2017. november 19., vasárnap
Erzsébet

Belföld

Izrael sem kér Sorosból

Az izraeli külügyminisztérium Benjamin Netanjahu miniszterelnök utasítására visszavonta a magyar kormányt elítélő nagyköveti nyilatkozatot. A minisztérium ráadásul még bírálta is Soros Györgyöt, mert folyamatosan Izraelt rágalmazó szervezeteket pénzel – a Háárec honlapja szerint.

A Háárec című lap szerint a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal kérésére a külügyminisztérium visszavonta a budapesti izraeli nagykövet szombaton közzétett nyilatkozatát, amelyben Jószéf Amrani felszólította a magyar kormányt, hogy vessen véget a Soros György fényképével futó plakátkampánynak. A nagykövet szerint ugyanis a plakátok gerjesztik az antiszemitizmust, valamint gyűlöletet és félelmet szítanak.


(MTI/EPA/Jason Szenes)

Ugyancsak szombaton a magyar külügyminisztérium közölte, hogy akárcsak Izrael, Magyarország is fellép azok ellen, akik az országra és annak polgáraira nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. A külügy kiemelte, hogy Soros le akarja bontani a kerítést, hogy az általa pénzelt NGO-k segítségével illegális migránsok százezreivel árassza el Európát és Magyarországot. – A kormány ezért minden eszközzel fel fog lépni a magyar polgárok biztonságát veszélyeztető pénzügyi spekuláns és az illegális migrációt elősegítő szervezetei ellen – írták közleményükben.

Jószéf Amrani bakot lőtt kifakadásával. Vasárnap este ugyanis Emanuel Nahson, az izraeli külügyminisztérium szóvivője élesen bírálta Soros Györgyöt. Hangsúlyozta: a budapesti nagykövet által kiadott közlemény „semmiképpen nem azt állította, hogy jogtalan a bírálat Soros György ellen, aki folyamatosan aláássa Izrael demokratikusan megválasztott kormányát a zsidó államot rágalmazó szervezetek támogatásával és megpróbálja eltagadni Izraeltől az önvédelemhez való jogát”.


MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Háárec szerint a két ország közötti feszültség rosszkor jött, ugyanis Netanjahu július 18-án látogat Budapestre. Ez az elmúlt harminc év első izraeli miniszterelnöki vizitje lesz. Egy nappal később Netanjahu a V4-országok vezetőivel találkozik.

Bár Benjamin Netanjahu tölti be a külügyminiszteri tisztséget is, a Háárec szerint vele senki nem egyeztetett és csak a médiából értesült a szombati közleményről. A közlemény kiadása után az izraeli jobboldal elítélte a külügyminisztériumot, mert úgy tűnt, mintha Soros Györgyöt védenék, akit az Izrael elleni bojkottmozgalom egyik vezetőjének tekintenek.

A románok is besokalltak

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke vasárnap este a Romania Tv műsorában beszélt Soros Györgyről. A román politikus állítása szerint az ellene zajló nyomozás Soros Györgytől indul. – Az utóbbi hónapokban kemény véleményem volt és most is az van ezzel az ártó személlyel szemben, akit Soros Györgynek hívnak. És ezúton is üzenem: nem fogok megtörni! Minden Sorostól indul, attól a rossztól, amit okozni akar ennek az országnak, és nem csak ennek – jelentette ki a szociáldemokrata politikus, aki szerint még 2016 február-márciusában kampány indult a PSD lejáratására és szétdarabolására. Dragnea ellen egyébként az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nyomoz a politikus brazíliai üzleti kapcsolatai miatt, ám Dragnea kategorikusan tagadja, hogy bármiféle vállalkozása lenne a távoli országban. – Nincs semmiféle vállalkozásom Brazíliában, nincsenek vállalkozásaim egyetlen más országban sem. Nem vittem és nem utaltam át pénzt Brazíliába, se más országba. Nagyon egyértelmű a vagyonnyilatkozatom – mondta.

MTI Fotó: Baranyi Ildikó

Kapcsolódó Cikkek

 • A kaptárköveket óvják a Bükkben

  A kaptárköveket óvják a Bükkben

  A kaptárkövek megóvására koncentrál a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNP), amely erre 180 millió forintot nyert uniós pályázaton – közölte a park az MTI-vel.

 • Eső, hó és napsütés is várható a jövő héten

  Eső, hó és napsütés is várható a jövő héten

  Változékony idő várható a jövő héten: többször is kisüthet a nap, de többfelé várható eső, havas eső, akár hózápor is, emellett a szél is erős lehet. A leghidegebb órákban többfelé lesznek mínuszok, s helyenként napközben is 5 fok alatti maximumok várhatók, de többfelé 10 foknál is melegebb lesz – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

  Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

  Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka neurológiai betegség kialakulásának hátterében, ami több mint két évnyi kutatómunka eredménye – mondta Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.