EUR: 305,49 Ft
CHF: 268,89 Ft
2017. július 28., péntek
Szabolcs

Belföld

Izrael sem kér Sorosból

Az izraeli külügyminisztérium Benjamin Netanjahu miniszterelnök utasítására visszavonta a magyar kormányt elítélő nagyköveti nyilatkozatot. A minisztérium ráadásul még bírálta is Soros Györgyöt, mert folyamatosan Izraelt rágalmazó szervezeteket pénzel – a Háárec honlapja szerint.

A Háárec című lap szerint a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal kérésére a külügyminisztérium visszavonta a budapesti izraeli nagykövet szombaton közzétett nyilatkozatát, amelyben Jószéf Amrani felszólította a magyar kormányt, hogy vessen véget a Soros György fényképével futó plakátkampánynak. A nagykövet szerint ugyanis a plakátok gerjesztik az antiszemitizmust, valamint gyűlöletet és félelmet szítanak.

(MTI/EPA/Jason Szenes)

Ugyancsak szombaton a magyar külügyminisztérium közölte, hogy akárcsak Izrael, Magyarország is fellép azok ellen, akik az országra és annak polgáraira nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. A külügy kiemelte, hogy Soros le akarja bontani a kerítést, hogy az általa pénzelt NGO-k segítségével illegális migránsok százezreivel árassza el Európát és Magyarországot. – A kormány ezért minden eszközzel fel fog lépni a magyar polgárok biztonságát veszélyeztető pénzügyi spekuláns és az illegális migrációt elősegítő szervezetei ellen – írták közleményükben.

Jószéf Amrani bakot lőtt kifakadásával. Vasárnap este ugyanis Emanuel Nahson, az izraeli külügyminisztérium szóvivője élesen bírálta Soros Györgyöt. Hangsúlyozta: a budapesti nagykövet által kiadott közlemény „semmiképpen nem azt állította, hogy jogtalan a bírálat Soros György ellen, aki folyamatosan aláássa Izrael demokratikusan megválasztott kormányát a zsidó államot rágalmazó szervezetek támogatásával és megpróbálja eltagadni Izraeltől az önvédelemhez való jogát”.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Háárec szerint a két ország közötti feszültség rosszkor jött, ugyanis Netanjahu július 18-án látogat Budapestre. Ez az elmúlt harminc év első izraeli miniszterelnöki vizitje lesz. Egy nappal később Netanjahu a V4-országok vezetőivel találkozik.

Bár Benjamin Netanjahu tölti be a külügyminiszteri tisztséget is, a Háárec szerint vele senki nem egyeztetett és csak a médiából értesült a szombati közleményről. A közlemény kiadása után az izraeli jobboldal elítélte a külügyminisztériumot, mert úgy tűnt, mintha Soros Györgyöt védenék, akit az Izrael elleni bojkottmozgalom egyik vezetőjének tekintenek.

A románok is besokalltak

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke vasárnap este a Romania Tv műsorában beszélt Soros Györgyről. A román politikus állítása szerint az ellene zajló nyomozás Soros Györgytől indul. – Az utóbbi hónapokban kemény véleményem volt és most is az van ezzel az ártó személlyel szemben, akit Soros Györgynek hívnak. És ezúton is üzenem: nem fogok megtörni! Minden Sorostól indul, attól a rossztól, amit okozni akar ennek az országnak, és nem csak ennek – jelentette ki a szociáldemokrata politikus, aki szerint még 2016 február-márciusában kampány indult a PSD lejáratására és szétdarabolására. Dragnea ellen egyébként az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nyomoz a politikus brazíliai üzleti kapcsolatai miatt, ám Dragnea kategorikusan tagadja, hogy bármiféle vállalkozása lenne a távoli országban. – Nincs semmiféle vállalkozásom Brazíliában, nincsenek vállalkozásaim egyetlen más országban sem. Nem vittem és nem utaltam át pénzt Brazíliába, se más országba. Nagyon egyértelmű a vagyonnyilatkozatom – mondta.

MTI Fotó: Baranyi Ildikó

Kapcsolódó Cikkek

  • Soros pénzén utazgat a Simicska-féle Index

    Soros pénzén utazgat a Simicska-féle Index

    Felettébb érdekes beszélgetésre bukkant a Facebookon az Origo. A lap szerint Soros György alapítványától, az OSIFE-től kap pénzt a jobbikos Simicska Lajos újságja, az Index egyik riportere, hogy emberi történeteket szállítson a közel-keleti állapotokról.

  • Durva háború az MSZP-ben

    Durva háború az MSZP-ben

    Háborút robbantott ki Botka László az MSZP-ben azzal, hogy leárulózta Molnár Zsoltot, a párt elnökségi tagját, aki most keményen visszaszólt, pártállami időket idéző vádaskodásnak nevezve a a miniszterelnök-jelölt szavait.