EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,75 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Külföld

Júliustól nem lakhatnak magánszálláson a menedékkérők Karintiában

Az ausztriai Karintia tartományban a menedékkérőknek júliustól tilos magánszálláson lakniuk, mert több száz üres befogadóhely van – közölte szerdán a Der Standard című osztrák lap.

Karintiában ezentúl csak a menedékkérelemre jogosultak és a kiegészítő védelemmel rendelkezők vehetnek igénybe magánszállást. A kiegészítő védelem azoknak jár, akik a genfi egyezmény szerint nem tekinthetők menekültnek, azonban számukra az esetleges halálbüntetés vagy más jellegű önkény miatt mégis veszélyes lehet visszatérni a származási országba.


A karintiai menekültügyi illetékes úgy tájékoztatta a Der Standard című lapot, hogy a tartományban 600 befogadóhely áll üresen, és a “jövőbeli bizonytalan fejlemények” miatt el akarják kerülni a szálláshelyek bezárását.

Ausztriában a menedékkérők, akiknek még tart a menedékkérelmi eljárásuk, alapellátásban részesülnek, míg a menedékstátusszal rendelkezők már nagyobb összegű szociális segélyt kapnak. A támogatások összege a tartományi előírások szerint változhat.


A menedékkérelem benyújtását követően szervezett befogadóhelyeken vagy magánszállásokon kapnak helyet. A magánszállásokon csekély bérleti díjat kell fizetni, a Diakonie segélyszervezet tájékoztatása szerint egy személytől 120 euró, családoktól 240 euró havidíj kérhető el. Eltekintenek továbbá a kezdeti magas kiadásoktól, vagyis a kauciótól, a lakásközvetítői jutaléktól és a felújítási költségektől. A lakást legalább hat hónapig kell igénybe venni, a bérlő a menekült vagy az őt képviselő civil szervezet.

Az Asylkoordination elnevezésű jogvédő szervezet vezetője, Anny Knapp elutasítja a karintiai döntést. Indoklása szerint, ha a menekültek magánlakást bérelhetnek, úgy ez kezdetben segíti őket, hogy “megtalálják a helyüket”.

Bécsben a menedékkérők több mint hatvan százaléka magánszálláson lakik, a többi tartományban kisebb ez az arány, de például Burgenlandban nem biztosítanak magán férőhelyeket.

A Der Standard a belügyminisztériumra hivatkozva azt is közölte, hogy 2017 első félévében mintegy 12 500 menedékkérelem érkezett be az osztrák hatóságokhoz, fele annyi, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Júniusban mintegy kétezren akartak az országban maradni, elsősorban szíriai és afganisztáni menedékkérők. Idén a szíriaiak kérelmét 91 százalékban elfogadták, az Afganisztánból érkezők benyújtott igényeinek pedig negyven százalékát hagyták jóvá Ausztriában.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Kína helyett Indiában fogják gyártani az iPhone-t

    Kína helyett Indiában fogják gyártani az iPhone-t

    Az Apple beszállítója, a tajvani Foxconn egymilliárd dolláros beruházással bővíti az Apple számára iPhone-készülékeket összeszerelő indiai üzemét annak érdekében, hogy oda telepítse át kínai gyártását.

  • Majommunka-mentesek lesznek a thaiföldi kókuszdiók!

    Majommunka-mentesek lesznek a thaiföldi kókuszdiók!

    Majommunka-mentességet igazoló címkével kell ellátni Thaiföldön a kereskedelmi forgalomba kerülő kókuszdiót a jövőben, miután állatvédők a makákók kizsákmányolásával vádolták meg a helyi kókuszipart, és egyes amerikai, brit és holland áruházláncok levették polcaikról a thaiföldi kókuszdiót.