2020. január 28., kedd
Károly, Karola

Külföld

Jogvédőket vettek őrizetbe

A török hatóságok őrizetbe vették az Amnesty International (AI) törökországi szervezetének vezetőjét és hét másik jogvédőt egy Isztambulhoz közeli szigeten található szállodában – jelentette a helyi sajtó csütörtökön.

A rendőrök összesen 12 embert állítottak elő, akik találkozót tartottak a Büyükada szigeten lévő hotelben. Őrizetbe vettek egy német és egy svéd állampolgárt és a szálloda igazgatóját is. A rendőrség egyelőre nem reagált a megkeresésekre, és nem árulta el, hogy mi adott okot az intézkedésre.


Az Amnesty International elítélte helyi vezetőjének őrizetbe vételét. A jogvédő szervezet mélyen nyugtalanítónak és felháborítónak nevezte a rendőrök eljárását. Közleményükben azt írták: az aktivisták kiberbiztonsági és adatkezelési tréningen vettek részt.

“Ez a hatalommal való groteszk visszaélés, és rámutat arra, hogy milyen kényes helyzetben vannak a jogvédő szervezetek Törökországban” – idézte az AI közleménye Salil Shettyt, a szervezet főtitkárát, aki szerint e jogvédőket azonnal szabadon kell engedni.

Törökországban a tavaly nyári sikertelen puccskísérlet óta Recep Tayyip Erdogan államfő megszilárdította hatalmát, és óriási tisztogatást hajtott végre a teljes államapparátusban. 50 ezer embert vettek őrizetbe, és 150 ezer embert bocsátottak el állásából arra hivatkozva, hogy a hatóságok szerint kapcsolatban álltak a puccskísérletért felelősnek kikiáltott Fethullah Gülennel és szervezetével, amely Erdogan szerint párhuzamos államot épített ki az államigazgatásban.

Kapcsolódó Cikkek