orisza és Mahárástra keleti vidékei – dzsungeljeiben rejtőzködnek. Az 1960-as évektől folytatnak partizánháborút a kormány ellen, tisztviselőkre, a rendvédelmi erők tagjaira és polgári lakosokra támadnak. A tavaly általuk elkövetett 336 merényletben 174 ember halt meg és több mint 140 másik sebesült meg. A legvéresebb merényletet tavaly júliusban követték el Bihar szövetségi államban, akkor 16 ember halt meg.

Kapcsolódó Cikkek

  • Cápa ölt meg egy tizenéves fiút

    Cápa ölt meg egy tizenéves fiút

    Valószínűleg cápatámadásban halt meg egy tizenéves szörfös Ausztrália keleti partjainál, a közeli strandot lezárták – jelentette be a helyi rendőrség szombaton.

  • Megoldódott az orosz Gyatlov-rejtély!

    Lavina következtében veszítette életétét 1959-ben a Szverdlovszki területen az Igor Gyatlov vezette kilencfős turistacsoport – közölte szombaton sajtótájékoztatóján az Uráli Szövetségi Járás főügyész-helyettese, Andrej Kurjakov, végleges magyarázatot adva a köztudatba Gyatlov-rejtélyként bevonult esetre.