2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Egyéb Ózd

Jó minőségű a Sajó-völgy búzája

Az észak-borsodi térségben, a Sajó völgyében is elkezdődött a búza aratása. Ebben az évben jó közepes termésátlag várható, a minőség viszont a legjobb éveket idézi.

– A repce beérett és annak az aratása megelőzi a búzáét. Előtte megtartjuk a kötelező gépszemlét és kedvező időjárás mellett elindulhat a betakarítás – nyilatkozta tudósítónknak Széplaky László. A Sajó-Agrár Zrt. elnök-ügyvezetője hozzátette, a kemény tél a repcében nem okozott nagyobb kárt, így a 72 hektáros területtől jó eredményt remélnek. Egyik fő termékükké nőtte ki magát a facélia nevű növény, amit mézontó fűként is ismernek. Alkalmazzák takarmányozásra, zöldtrágyának és fonalféreg ellen is bevethető. Ebből vetőmagot is értékesítenek. A 330 hektáron elvetett búza egészséges, sikerült megőrizni a kártevőktől. Az Alföldön a hagyományok szerint Péter és Pál napján elkezdődött az aratás, ám az északi országrészben csak július harmadik hetében indultak el a kombájnok. Ennek oka a késő őszi vetés volt, mert abban az időszakban sok eső esett és emiatt csúszott a burgonya betakarítása, aminek a helyére a kenyérnekvaló került.


Fotó: Lokál
Képalá: Búzaaratás a Sajó völgyben

 

Az eddigi mérések szerint acélos és jó sikértartalmú a termés, amiről érdemes tudni, hogy a malmok előszeretettel vásárolják a gyengébb minőségű búza feljavítására. A felvásárlói árak még nem alakultak ki, jelenleg 40 ezer forint körül mozog tonnánként. A prognózis szerint az aszályos év miatt a tavalyi ötmillió tonna helyett idén négymillió tonna várható az országban, amiből a hazai fedezet mellett külföldre is jut. A gazdák áron alul nem fogják odaadni a termést, hiszen szinte mindenki épített már megfelelő tárolót, ami lehetővé teszi számukra az elfogadható átvételi ár kivárását.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.