EUR: 323,21 Ft
CHF: 290,10 Ft
2019. június 20., csütörtök
Rafael

Belföld

Ismét kamuhírt terjeszt a HVG

A HVG internetes portálja keverte nemrég Áder János köztársasági elnököt megalapozatlan híresztelésbe, azonban hamar kiderült, annak a fele sem igaz – számolt be a hirado.hu. Sajnos mostanában általánossá vált a magyar internetes sajtóban, hogy egy tényként tálalt hírről később kiderül: teljesen álhír, vagyis hogy jó nagy kamu.

A bajai választási videóhamisításba egyszer már teljesen belebukott hvg.hu hozta a bombasztikus hírt a napokban: kifütyülték Áder János köztársasági elnököt a budapest Déli pályaudvaron, mégpedig egy, a helyszínen jelenlévő olvasójuk szerint. A portál nem ellenőrizte le az információ valódiságát, hanem ahogy mostanában megszokott, egy bombasztikus címmel azonnal kitette azt a portál nyitóoldalára. A hírként tálalt álhírt természetesen minden olyan kormányellenes netes médium szemlézte és lehivatkozta, amely fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Áder Jánost kifütyülték, így kellemetlen és kínos helyzetbe keveredett.

A Köztársasági Elnöki Hivatal azonban nem hagyta annyiban a dolgot, hanem egy válaszközleményben megírták, mi történt pontosan.


Az eset annyira tanulságos és a válaszközlemény is annyira helyénvaló, hogy alább következzék a KEH teljes közleménye:

“Nyári hír: a valóság


Nyári hír:
„Áder János egy biztonsági őr kíséretében érkezett meg a Déli pályaudvar peronjára. (…)
Az államfő ezután végigsétált az egyik Balatonra készülő (…) vonat mellett, és akivel lehetett, váltott néhány szót (…)
A köztársasági elnök váratlan gesztusa nem nyerte el az utazóközönség tetszését: többen fütyülni kezdtek (…)
Áder (…) sűrű anyázások közepette inkább visszavonulót fújt.”

A valóság:
A vonat nem indult, hanem érkezett.
Nem sétáltam végig a vonat mellett, hanem a peron végén vártam.
Nem beszéltem egyetlen utassal sem, csak néhány – szintén a gyermekére váró – szülővel.
Füttyszó – még a kalauzé sem – nem hallatszott.
Az édesanyák emlegetésének sem szem, sem fültanúja, sem érintettje nem voltam.
A történet minden további elemében igaz.

Nemcsak manapság fordulnak elő ilyen furcsaságok, arra jó példa Deák Ferenc esete. Egy pesti újság 1870-ben a következő tréfás történetkét közölte.

„Deák Ferenc a tavaszi napok beállta óta ismét rendes vendége a városligetnek. Legújabban azonban az állatkertet látogatja, s különösen egy új vendég, a bozontos medve nyerte meg hajlamát. Deák Ferenc fölzsemlyézve szokta fölkeresni a medve-ketrecet: esernyője végére szúr egy-egy darabot, s úgy nyujtja be pártfogoltjának. A minap ismét egy nagy darab zsemlyét tűzött az esernyő végére; hanem a mackó ez úttal nagyon udvariatlanul viselte magát, mert nemcsak a zsemlyét, de az egész esernyőt is bekapta a ketrecbe, s darabokra szakgatá. Az „öreg úr” jóízűt nevetve mondá:
– Ejh, ejh, hát a medvevilág is tud hálátlan lenni! És esernyő nélkül távozott.”

Eddig a történet. Deák Ferenc, mikor baráti körben felolvasták előtte, ezt mondta rá:
“ – A dolog igaz. Magam láttam. Csak az a kis különbség van benne, hogy nem annyira velem történt, mint egy öreg asszonysággal. Aztán nem is medve volt a ketrecben, hanem majom. Aztán nem is az esernyőt kapta el, hanem az asszonyság kalapját. Az asszonyság nagyon sajnálta a kalapot; de hogy valamit szólt volna, azt nem hallottam… Egyéb részleteiben az egész történet való… – végezte alig észrevehető mosolygással.”

Ezt a rövid Deák-anekdotával színesített közleményt adta ki tehát a KEH, ám az álhírt tényként közlő médiumok ahelyett, hogy gyorsan helyesbítettek volna, azon kezdtek lamentálni, milyen pikírt és furcsa nyilatkozatot tett az Államfő. Holott a KEH csak tájékoztatta a közvéleményt arról, nem úgy, nem az, nem ott történt, mint amit a hvg.hu eredetileg lehozott, vagyis az egész “hír” teljesen alaptalan, egy igazi hízott kacsa. Természetesen az elnöki ellennyilatkozat már nem futott be akkora karriert, mint az eredeti álhír, ezért bizonyára rengetegen gondolják azt ma Magyarországon, hogy Áder Jánost kifütyülték a Délinél és felemlegették női felmenőit. Holott ebből egy szó sem igaz.

Csak egy hónapot kell visszaugranunk az időben az előző esetig, ebből is látszik, hogy a HVG-nél már ott is “kormánypropagandát” látnak, ahol csak grillcsirke található. Legalábbis erről árulkodik, hogy a lap online felületén júniusban a Blaha Lujza téri aluljáróról készült képet közölték, amelyet eredetileg egy mémeknek létrehozott Facebook-oldal jelentetett meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szelíd turizmus a magyar Toszkánán

  Szelíd turizmus a magyar Toszkánán

  Végre! Véget ér a megterhelő iskolaév – már csak a bizonyítványra kell pár napot várni, de sok meglepetés nem éri az embert –, és irány a szabadság.

 • 2200 milliárd jut a családoknak jövőre

  2200 milliárd jut a családoknak jövőre

  Az Országgyűlés szerdán kezdte meg a jövő évi költségvetés általános vitáját, a képviselők egymás után három napon tárgyalnak a kormány javaslatáról.

 • Elkezdődött a körúti villamosvonal felújítása

  Elkezdődött a körúti villamosvonal felújítása

  A nyár beköszöntével folytatódott a 4-es és a 6-os villamos vonalának felújítása. Szombat óta a szokásos nyári villamosfelújítás miatt pótlóbuszok járnak a Corvin-negyed és a dél-budai végállomások között.