2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Egyéb XIV.kerület

Kamuti Jenő: az ezüstérmes aranyember

Az első, aki nem szerzett olimpiai bajnoki címet a nemzet sportolói közül. Dr. Kamuti Jenő Mexikóban és Münchenben „csak” ezüstöt nyert tőrvívásban, mégis a BVSC egykori klasszisa lett az újabb kiválasztott. Mert százszor is megérdemli.

Szinte minden trófeájánál értékesebbnek tartja, hogy a hajdan ünnepelt sportcsillagok tartották méltónak arra, hogy Földi Imre halála után befogadják maguk közé Kamuti doktort, a MÁV Kórház egykori osztályvezető sebészét, igazgatóját. Annál is inkább, mert megválasztása nyomán talán a dobogó alsóbb fokaira felkapaszkodókat, a helyezetteket is jobban elismerik majd.


– Nálunk egy kissé túldimenzionálják az aranyérmet, ráadásul sok bajnokunk a siker után hátradől, és nem fektet kellő energiát civil élete alakításába, megfeledkezik arról, hogy százezrek példaképe – mondta Kamuti Jenő, aki néhány éve még a páston is aktív volt, a 2013-as várnai veterán-vb-n a tőrcsapat tagjaként aranyérmet nyert. Azóta nem nagyon fogott pengét a kezébe, de hetente háromszor-négyszer még mindig sportol, torna, úszás, futás és kerékpározás szerepel az „étlapon”. Hiszi, hogy érdemes lenne rendszeresen kikérni ennek a tucatnyi embernek a véleményét, meghallgatni a sportstratégiai kérdésekben, és a névváltoztatáson is el lehetne gondolkodni, a Nemzeti Sport Akadémia találóbb lenne.

– Az elismerés egyben azt is jelzi, hogy bizony elszaladt az idő, mindjárt nyolcvanéves leszek, és a mérlegkészítés során arra jutottam, hogy kapitális hibákat talán nem vétettem életem során, és még mindig megvan bennem a velem született adottság, az állandó segítő szándék. Máig afféle önkéntes szerződésem van korábbi munkahelyem, a MÁV Kórház helyén működő Honvéd Kórházzal. Igaz, hetvenöt éves korom óta csak akkor fogok szikét a kezembe, ha nagyon kérnek rá, azonban ilyenkor még mindig úgy izgulok, mint a színész a premier előtt. Nekem öröm adni, akár orvosi, akár atyai vagy baráti tanácsot. Ettől lesz szebb és teljesebb az életem.


Dr. Kamuti Jenő a nemzet sportolóinak 12. tagja. Kétszeres olimpiai ezüstérmes és egyszeres csapatvilágbajnok tőrvívó, 17. éve a Nemzetközi Fair-Play Bizottság elnöke, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja. 1977-ben UNESCO Fair Play-díjat, 2014-ben Budapestért díjat kapott, a Nemzetközi Vívószövetség örökös tiszteletbeli tagja. 2015-ben Csik Ferenc-díjas és a Magyar Érdemrend tiszti keresztjének birtokosa.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

 • Táborozást nyertek a betűfalók

  Táborozást nyertek a betűfalók

  Június elején tartották a Hahó, könyvtár(s)ak! című megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntőjét, ahol kiderült, ki vehet részt a teljesen ingyenes, színes programokkal teli egyhetes táborban.