2019. július 22., hétfő
Magdolna

Külföld

Irán szerint ki kell terjeszteni a tűzszünetet

Irán szerint az egész országra ki kellene terjeszteni az Egyesült Államok és Oroszország megállapodása nyomán létrejött részleges szíriai tűzszünetet – közölte hétfőn a teheráni külügyminisztérium szóvivője.

Az Egyesült Államok, Oroszország és Jordánia a múlt héten jelentette be Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök hamburgi találkozóját követően, hogy megállapodtak egy részleges tűzszünetről Délnyugat-Szíriában.


Bahram Kasemi, akit a Tasznim iráni hírügynökség idézett, kifejtette, hogy a tűzszüneti megállapodás akkor lehetne eredményes, ha hatályát egész Szíriára kiterjesztenék, beleértve azokat a területeket, amelyekről a kazahsztáni Asztanában a feszültségcsökkentés jegyében megvitatott területekről szó esett.

“Irán arra törekszik, hogy Szíria szuverenitását és biztonságát ne csak egy bizonyos területre korlátozzák. Egyetlen megállapodás sem lehetne eredményes anélkül, hogy figyelembe vennék a helyszíni realitásokat” – tette hozzá a külügyi szóvivő.

A vasárnap életbe lépett tűzszünetet kisebb mértékben megsértették Szíria déli részén – jelentette hétfőn a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet, akik szerint szórványos összetűzéseket rögzítettek az elmúlt 24 órában Deraa városban. Az OSDH igazgatója, Rámi Abdel-Rahmán hozzátette, hogy a kisebb összetűzések nem voltak hatással a tűzszünet egészére, a három érintett déli tartományban általánosságban nyugalom honolt – mondta.

A 2011 óta tartó szíriai konfliktusnak már több mint 320 ezer halottja van.

Kapcsolódó Cikkek