EUR: 319,62 Ft
CHF: 277,03 Ft
2018. május 27., vasárnap
Hella

Külföld

Keményebben lép fel a rendőrség az illegális bevándorlók ellen

A svéd rendőrség keményebben lép fel az utóbbi időben az országban tartózkodó illegális bevándorlók ellen, miután egy elutasított menedékkérő áprilisban teherautóval hajtott emberek közé Stockholmban – derült ki csütörtöki médiajelentésekből.

A hatóságok több munkahelyen ütöttek rajta az elmúlt hónapokban, hogy ellenőrizzék, az ott dolgozók jogszerűen tartózkodnak-e az országban.


A rendőrség májusban egy stockholmi építkezésen hajtotta végre az eddigi legnagyobb razziát. Kilenc embert vettek őrizetbe, negyvenen viszont akciófilmekbe illő jelenetben az állványokon és a háztetőkön keresztül elmenekültek.

“Nem látjuk a végét a munkának” – mondta a rajtaütést levezénylő Jerk Wiberg. Wiberg egy határvédelemmel megbízott fővárosi rendőri egység vezetője, 22 éve dolgozik a szakmában, és több ezer illegális bevándorlót kapott már el.

A rendőrség azután keményített be, hogy Rakhmat Akilov üzbég építőmunkás öt embert halálra gázolt Stockholmban áprilisban. Akilovot ki kellett volna toloncolni, de elrejtőzött a hatóságok elől.

A svéd bevándorlási hivatal szerint évente 10 ezer elutasított menedékkérő dönt úgy, hogy inkább bujkál a hatóságok elől, de nem hagyja el az országot. Becslések szerint mintegy 50 ezren dolgoznak így feketén hotelekben, szállítmányozásban, építkezéseken és éttermekben.

A rendőrség 1100 váratlan munkahelyi ellenőrzést hajtott végre 2016-ban, csaknem háromszor annyit, mint 2015-ben. Ezek során 232 olyan embert állítottak elő, akik törvényellenesen tartózkodtak az országban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szakértő: Romániában szelektíven alkalmazzák a törvényeket

    Szakértő: Romániában szelektíven alkalmazzák a törvényeket

    Romániában a meglévő törvényeket sem tartják be, vagy szelektíven alkalmazzák őket – mondta Pászkán Zsolt Románia-szakértő vasárnap az M1 aktuális csatornán azzal kapcsolatban, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatának 2017-es jelentése szerint az élet szinte minden területén felerősödött a magyarellenesség Romániában.