EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 04., szombat
Ulrik

Egyéb XIV.kerület

Kamuti Jenő: az ezüstérmes aranyember

Az első, aki nem szerzett olimpiai bajnoki címet a nemzet sportolói közül. Dr. Kamuti Jenő Mexikóban és Münchenben „csak” ezüstöt nyert tőrvívásban, mégis a BVSC egykori klasszisa lett az újabb kiválasztott. Mert százszor is megérdemli.

Szinte minden trófeájánál értékesebbnek tartja, hogy a hajdan ünnepelt sportcsillagok tartották méltónak arra, hogy Földi Imre halála után befogadják maguk közé Kamuti doktort, a MÁV Kórház egykori osztályvezető sebészét, igazgatóját. Annál is inkább, mert megválasztása nyomán talán a dobogó alsóbb fokaira felkapaszkodókat, a helyezetteket is jobban elismerik majd.


– Nálunk egy kissé túldimenzionálják az aranyérmet, ráadásul sok bajnokunk a siker után hátradől, és nem fektet kellő energiát civil élete alakításába, megfeledkezik arról, hogy százezrek példaképe – mondta Kamuti Jenő, aki néhány éve még a páston is aktív volt, a 2013-as várnai veterán-vb-n a tőrcsapat tagjaként aranyérmet nyert. Azóta nem nagyon fogott pengét a kezébe, de hetente háromszor-négyszer még mindig sportol, torna, úszás, futás és kerékpározás szerepel az „étlapon”. Hiszi, hogy érdemes lenne rendszeresen kikérni ennek a tucatnyi embernek a véleményét, meghallgatni a sportstratégiai kérdésekben, és a névváltoztatáson is el lehetne gondolkodni, a Nemzeti Sport Akadémia találóbb lenne.

– Az elismerés egyben azt is jelzi, hogy bizony elszaladt az idő, mindjárt nyolcvanéves leszek, és a mérlegkészítés során arra jutottam, hogy kapitális hibákat talán nem vétettem életem során, és még mindig megvan bennem a velem született adottság, az állandó segítő szándék. Máig afféle önkéntes szerződésem van korábbi munkahelyem, a MÁV Kórház helyén működő Honvéd Kórházzal. Igaz, hetvenöt éves korom óta csak akkor fogok szikét a kezembe, ha nagyon kérnek rá, azonban ilyenkor még mindig úgy izgulok, mint a színész a premier előtt. Nekem öröm adni, akár orvosi, akár atyai vagy baráti tanácsot. Ettől lesz szebb és teljesebb az életem.


Dr. Kamuti Jenő a nemzet sportolóinak 12. tagja. Kétszeres olimpiai ezüstérmes és egyszeres csapatvilágbajnok tőrvívó, 17. éve a Nemzetközi Fair-Play Bizottság elnöke, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja. 1977-ben UNESCO Fair Play-díjat, 2014-ben Budapestért díjat kapott, a Nemzetközi Vívószövetség örökös tiszteletbeli tagja. 2015-ben Csik Ferenc-díjas és a Magyar Érdemrend tiszti keresztjének birtokosa.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kupa vagy liga?

    Kupa vagy liga?

    Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

  • Mehetünk már szaunázni?

    Mehetünk már szaunázni?

    Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.