EUR: 325,42 Ft
CHF: 293,38 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Sport

Kapás döntős 800 méter gyorson, Takács, Hosszú, Burián, Cseh és Milák elődöntős

Eredményes délelőttöt zártak a hazai versenyzők pénteken a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon előfutamaiban: Kapás Boglárka döntőbe jutott 800 m gyorson, öten pedig az esti elődöntőben folytathatják.

A magyarok közül elsőként 50 méter gyorson Takács Krisztián és Lobanovszkij Maxim állt rajtkőre: előbbi az utolsó továbbjutó idővel került az elődöntőbe, míg utóbbi egyéni csúcsa a 18. helyre volt jó.


A két magyar a vb legnépesebb számában – 125 nevező – ugyanabban az előfutamban kapott helyet, Takács 22.18 másodperces idejével ötödikként csapott célba, míg Lobanovszkij 22.23-mal hét századot faragott pályafutása eddigi legjobb eredményéből.

“El sem hiszem, hogy ezzel az idővel éppen be tudtam kerülni. Az utolsó pillanatig úgy gondoltam, hogy ki fogok csúszni a tizenhatból. A közönség buzdítása volt az az aprócska plusz, ami besegített a középdöntőbe, délután pedig ennél jobb időt is fogok tudni úszni” – nyilatkozta Takács.


Őket Molnár Flóra követte 50 méter pillangón: a 19 éves nagykanizsai versenyező – aki ősztől az Egyesült Államokban folytatja tanulmányait – 26.51 másodperccel futamában a hetedik, összesítésben 19. lett, 26.15-ös országos csúcsától elmaradva. “Nem volt jó úszás, nem éreztem a vizet egyáltalán. Talán sprintszámhoz kicsit reggel van. Pedig nagyon vártam, hogy végre hazai közönség előtt úszhassak, eszméletlen érzés volt” – nyilatkozta Molnár Flóra.

Férfi 100 méter pillangón Cseh László és Milák Kristóf indult: a két magyar közül előbb a szám olimpiai ezüstérmese, a legutóbbi két világbajnokságon, Barcelonában, majd Kazanyban is második Cseh állt rajtkőre. A 200-on a Duna Arénában második 31 éves sztár rendkívül szoros versenyben, 51.55 másodperces idővel a negyedik lett, ami összetettben a tizedik eredmény.

“A második ötven nem volt az igazi, kicsit darabos volt, remélem délután jobb lesz” – mondta Cseh.

Őt Milák Kristóf követte – aki a netanyai junior Európa-bajnokságon korosztályos világcsúccsal nyert 200-on -, a 17 éves magyar a dél-afrikai Chad Le Clos mellett óriásit ment és junior világcsúcsot jelentő 51.23-as eredménnyel a futamban a második, összetettben az ötödik helyet szerezte meg.

“Kiráz a hideg, hogy ekkora közönség előtt úszhattam, s ilyen jó idővel kezdtem. Összességében minden rendben volt, de tudom még fokozni, mert a rajt utáni kidelfinezésnél kicsit megtorpantam” – nyilatkozta Milák.

Hosszú Katinka a második, Burián Kata pedig a 11. idővel jutott elődöntőbe 200 méter háton: mindketten az utolsó, azaz a negyedik előfutamban kaptak helyet. Hosszú, a szám olimpiai ezüstérmese az első méterek után az élre állt és egy pillanatig sem volt kérdéses győzelme, a végén még ki is engedhetett, s 2:07.30-as idővel csapott célba. Burián nagyot harcolt a középmezőnyben, 2:09.86-os idejével az ötödik helyen ért be.

“Bekerültem a elődöntőbe, ez a lényeg” – összegzett röviden a hatszoros világbajnok Hosszú.

“Nagyon jól sikerült, nem akartam ilyen jó időt úszni délelőtt. Így is maradt még bennem, délután pedig szeretnék egyéni csúcsot úszni” – mondta Burián.

A Németh Nándor, Grátz Benjámin, Telegdy Ádám, Kozma Dominik összeállítású 4×200 méteres férfi gyorsváltó 7:11.10-zel a tizedik lett, így nem lesz ott az esti döntőben. “Tizedikek lettünk, közel volt a döntő. Megpróbáltam bekezdeni de ez visszaütött, jobbat szerettem volna úszni” – mondta Grátz.

“Mindenki kiúszta magát, senkiben sem maradt, legközelebb majd összejön” – tette hozzá Telegdy.

“A döntős idő is bennünk volt, a jövőben megmutatjuk, hogy lesz még jobb ez a váltó” – folytatta Németh, majd hozzátette, reggel még soha nem úszott ilyen jó időt.

“Úgy voltam vele, ha már itt vagyunk, akkor ússzuk végig. A végén már azt éreztem, hogy daruval kell majd kiemelni a vízből” – fogalmazott Kozma. Kitért rá, Grátz először úszott a világbajnokságon, márpedig az első úszás mindig nehezebb. “A közönségtől, ami nekünk most már pozitívum, az lehet, hogy őt visszaordította a call roomba.”

A pénteki előfutamok zárásaként a nők 800 méteres gyorsúszását rendezték meg, két magyarral a harmadik előfutamban. Az olimpiai bronzérmes Kapás sokáig csak a középmezőnyben “úszkált”, 300 méterrel a vége előtt azonban ritmust váltott és felzárkózott a harmadik helyre, s végül 8:28.93-as idővel csapott célba.

“Jó volt, a második felét úsztam meg, ez volt a terv” – mondta röviden Kapás, aki úgy fogalmazott, hogy az első 400-on nem csinált semmit.

Késely végig a negyedik és a hatodik hely között tartotta magát, a mindössze 15 éves magyar tehetség 8:32:01-es időt ért el, ez kevesebb mint egy másodperccel marad el egyéni legjobbjától (8:31.05).

“Ebben a délelőttiben most minden benne volt, mindent beleadtam. Titkon vágytam rá, hogy bejutok a fináléba, de így is mosolyogva térhetek haza, nagyon örülök a három döntőnek” – nyilatkozta Késely, aki hozzátette, várhatóan egy napot pihenhet az ifjúsági világbajnokság előtt.

Az esti döntőkben egyetlen magyar lesz érdekelt, 17.40 órakor Bernek Péter a 200 méter hát fináléjában ugrik medencébe. A szám 2010-es ifjúsági olimpiai bajnoka csütörtökön országos csúccsal, a hatodik idővel jutott a legjobb nyolc közé.

Kapcsolódó Cikkek

  • Vívó-vb Budapesten: Állás, kész, rajt!

    Vívó-vb Budapesten: Állás, kész, rajt!

    Megkezdődött a BOK Csarnokban a vívó-világbajnokság. Budapest ötödször házigazda, de ezúttal olimpiai kvalifikációs versenyről van szó, amelyen a magyar csapatok megerősíthetik ranglistás helyüket.

  • Vizes vb: 2 meccs, 88 gól

    Vizes vb: 2 meccs, 88 gól

    Gólzáporos meccsel melegített a magyar férfi vízilabda-válogatott a kvangdzsui vizes vb-n, miután 24-4-re verte Új-Zélandot.