2018. január 18., csütörtök
Piroska

Külföld

Júliustól nem lakhatnak magánszálláson a menedékkérők Karintiában

Az ausztriai Karintia tartományban a menedékkérőknek júliustól tilos magánszálláson lakniuk, mert több száz üres befogadóhely van – közölte szerdán a Der Standard című osztrák lap.

Karintiában ezentúl csak a menedékkérelemre jogosultak és a kiegészítő védelemmel rendelkezők vehetnek igénybe magánszállást. A kiegészítő védelem azoknak jár, akik a genfi egyezmény szerint nem tekinthetők menekültnek, azonban számukra az esetleges halálbüntetés vagy más jellegű önkény miatt mégis veszélyes lehet visszatérni a származási országba.


A karintiai menekültügyi illetékes úgy tájékoztatta a Der Standard című lapot, hogy a tartományban 600 befogadóhely áll üresen, és a “jövőbeli bizonytalan fejlemények” miatt el akarják kerülni a szálláshelyek bezárását.

Ausztriában a menedékkérők, akiknek még tart a menedékkérelmi eljárásuk, alapellátásban részesülnek, míg a menedékstátusszal rendelkezők már nagyobb összegű szociális segélyt kapnak. A támogatások összege a tartományi előírások szerint változhat.


A menedékkérelem benyújtását követően szervezett befogadóhelyeken vagy magánszállásokon kapnak helyet. A magánszállásokon csekély bérleti díjat kell fizetni, a Diakonie segélyszervezet tájékoztatása szerint egy személytől 120 euró, családoktól 240 euró havidíj kérhető el. Eltekintenek továbbá a kezdeti magas kiadásoktól, vagyis a kauciótól, a lakásközvetítői jutaléktól és a felújítási költségektől. A lakást legalább hat hónapig kell igénybe venni, a bérlő a menekült vagy az őt képviselő civil szervezet.

Az Asylkoordination elnevezésű jogvédő szervezet vezetője, Anny Knapp elutasítja a karintiai döntést. Indoklása szerint, ha a menekültek magánlakást bérelhetnek, úgy ez kezdetben segíti őket, hogy “megtalálják a helyüket”.

Bécsben a menedékkérők több mint hatvan százaléka magánszálláson lakik, a többi tartományban kisebb ez az arány, de például Burgenlandban nem biztosítanak magán férőhelyeket.

A Der Standard a belügyminisztériumra hivatkozva azt is közölte, hogy 2017 első félévében mintegy 12 500 menedékkérelem érkezett be az osztrák hatóságokhoz, fele annyi, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Júniusban mintegy kétezren akartak az országban maradni, elsősorban szíriai és afganisztáni menedékkérők. Idén a szíriaiak kérelmét 91 százalékban elfogadták, az Afganisztánból érkezők benyújtott igényeinek pedig negyven százalékát hagyták jóvá Ausztriában.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    A Bridgtonban élő póni olyan betegséggel küzd ami nagyon kevés fajtársát érinti. Richard a ló pénisze teljesen elrákosodott. Ahhoz, hogy megmentsék az állat életét online gyűjtésbe kezdtek gondozói, hogy elég pénzt szerezzenek az állat műtétjére, ami során új hímvesszőt kapna a beteg testrésze helyett.

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.