EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 23., szombat
Zoltán

Egyéb Ózd

Jó minőségű a Sajó-völgy búzája

Az észak-borsodi térségben, a Sajó völgyében is elkezdődött a búza aratása. Ebben az évben jó közepes termésátlag várható, a minőség viszont a legjobb éveket idézi.

– A repce beérett és annak az aratása megelőzi a búzáét. Előtte megtartjuk a kötelező gépszemlét és kedvező időjárás mellett elindulhat a betakarítás – nyilatkozta tudósítónknak Széplaky László. A Sajó-Agrár Zrt. elnök-ügyvezetője hozzátette, a kemény tél a repcében nem okozott nagyobb kárt, így a 72 hektáros területtől jó eredményt remélnek. Egyik fő termékükké nőtte ki magát a facélia nevű növény, amit mézontó fűként is ismernek. Alkalmazzák takarmányozásra, zöldtrágyának és fonalféreg ellen is bevethető. Ebből vetőmagot is értékesítenek. A 330 hektáron elvetett búza egészséges, sikerült megőrizni a kártevőktől. Az Alföldön a hagyományok szerint Péter és Pál napján elkezdődött az aratás, ám az északi országrészben csak július harmadik hetében indultak el a kombájnok. Ennek oka a késő őszi vetés volt, mert abban az időszakban sok eső esett és emiatt csúszott a burgonya betakarítása, aminek a helyére a kenyérnekvaló került.


Fotó: Lokál
Képalá: Búzaaratás a Sajó völgyben

 

Az eddigi mérések szerint acélos és jó sikértartalmú a termés, amiről érdemes tudni, hogy a malmok előszeretettel vásárolják a gyengébb minőségű búza feljavítására. A felvásárlói árak még nem alakultak ki, jelenleg 40 ezer forint körül mozog tonnánként. A prognózis szerint az aszályos év miatt a tavalyi ötmillió tonna helyett idén négymillió tonna várható az országban, amiből a hazai fedezet mellett külföldre is jut. A gazdák áron alul nem fogják odaadni a termést, hiszen szinte mindenki épített már megfelelő tárolót, ami lehetővé teszi számukra az elfogadható átvételi ár kivárását.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.