EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb Sopron

Jól gazdálkodni a tehetséggel

A Soproni Petőfi Színház évadzáró ülésén átadták az idei nívódíjakat is.
– Jól gazdálkodni a tehetséggel a közösség szolgálatában. Mindez befektetés és megtérül. Sikeres évadot tudhatunk magunk mögött, színvonalas darabokat adtunk elő, és közben megmaradt a működés műhelymunka jellege is – mondta Pataki András az évadzáró társulati ülésen.
A  Soproni Petőfi Színház igazgatója hozzátette, míg a 2015/2016-os évadban 286 előadást játszott a társulat, 65 ezret meghaladó néző és 10 700 bérletes előtt, addig az idei évadban már 378 előadást tartottak. Pontos, részletes számok csak az augusztus 31-ei zárás után állnak rendelkezésre, de a várakozások szerint magasabb lesz a látogatottság, mint tavaly. Jövőre már 410 fölé emelik a játszási számot.
A direktor kiemelte, hogy szép sikereket értek el az idei bemutatóik, így a Chioggiai csetepaté – a Pesti Magyar Színházzal koprodukcióba készült darab –, A diótörő, amely műsoron marad jövőre is, csakúgy, mint a közönség által nagyon szeretett My Fair Lady.

Pataki András direktor szerint sikeres évadot tudhatnak le
Fotó: Torma Sándor / Soproni Petőfi Színház

A kamarai körülmények között játszott Őszi szonáta Budapesten, a Felvidéken és Erdélyben is vendégeskedett, és nagyon jó visszajelzéseket kapott. A dzsungel könyve című musical erős, harminc feletti előadásszámot meghaladó sorozat után búcsúzott a lelkes közönségtől. A Macbeth című drámával Budapesten is vendégeskedhetett a társulat. A Sopron Balett a fővárosban, Tatabányán és a Pozsonyban nagy közönségsikerrel adta elő az Álmos legendáját.
Pataki András hangsúlyozta, hogy az iskolaszínházi programban játszott 35 kiló remény, valamint a tornatermi színházban előadott Candide, a Jónás könyve, illetve a Kövek című előadások kiemelkedően sikeresek voltak az elmúlt évadban. Ezeket a kezdeményezéseiket a jövőben is folytatják. Sőt indítanak egy újat is: a Fórum Színházi Foglalkozások keretében a Csongor és Tündét mutatják be és beszélgetnek az előadásról a diáksággal. Az Arany János-emlékév tiszteletére játsszák majd az Arany-kor című összeállításukat, és készül produkció Szendrei Júliáról, amelyet Bécsben mutatnak be először.
Az igazgató kiemelte a barlangszínházban játszott Aida című musical várakozáson felüli fogadtatását.
Nyitányként októberben felnőtt bérletben Eperjes Károly rendezésében, Reviczky Gábor főszereplésével a Hyppolit, a lakáj című vígjátékot mutatja be a Soproni Petőfi Színház a Pesti Magyar Színházzal koprodukcióban. Molière A fösvény című műve alapján Simai Kristóf, Katona Imre és Szarka Gyula írta a Zsugori című zenés komédiát. A Komáromi Jókai Színházzal közösen készülő darabot Béres László állítja színpadra.
A Sopron Balett egy este három produkcióval mutatkozik be Táncrapszódia címmel. Rosta S. Csaba és Demcsák Ottó Labirintus, Szergej Rahmanyinov és Alekszej Batrakov Lángoló szív, valamint Mozart és Rovó Péter Mozart szelet című táncjátékait láthatják a nézők.

Ács Tamás kitett magáért az elmúlt évadban
Fotó: Torma Sándor / Soproni Petőfi Színház

Ősbemutatóként tekintheti meg a közönség Papp Gyula, Demjén Ferenc, Sárdy Barbara Ármány és szerelem című rockzenés játékát. Feke Pál és Serbán Attila The Blues Brothers címmel ad elő musicalshow-t. A Zentai Magyar Kamaraszínházzal és a budapesti Nemzeti Színházzal közösen mutatja be a soproni teátrum kamaraelőadásként Henrik Ibsen Ha mi holtak feltámadunk című drámáját, Szilágyi Tibor főszereplésével.
Az eseményen a soproni önkormányzat nevében Sass László, a kulturális és oktatási bizottság elnöke köszöntötte a színház dolgozóit. Hangsúlyozta, örül, hogy a színház tagjai úgy beépültek a város életébe, mintha mindig is itt laktak volna.


Szélyes Andrea jelmeztervezőt is díjazták
Fotó: Torma Sándor / Soproni Petőfi Színház

A társulati ülés végén Ács Tamás színész, Rovó Péter táncos és Szélyes Andrea jelmeztervező vehette át a Soproni Petőfi Színház idei nívódíjait. Posztumusz örökös tag címet ítéltek oda az 1995-ben, 48 éves korában elhunyt Horváth Géza fővilágosítónak, akiről Pápai László rendező emlékezett meg.

A 2016/2017-es évadban 378 előadást tartottak.

Nívódíjat vehetett át Ács Tamás színész, Rovó Péter Táncos és Szélyes Andrea jelmeztervező.

Az évadzáró ülésen a teljes társulat előtt értékelték az eltelt évet
Fotó: Torma Sándor / Soproni Petőfi Színház

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.